Uzmanlar uyarıyor! Hamileyken koronavirüs olan biri ilaç kullanabilir mi?

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına hamileler de yakalanabiliyor. Hamile kadınlar bu hastalığa yakalandığında kendisinden çok karnındaki bebeğini düşünüyor. Kimisi bu yüzden verilen ilaçları bile kullanmıyor. Ancak uzmanlar anne adaylarına verilen ilaçların sakıncasız olduğunu ve doktorlarına danışmadan kullanmayı bırakmamalarını öneriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.12.2020 11:51 GÜNCELLEME 22.12.2020 17:17 KADIN
Uzmanlar uyarıyor! Hamileyken koronavirüs olan biri ilaç kullanabilir mi?
Uzmanlar uyarıyor! Hamileyken koronavirüs olan biri ilaç kullanabilir mi?

Hamilelik süreci kadınların hem fizyolojik hem psikolojik olarak değişiklik gösterdiği mucizevi bir durumdur. Hamileliği kovid-19 salgınına denk gelen anne adayları bu konuda oldukça fazla endişe ve kaygı duyuyor. Kafalarındaki binlerce sorudan biri de hamileyken koronavirüse yakalandıkların da nasıl davranmaları gerektiği. Bu konuda her anne adayı doktoruna güvenmelidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, koronavirüs tanısı konan gebelerin, hekimlerince verilen ilaçları kullanmakta çekince yaşadığını söyleyerek önemli bilgiler verdi:

 

''Kovid-19 tanısı konan anne adayları bebekleri için endişe ediyor. Bu nedenle gebelerde hastalığın fiziksel yansımalarına psikolojik olumsuzluklar da ekleniyor. Kovid-19, erken doğum riskini artırıyor, bebekte gelişme geriliğine yol açabiliyor, uzun süren enfeksiyonda rahim içerisinde bebeğin büyümesi duraklayabiliyor, bebeğin erken doğurtulması gerekebiliyor, çok fazla rastlanmasa da anne karnında bebek ölümleri de bildiriliyor, salgın sürecinde dünyada sezaryen doğum oranlarında da artış yaşanıyor.''



Hamile kadınlara sakıncasız ilaçlar veriliyor


Koronavirüste verilen ateş düşürücüler ve kan sulandırıcı ilaçların çoğu hamilelikte kullanılması sakıncalı olmayan ilaçlardandır. Doktorlar tarafından verilen bu ilaçlar kullanılmalıdır. Zaten yan etkisi olan sakıncalı ilaçlar hamilelere verilmemektedir. Kovid-19 hastası anne adaylarının tedavisine enfeksiyon ve göğüs hastalıkları ile kadın doğum uzmanları birlikte karar veriyorlar. İnce eleyip sık dokuyarak yönlendiriyorlar. Basit rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara dönüşebiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca anne adaylarının kendilerine verilen ilaçları kullanmaları gerekir. 



Emziren annenin enfeksiyonu bebeğine geçer mi?

 

Annenin Kovid-19 hastası olması durumunda enfeksiyon sütten bebeğe geçmiyor. Bu yüzden uzmanlar emzirmeye devam edilmesini öneriyor. Sadece dikkat edilmesi gereken kovid-19 hastası annenin bebeğini emzirirken fiziksel teması minimuma indirmesi, maske takması, her emzirmeden önce ve sonra ellerini yıkaması ve hijyene daha fazla dikkat etmesi tavsiye ediliyor.

Bebeğe koronavirüs geçer mi?

Koronavirüs olan hamile bir kadının hamilelik veya doğum sırasında virüsü fetüsüne veya bebeğine geçirip geçiremeyeceğini hala bilmiyoruz. Bugüne kadar, virüs amniyotik sıvı veya anne sütü örneklerinde bulunmamıştır.



Hamileler koronavirüsten nasıl korunmalı?

-Mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı
-Bulundukları ortam sık sık havalandırılmalı,
-Mecbur kalmadıkça toplu taşıma araçları kullanılmamalı,
-Eller sık sık ve sabunla iyice yıkanmalıdır
-Kişisel eşyalar(havlu, bardak gibi) kimseyle ortak kullanılmamalı
-Sağlıklı ve düzenli beslenilmeli
-
Günde en az 2 litre su içilmeli,
-Ateş, öksürük gibi belirtileri olan kişilerden uzak durulmalı, diğer tüm insanlarla da sosyal mesafe korunmalıdır
-Gerekmedikçe seyahat etmemeli, özellikle uçak ile yurtdışı yolculuk yapmamalıdır.