Şap hastalığıyla mücadelede yeni program

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, şap hastalığıyla mücadelede gelecek yıldan itibaren yeni bir program uygulamaya başlayacaklarını belirterek, "Kendi ülkemizde dolaşan virüse karşı özel olarak üretilmiş aşıyı kullanacağız." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2016 14:43 GÜNCELLEME 27.10.2016 15:05 EKONOMİ
Şap hastalığıyla mücadelede yeni program
Şap hastalığıyla mücadelede yeni program

Pakdil, İzmir'de düzenlenen "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı" toplantısında yaptığı konuşmada, şap hastalığının tamamen yok edilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Söz konusu hastalığın sınırları aşarak başka coğrafyalara ulaşabildiğine işaret eden Pakdil, "Hedefimiz tüm ülkeyi şap hastalığından ari bir hale getirmek. 2017 yılından itibaren bir program uygulayacağız. Bununla ilgili alt yapının oluşması noktasında, aşının ülkemiz kaynaklarından temin edilmesi noktasında gerekli hazırlıklar yapıldı. Aşının üretimi ve kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun yok, yeterli miktarda aşımız var. Kendi ülkemizde dolaşan virüse karşı özel olarak üretilmiş aşıyı kullanacağız." diye konuştu.

Pakdil, şap hastalığına karşı hayvanın iki kez aşılanması gerektiğini, iki aşı arasındaki sürenin de 1 ay olması gerektiğini vurguladı.

- Kontrol noktaları oluşturulacak

Sahada mevcut virüsün bulunup bulunmadığının ve virüste değişim durumunun dikkatlice inceleneceğini anlatan Pakdil, şunları kaydetti:

"Hayvanların sevklerinde ve güzergahda tedbirler alınacak. Hayvanların dinlendirilmesi ve resmi kontrollerin yapılabilmesi için kontrol noktaları oluşturulacak. Onunla ilgili çalışmaları yaptık yerler belirlendi, arazi tahsisinden sonra da inşaatlar yapılacak. Hayvan hareketleri en az aşılama kadar önemli. İlgililer, yetiştiriciler, bakanlık teşkilatı olarak gözümüzü dört açacağız en ufak şüphede üzerine gideceğiz, gerekli tedbirlerimizi alacağız. Sevklere ne kadar dikkat edersek hastalığın dağılmasını engellemiş olacağız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da şap hastalığı nedeniyle sektörün ekonomik kayıplar verdiğini, bu çalışma sonrası ülkeye önemli kazançlar sağlanacağını söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR