Açık İnovasyon Kampı Konferansı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bilim ve teknolojide bir sıçrama yapmanın daha büyük hedeflere yönelmenin zamanıdır. Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranını gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 3'ün üzerine çıkarmaya çalışacağız ancak projelerimizi daha nitelikli hale getireceğiz. Ticarileşme oranını artırmamız ve üniversite sanayi iş birliği geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2016 12:55 GÜNCELLEME 27.08.2016 12:55 TEKNOLOJİ
Açık İnovasyon Kampı Konferansı
Açık İnovasyon Kampı Konferansı

Bakan Özlü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gösteri Merkezi'nde düzenlenen, "Hack'n Break" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Açık İnovasyon Kampı Konferansı"nda yaptığı konuşmaya, terör örgütlerinin saldırılarında şehit düşenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da şifa dileyerek başladı.

Türkiye'deki ilk açık inovasyon kampına katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten Faruk Özlü, açık inovasyon kavramının sadece kamp ve konferanslarda gündeme gelmesinin yeterli olmadığını, inovasyon konusunda iş dünyası ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin gelenek haline gelmesini istediklerini ifade etti.

Ege kıyılarının tarihin eski dönemlerinden beri bilim ve felsefenin merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, antik Yunan döneminin demokrasinin bilimin ve ekonominin bir arada ve eş zamanlı gelişeceğini hatırlattığını, tarihin önemli sorunlara bilgi ekseninde cevap aramanın önemini gösterdiğini anlattı.

Bilginin öneminin her geçen gün arttığına dikkati çeken Faruk Özlü, "Geçmişin bilim merkezlerine baktığımızda bilim ve teknoloji ancak bir eko sistem ve insanlar arasındaki etkileşim sayesinde gelişiyor." dedi.

- "Bilim insanlığın ortak ürünü"

İnsanlar ve kurumlar arasındaki etkileşim arttıkça bilginin de o kadar gelişeceğine işaret eden Bakan Özlü, farklı ülkelerden ve disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getiren CERN'i örnek gösterdi.

CERN'de bilim insanlarının bilgiyi tüm dünyaya açık tuttuğunu anlatan Özlü, "Artık inovasyon bir akademisyenin bir laboratuvarda ya da mühendisin iş yerinde tek başına yaptığı bir şey olmayacak. Bilimsel devrimleri, teknolojik yenilikleri bireylerden ziyarete ekipler takımlar hatta konsorsiyumlar üretiyor. Bilim uluslardan ziyade insanlığın ortak ürünü olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Farklı firmaların, girişimcilerin ve akademisyenlerin bir araya getirilmesi gerektiğine işaret eden Özlü, inovasyon kavramının farklı aktörlerin akıllarından yararlanmayı, iş birliğini öne çıkardığını, iş birliği ile geliştirilen yeniliğin de insanlığın bir yarasına derman olduğunu bildirdi.

İnovasyonda üniversitelerin kilit rol üstlendiğine vurgu yapan Bakan Özlü, "Üniversiteler için yenilikçilik ve girişimcilik bir tercih meselesi değil zorunluluktur." dedi.

Özel sektörü üniversitelerle iş birliğine teşvik ettiklerini aktaran Faruk Özlü, TÜBİTAK desteklerini de artırdıklarını vurguladı.

Geçmişte devlet bütçesinin büyük bölümünün savunma sanayi için harcandığını bildiren Bakan Özlü, "Bugün artık eğitime harcıyoruz. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranı yüzde 0,5 seviyesindeydi, bugün yüzde 1'in üzerinde." ifadesini kullandı.

Türkiye'de üniversitesi olmayan il kalmadığını anlatan Faruk Özlü, "Bilim ve teknolojilerde bir sıçrama yapmanın daha büyük hedeflere yönelmenin zamanıdır. Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranını gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 3'ün üzerine çıkarmaya çalışacağız ancak projelerimizi daha nitelikli hale getireceğiz. Ticarileşme oranını arttırmamız ve üniversite sanayi işbirliği geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

- Diğer konuşmacılar

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da yenilikçi insanların yetiştirilmesi ve inovasyonun geleceği şekillendirdiğini, bu nedenle İYTE'nin büyük önem taşıdığını belirtti.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Açık İnovasyon Kampı etkinliklerine bu yıl 750 öğrenci katıldığını, sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri programa gelecek yıllarda Türkiye'de mühendislik eğitimi alan tüm gençlerin katılmasını hedeflediklerini açıkladı.

Prof. Güden, 20 Ağustos'ta başlayan programında, 65 aktivite ve 16 konferans düzenlendiğini bildirdi.

Fen ve mühendislik alanında derinlemesine büyüyen bir üniversite olmayı amaçladıklarını vurgulayan Rektör Mustafa Güden, İYTE Teknoparkı'nda da önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Google ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin desteklediği Türkiye'nin ilk açık inovasyon kampı olan "Açık İnovasyon Kampı" etkinliklerinde üreten, tasarlayan ve yaratıcı kitlenin yatırımcı ve mentorlarla bir araya getirilmesi hedeflendi.

Kapanışı Açık İnovasyon Kampı Konferansı ile gerçekleştirilen "Hack'n Break" etkinlikleri kapsamında eğitim ve inovasyon çalışmaları, pratik İngilizce eğitimleri, yaratıcı fikir çalışmaları, teknoloji eğitimleri, proje sunumları, spor etkinlikleri gerçekleştirildi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR