Dersi evde ödevi tarlada yapıyor

HALİL ŞAHİN - İzmir'de okuma yazma hayalini gerçekleştirmek için 61 yaşında öğrenci olan Ayşe Arıcıoğlu, yatalak hastası ve tarla işleri nedeniyle kursa gidemeyince öğretmeni evine geldi. Günlük işlerini aksatmadan okur yazar olmak isteyen Arıcıoğlu, evde vakit bulamadığı günlerde ödevlerini tarlada dinlenme sürelerinde yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2018 11:14 GÜNCELLEME 21.04.2018 11:14 GÜNCEL
Dersi evde ödevi tarlada yapıyor
Dersi evde ödevi tarlada yapıyor

İzmir'e 150 kilometre uzaklıktaki Beydağ ilçesinin Yukarı Mutaflar Mahallesi'nde yaşayan Arıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan okuma yazma seferberliğiyle öğrenci oldu.

Seferberliği anlatmak için evine gelen görevlilere yatalak hastası ve tarla işleri nedeniyle ilçeye gidemeyeceğini söyleyen Arıcıoğlu için İlçe Halk Eğitimi Merkezince öğretmen görevlendirildi. Arıcıoğlu'nun dağ mahallesindeki evine haftada 3 gün giden öğretmen, 1 ayda kendisine okuma yazma öğretti.

Hastasını ve tarla işlerini aksatmadan okur yazar olan Arıcıoğlu, evde fırsat bulamadığı zamanlarda ödevini tarlada dinlenme sürelerinde yapıyor.

-"Oğluma gidemiyordum"

Ayşe Arıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken okulun evlerine uzak olması, babasının da "kızların okulda ne işi var" şeklindeki düşüncesi nedeniyle okula gidemediğini anlattı.

Çocukluğunda okul yerine tarlada çalışmaya gittiğini, hayvanlarla ilgilendiğini kaydeden Arıcıoğlu, "Ama şimdi okuma yazma öğreneceğiz diye uğraşıyoruz." dedi.

Arıcıoğlu, okuma yazma seferberliğinden kızı sayesinde haberi olduğunu belirterek, "Kızım her gün Beydağ'a gidemem, evde yatalak hastam var, tarlada bahçede işler var' dedim. Sağolsun Cumhurbaşkanımız, evlere de öğretmen yolluyorlarmış diye duyduk. Kısmet böyleymiş. Halk eğitimden geldiler, 'okuma yazmayı öğrenmek ister misin?' dediler, 'öğreneceğim' dedim. Az çok öğrendim. Okuyabiliyorum, yazabiliyorum." ifadelerini kullandı.

- Harflere isimler verdi

Kemalpaşa ilçesinde yaşayan oğlunun yanına okuma yazma bilmediği için yalnız gidemediğini, otobüslerin üzerindeki yazıları okuyamadığı için de yanlış yere gitmekten çekindiğini anlatan Arıcıoğlu, "Her zaman birilerine soramıyorum. O gelip alıyorud. Yalnız gitemediğim için de okuma yazma öğrenmek istedim. Hastanede zorlanıyordum. Sıra numaralarını bilmiyorum, nereye hangi bölüme gideceğimi bilmiyorum. Artık daha rahat gideceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Kurs başladığında zaman zaman zorlandığını kaydeden Arıcıoğlu, harfleri aklında tutmak için onlara bazı isimler verdiğini aktararak "Harfleri aklımda tutmak için onlara isim verdim. B harfini 'baba' kelimesinden tanıyorum. D'ye koca göbekli, büyük R harfine iki bacaklı, H'ye merdiven diyorum." diye konuştu.

- Eşi tarlayı sürerken o ödevini yapıyor

Arıcıoğlu, hastası, ev ve tarladaki işleri, hayvanlar gibi nedenlerle zaman zaman evde ödev yapmaya fırsat bulamadığını aktararak, "Tarlaya gidiyoruz. Eşim çalışıyor, ben ot biçiyorum, tarlayı onun sürmesi için hazırlıyorum. O sürerken benim dinlenme sürem oluyor. O sırada ödevlerimi yapıyorum. İnekleri de bahçeye götürüyorum. Onlar dururken ödevlerimi bitiyorum." diye konuştu.

-İkinci kademe kursa da katılacak

Beydağ Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sunullah Desticioğlu da okuma yazma seferberliği başladıktan sonra okuma yazma bilmeyenleri tespit ettiklerini, ev ziyaretleri yaparak seferberliği anlattıklarını söyledi.

Kursa katılacakları belirledikten sonra ilçe genelinde farklı noktalarda kurslar açtıklarını kaydeden Desticioğlu, "Ayşe Arıcıoğlu, evde yatalak hastaya baktığını, ilçeye ulaşımının da zor olacağını söyleyince bize de 'Sana öğretmen göndersek okuma yazma öğrenmek ister misin?' diye sorduk. Çok mutlu oldu. Birinci kademe kursumuz 80 saatlik bir kurs. Ayşe Arıcıoğlu başarıyla bitirecek bu kursu. İkinci kademe kursa da katılmak istiyor." sözlerine yer verdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR