İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2017 17:28 GÜNCELLEME 01.12.2017 17:28 GÜNCEL
İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası
İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık eski astsubay Ali Balta, FETÖ'nün direktifiyle TSK'ya yerleştirilmediğini, bu doğrultuda eğitim almadığını ve örgüte "himmet" adı altında maddi yardımda bulunmadığını iddia etti.

İddianamedeki "Bazı askeri personel hakkında elde ettiği bilgileri kendisinden sorumlu örgüt abisine verdiği" yönündeki suçlamayı kabul etmeyen Balta, "Hiç bir şekilde kimseye bilgi ya da belge vermedim." dedi.

Balta, soruşturma makamının lehine delilleri toplamadığını savunarak "Örgütün amacına ve talimatlarına mutlak itaat ettiği, kendisine verilen her talimatı yerine getirdiği" suçlamasına da itiraz etti.

Mahkeme başkanının, 2009'da yürütülen "Kayseri Işık Evleri" soruşturması kapsamında ifadesini hatırlatması üzerine Balta, "Orada verdiğim ifade bana ait değildir. Söylemediğim ifadeler benim beyanımmış gibi tutanaklara geçmiş. O yargılama sonunda askeri mahkemede beraat ettim ve bu karar Askeri Yargıtay tarafından onandı." şeklinde savunma yaptı.

Balta, mahkeme başkanının "Askerlerden sorumlu örgüt mensupları Erkan Yener Şimşek, Ersin Şafak, Atilla Dağlıoğlu ve Yakup Ergişi ile telefon görüşme kayıtlarının olduğu iddianamede de yer alıyor. Bu kişileri tanıyor musun?" sorusuna, "Bu şahısları hiçbir şekilde tanımıyorum. Dolayısıyla tanımadığım kişilerle telefon kaydının çıkması mümkün değildir." diye konuştu.

Tutuklu sanık Erdoğan Ülke, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) doktor olarak çalışmasının ardından emekli olduğunu ifade ederek, FETÖ/PDY ile bağlantısı blunmadığını öne sürdü.

Ülke, tutuklanmasının ardından maddi ve manevi zararları olduğunu, ailesinin mağduriyet yaşadığını anlatarak, mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını ve tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın 6 Aralık'a ertelenmesine karar verdi.

- İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamalarına yer verildi.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanmalarının ardından, beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 müşteki yer alıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR