Dijital ayak iziyle ayakkabı derdine son!
Ayakkabı uyum uzmanlığı alanında eğitim alan Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu kişinin dijital ayak izinin alınması gerektiğini söylüyor.
ABONE OLGelişmiş ülkelerde oldukça yaygın bir meslek dalı olan ayakkabı uyum uzmanlığı alanında İngiltere'de bir yıl eğitim alan Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, Türkiye'de yöneticisi olduğu ayakkabı mağazalarındaki çalışanlara eğitim vererek, mağaza müşterilerinin önce dijital ayak izinin alınmasını ve sonra ayağa uygun ayakkabı seçilmesini sağlıyor.
Çorapla bile yapılabilen, 10 saniyelik bir işlemle alınan dijital ayak izinin eğitimli bir uzman tarafından değerlendirilmesiyle, uygun bir ayakkabı ve tabanlık önerilerek ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebiliyor. Türkiye'nin ilk ayakkabı uyum uzmanlarından biri olan Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, "Sadece pahalı, markalı ya da ortopedik ayakkabı sağlıklı ayakkabı değildir, önemli olan ayak anatominize uygun ayakkabı giymek" dedi.
Topuklu ayakkabı zararlı diye bir şey yok
Kurtoğlu, amaçlarının ayağın ayakkabı içerisinde rahat edilmesini sağlamak, yürüyüş ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:
"Örneğin kemik çıkığı rahatsızlığı yaşayan kişilerin ağrıları, kızarıklık, nasır gibi problemleri doğru ayakkabı ve tabanlık seçimi ile azaltılabiliyor. Teknolojik ürün ile problemli bölgedeki baskıları azaltabiliyoruz. 'Topuklu ayakkabı çok zararlıdır, hiç kullanılmamalıdır' diye de bir kural yok; kimi ayak tipleri için geniş kalıplı ayakkabılar kullanmak gerekir, kimi ayak tipleri için ise esnek ve yumuşak iç tabanlı olmak kaydıyla stiletto bile önerebiliyoruz.
Önemli olan topuklu ayakkabının, teknolojik ve rahat olanlarını, ayağınıza uygun bir kalıpta ve kısa süre ile kullanmaktır. Özel olarak üretilen tabanlıkların kullanımı da başparmakta meydana gelen deformasyondan kaynaklanan yanlış basmaların önüne geçilerek denge yakalanmasını sağlıyor, böylece belirli bölgelerde biriken baskı ortadan kalkarak ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
Diyabet hastalarının giyebileceği ayakkabılar çok sınırlı olduğu düşünülür ama diyabetik ayağı olanlara çok geniş seçenek sunuyoruz. Ayak problemlerinin büyük kısmı cerrahi operasyonlara gerek kalmadan doğru ayakkabı ve tabanlık kullanımı ile azaltılabiliyor. Burada püf noktası, ayağın yapısı ve seçimi yapanın ayak anatomisi konusunda eğitimli olması"
Ayakkabı alırken bunlara dikkat!
Kurtoğlu, "Ayak başparmağı kemiklerinde oluşabilecek çıkıkların ve ağrıların önüne geçebilmek için; ayağın genişliğine ve şekline uygun, öne doğru sivrilmeyen ayakkabılar tercih edilmeli, ayakkabının bitiş noktası kemiğin orta kısmına gelmemeli, toka, fiyonk gibi detaylar kemiğin üzerine gelmemeli, astarında dikiş olmayan, yumuşak derili ürünler tercih edilmeli, yüksek topuklu ayakkabılar kısa sürelerle kullanılmalı, iç tabanı sert olmayan, yastıklı ve destekli ürün tercih edilmeli" diye konuştu.