Dünya Görme Günü
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Durak, her yıl 25 milyon kişide oluşan katarakt rahatsızlığının, körlük gelişiminin yüzde 50'sinin nedenini oluşturduğunu bildirdi.
ABONE OLDurak, 13 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla göz sağlığı alanında faaliyet gösteren uluslararası bir şirket tarafından düzenlenen "katarakt" konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre yeryüzünde yaklaşık 285 milyon kişinin görme azlığı ve körlük yaşadığını, bunlardan 246 milyonunun "oldukça az gören", 39 milyonun da "kör" olarak tanımlandığını belirtti.
Dünyadaki 246 milyon "oldukça az görenlerin" 81 milyonunun, 39 milyon "körlüğün" ise 19 milyonunun katarakt kaynaklı olduğunu kaydeden Durak, şöyle konuştu:
"Her yıl 25 milyon kişide oluşan katarakt, dünyadaki körlüklerin yaklaşık yüzde 50'sinin nedenini oluşturuyor. Katarkt üzerine çok fazla konuşulmaz ama körlük nedenleri arasında dünyada birinci sırada yer alıyor. Oysa katarakt ameliyatla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Katarakt göz içi lens ameliyatı, dünyada en çok yapılan ameliyattır ve bu, değerli, yan etkisi düşük ve etkili bir yöntem olduğunu gösterir."
- Katarakt ameliyatında yaşanan görme kayıpları
Durak, geçen yıl İzmir'de, bu yıl da Adana'da yaşanan olaylarda, katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon nedeniyle bazı hastaların görme yetisini tümüyle yitirmelerine ilişkin bir soru üzerine, katarakt ameliyatının son derece güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde yılda yaklaşık 450 bin katarakt ameliyatı yapıldığını, üzücü sonuçlarla karşılaşılması oranının ABD'de olduğu gibi yüzbinde birlerle ifade edilir seviyelerde olduğuna işaret eden Durak, "Şu anda bütün üniversite, devlet hastaneleri özel dal merkezleri bu hizmeti bence çok iyi düzeyde veriyor. Kulanılan malzemeler açısından da teknoloji açısından da hatta teknoloji açısından çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz." dedi.