En kolay yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama kaç dakika ve süresi?

Kahvaltı öğünlerinin en doyurucu-besleyici gıdalarından Yumurta, sağlık açısından birbirinden önemli faydaları sayesinde pek çok kişi düzenli olarak tüketmektedir. Her ne kadar basit gibi görünse de uyulması gereken birtakım incelikleri içerisinde barındıran yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama kaç dakika, süresi nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 29.01.2019 13:11 GÜNCELLEME 30.01.2019 11:50 KADIN
En kolay yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama kaç dakika ve süresi?
En kolay yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama kaç dakika ve süresi?

Protein zengini olarak nitelendirilen Yumurta, ülkemizde her yaş grubundaki kişiler tarafından ağırlıklı olarak tüketilen bilhassa kahvaltı menülerindeki yerini alan en temel besin ögesidir. Hem açlığın önüne geçerek gün boyu tok kalınmasına yardımcı olması hem de içeriğinde yüksek miktarda içerdiği yararlı maddeler sayesinde de besleyici özellikleri bünyesinde bulundurmasıyla daima tüketilen gıdalar arasında başı çekmektedir. Diğer taraftan bu doyurucu ve bir o kadar damaklara hitap eden mükemmel lezzete sahip olan yumurtayı istenilen ölçüde haşlayıp güzel bir kıvam ve tat elde edebilmek için de belirli incelikleri bulunmaktadır. Peki, içerisindeki besin maddelerini muhafaza edecek şekilde lezzetli ve tam kıvamında yumurta nasıl haşlanır? İşte, en doğru ve uygun yöntemler eşliğinde size özel hazırladığımız yumurta haşlama kaç dakika ve süresi nedir?

 

 

EN KOLAY YUMURTA NASIL HAŞLANIR? YUMURTA HAŞLAMANIN PÜF NOKTALARI...

->Öncelikle evinizde bulunan bir cezve veya tencerenin içerisine yumurtalarınızın üzerini geçinceye dek suyunuzu ilave edin. Fakat burada dikkate alınması gereken bir husus, şayet yumurtanızın tam kıvamında ve lezzetli olmasını olmasını istiyorsanız bayatlamamış fakat çok da taze olmayan bir yumurta seçiminde bulunmanız gerekmektedir.

 

 

->Bunu sağladığınız takdirde hem yumurtalarınızın beyaz bölümünün üzerinde yer alan zarın kolay bir şekilde soyulmasını sağlayacaksınız hem de tam kıvamında ve lezzetli bir yumurta elde edeceksiniz. Aynı zamanda yumurtalarınızın önceden oda sıcaklığında bekletilmesi gerekmektedir.

yumurta nasıl haşlanır

->Bununla birlikte tencere ya da cezvenizdeki suyu kaynama noktasına gelinceye dek ateşte tutmanız gerekmektedir, ardından suyunuzdan baloncuklar çıkmaya başladığı andan itibaren yumurtalarınızı önce bir kaşığın üzerine koyup ardından kaynayan suyun içerisinde hafifçe yerleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü eğer ki elinizle yumurtalarınızı kaynamış suya bıraktığınızda yumurtalarınızın çatlayabilme ihtimali bulunmaktadır.

->Eğer ki yumurtalarınızın çatlamadan bir bütün halinde kalmasını ve haşlandıktan sonra kabukların kolay bir şekilde soyulmasını istiyorsanız kaynar suyun içerisine yumurtalarınızın sayısına göre tuz veya karbonat da ilave edebilirsiniz.

->Tüm bunların yanı sıra haşlayacağınız yumurtanın hangi kıvamda olacağını kaynayan suda bekletme süresine göre belirleyebilirsiniz; yumurtanın kıvamları cıvık, rafadan, kayısı, katı ve çok katı yumurta olmak üzere kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır.

yumurta haşlamanın püf noktaları

->Kaynayan suyun içerisine bıraktığınız yumurtalarınız haşlandıktan sonra ise soğuk suyun içerisine koyup 1-2 dakika bekletmeniz gerekmektedir, bunu yaptığınız takdirde gerek yumurtalarınızın kabuklarının rahat soyulmasını sağlayacak gerekse hem yumurtalarınızın hızlı bir şekilde soğumalarını hem de haşlanmış sudan aldıktan sonra pişmeye devam etmelerinin önüne geçmiş olacaksınız.

->Yumurtanızda cıvık cıvık bir kıvam elde etmek istiyorsanız 2 dakika, rafadan kıvamına gelsin diyorsanız 3 dakika, yumurtanızı kayısı kıvamında tercih edeceksiniz 4-4,5 dakika, katı bir kıvama ulaşmayı seçecekseniz de 5,5-6 dakika boyunca, çok katı bir kıvamda tüketmek istiyorsanız da 7-8 en fazla 12 dakika boyunca yumurtalarınızı kaynayan suyun içerisinde bekletmeniz gerekmektedir.

->Son olarak yumurtalarınızı soğuk sudan aldıktan sonra beyaz kısmının üzerinde yer alan zarın daha rahat çıkarılması için yumurtaların tüm kabuklarını kırmanızla birlikte soğuması için kullandığınız suya batırın, böylece içerisindeki zarın gevşemesine zemin hazırlamaktadır.

YORUMLAR 1
  • İbrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler çok güzel izah etmissiniz.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR