Doğum çantasında neler olmalı? Anne ve bebek için hastane çantasında olması gerekenler...

Hamileliğin 25. haftasında hazırlanmaya başlayan doğum çantası, anne ve bebeğin doğum sonrasında hastanede ihtiyaç duyduğu gereksinimler göz önünde bulundurularak titizlikle hazırlanmalıdır. Hastane çantası hazırlıkları olası bir eksikliğe karşı hamileliğin son haftalarına bırakılmamalı ve hamilelik süresi boyunca ihtiyaçlar yavaş yavaş temin edilmelidir. İşte doğum çantasında anne ve bebek için olması gerekenler

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2020 13:27 GÜNCELLEME 04.05.2020 13:33 KADIN
Doğum çantasında neler olmalı? Anne ve bebek için hastane çantasında olması gerekenler...
Doğum çantasında neler olmalı? Anne ve bebek için hastane çantasında olması gerekenler...

'Doğum çantasına neler konulmalı?' Sorusu anne adaylarının hamileliklerinin ilk gününden beri en çok araştırdıkları konudur. Özellikle erken doğum riskine karşı 25. haftadan itibaren hazırlaması önerilir. Anne adayları heyecanla bebekleri beklerken hamileliğin ilerlemesiyle birlikte doğum çantalarını hazırlamaya başlarlar. Günümüz teknolojiyle bebeklerin doğacakları gün tahmin edilebildiği için doğum çantası da doğum tarihinden yaklaşık olarak 3-4 hafta önce hazırlanması uygun görülür. Dikkat edilmesi gereken unsur ise doğum gerçekleşeceği hastanenin anne adayına sunacağı imkanlardır. Günümüzde bazı hastaneler anne ve bebek için gerekli olan bazı şeyleri karşılamaktadır. 

 

9 ay gibi uzun bir zamana sahip olan anne adayları, kendi ihtiyaç listelerini hazırlayıp zaman içerisinde yavaş yavaş tedarik ederek doğum çantasını hazırlayabilirler. Uzmanlar, annelerin hazırladıkları doğum çantalarında daha çok bebeğin ihtiyacına yönelik olduğu, annenin kendi ihtiyaçlarına gerekli özeni göstermediği aktarılır. Annenin ihtiyaçları da dikkate alınarak doğum çantası hazırlıklarına başlanmalıdır.

 

DOĞUM ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Erken doğum riski olan kadınların gebeliğin 30. Haftasında hazırlanmaya başlaması tavsiye edilen doğum çantasında bebeğin olduğu kadar annenin de ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Uzun bir zamana yayılarak zaman içerisinde ihtiyaç duyulan eşyaların tedarik edilmesi tavsiye edilir. Doğuma yakın bir tarihte hazırlanmaya başlanması durumunda gözden kaçan bazı eksikliklerin olmasına neden olabilir. İşte doğum çantasında bulunması gerekenler:

1- Anne Adayı İçin:

- Hastane işlemleri için evrak ve kimlik gibi belgeler.
- 1-2 takım pijama. Bebeği rahat emzirebilecek pijamalar tercih edilmelidir. Ayrıca aksi bir durum karşı yedek pijama alınması önerilir.
- Sabahlık veya hırka.
- Hijyenik ped. En önemlileri arasında hijyenik ped bulunmaktadır. Doğum sonrası lohusa dönemine girecek annenin yanına çok fazla ped alması önerilir.
- Çorap ve iç çamaşırı.
- Hastane çıkışında rahatça giyilebilecek kıyafetler.
- Kişisel temizlik ve bakım malzemeleri. Şampuan, sabun, diş fırçası, diş macunu, deodorant, ıslak mendil, pamuk, peçete, nemlendirici, göğüs pedi, kirli eşyaları koymak için çanta veya poşet.
- Annenin kendini iyi hissetmesi için ilgi duyduğu ve hoşuna gidebilecek eşyaların alınması da tavsiye edilebilir.

2- Bebek İçin:

Yeni doğan bebekler, 3-4 aylık bebeklere göre daha çok altını pislediği için bu konuda temkinli olmak gerekir. Özellikle hastane kalma durumu da düşünülerek alına bildiği kadar bez alınması önerilir. Ayrıca bebeğin kusması ve terlemesine hazırlıklı olarak yedek kıyafetlerin götürülmesi gerekir. Yukarıda sayılan bebek eşyalarının temin edilmesinin ardından kimyasal olmayan bebek deterjanlarıyla temizlenmelidir. Doğum çantasında bebek için gerekenler:

- 1 paket en küçük boy bebek bezi
- Pamuk veya ıslak mendil. Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas olduğundan ıslak mendille temas edilmesi tavsiye edilmez, temiz bir pamuğu ıslatarak kullanılması daha sağlıklıdır. 
- 3-5 takım zıbın.
- 3 takım tulum.
- Yelek ve hırka.
- 2-3 adet bere-başlık.
- 4 çift çorap.
- 4 çift eldiven.
- 3 adet bebek battaniyesi.
- 2 adet patik.
- Bebek havluları.
- Islak mendil ve pamuk.
- Bebe şampuanı.
- Pişik kremi.
- Bebek losyonu – yağı.
- Hastane çıkış kıyafeti.

Tüm bunlar dışında annenin yanında olacak kişi için de yiyecek hafif bir şeylerin eklenmesi, fotoğraf makinesi, şarj aletleri ve kitap-dergi-not defteri gibi eşyalar da konulabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR