Kadınlardan doğaya ''yeşil makyaj''

Türkiye'nin en büyük fidanlığı olan Eskişehir Fidanlık Müdürlüğü'nde ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nde çalışan kadınların, titizlikle ürettikleri fidan ve çiçekler şehitliklerden parklara, ormanlardan bahçelere kadar bir çok yeri süslüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2013 12:30 GÜNCELLEME 07.03.2013 13:07 KADIN
Kadınlardan doğaya ''yeşil makyaj''
Kadınlardan doğaya ''yeşil makyaj''

Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Öztürk,  Eskişehir Fidanlık Müdürlüğü'nün Türkiye'nin en büyük fidanlığı olduğunu ve burada yılda yaklaşık 17 milyon fidan üretildiğini kaydetti.

Bu büyüklükteki fidanlıkta fazla iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
''Bu iş gücünü genellikle kadın işçilerden karşılıyoruz. Eskişehir Fidanlık Müdürlüğü'nde yaklaşık 150 kadın işçimiz istihdam ediliyor. Kadın işçiler, fidanlara daha özenli, daha düzgün ve sevecen yaklaşıyor. Kadınlar, iş gücü açısından daha verimli çalışıyor. Fidan üretiminden dikime, fidan seçilme yerine gelene kadar yapılan çalışmalarda kadın işçilerin çok emeği var. Fidanlar, söküldükten sonra seçilme yerine geliyor. Kök temizliği yapılıyor. Kötü fidanlar ayrıştırılıyor. Daha sonra bunların kökleri çamurlanarak sarılıyor ve paketleniyor. Bu fidanlar, Türkiye'nin çeşitli kentlerine gönderiliyor. Ülkemizin bir çok yerine gönderilen fidanlarda kadınlarımızın emeği var. Kadın işçilerimiz burada çalışmaktan oldukça memnun. Burası güvenlikli bir yer. O yüzden istekle çalışıyorlar.''

''Doğaya katkı sağlamak çok güzel bir duygu''

Fidanlıkta çalışan iki çocuk sahibi Hacer Menemez de (48) 20 yıldır fidanlıkta görev yaptığını ve burada yetiştirdiklerin fidanlarla Türkiye'ye katkı sağladıklarını bildirdi.

Çocuklarını buradan kazandığı parayla okuttuğunu anlatan Menemez, ''Buradan kazandığımız paralarla, topluma güzel evlatlar yetiştiriyoruz. Fidan yetiştirmek ve doğaya katkı sağlamak çok güzel bir duygu. Fidanlarımız Türkiye'nin her yerinde kök salıyor'' dedi.

Fidanlıkta 27 yıldır çalışan, 4 çocuk, 8 torun sahibi Fadime Gürcan da (60) fidanlıkta çalışmanın güzel bir duygu olduğunu vurguladı.

Nazlı Kirik de (21) 5 yıldır çalıştığı fidanlıkta doğayla iç içe olmanın kendilerine ayrı bir huzur kattığını dile getirdi.

''Çiçeklere sevgilerini veriyorlar''

Öte yandan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi Başkanı Serap Aylin Şener ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nde 46 kadının görev yaptığını anlattı.

Kadınların genellikle üretimde görevlendirildiğine değinen Şener, şöyle devam etti:

''Tohum ekimi, çelikle üretim, çelik alma, sulama gibi fidanlıkta akla gelebilecek bütün işlerde kadınlar, istihdam ediliyor. Kadınlar, yaradılışlarından ötürü düzenli, disiplinliler. Elleri de bu işe çok yatkın. Daha titiz çalışıyorlar. Üretimde kadınlardan daha verimli faydalanıyoruz. Çiçeklere sevgilerini veriyorlar. Kadın çalışanlarımızla üretimimiz günden güne artıyor. Bütün alanlarımızda daha çok çiçek kullanıyoruz. Bunu da kadın çalışanlarımıza borçluyuz. Türk kadını çok özverilidir. İşinde ve evinde her zaman başarılı oluyor.''
Üretimden ve çiçeklerin dikimden sorumlu Ziraat Mühendisi Sibel Tosun da kadınların işlerinde özenli, dikkatli ve hassas çalıştıklarını söyledi.

Kadınların el becerilerinin fidan ve çiçek yetiştirmesinde de kendini gösterdiğini vurgulayan Tosun, ''Onların tertip ve düzeni evde nasılsa burada da aynı. İşe güzellik katıyorlar. Anne oluşlarının da işimize getirisi var'' dedi.

''Üretmek gurur verici bir duygu''

İki çocuk sahibi Gülten Seferoğlu da (43) yaklaşık 13 yıldır fidanlıkta üretimden çeliklemeye kadar bir çok alanda çalıştığını belirtti.

Emeklerinin karşılığını çarşılarda ve parklarda gördüğünü kaydeden Seferoğlu, ''Kadın olduğumuzdan üretmek gurur verici bir duygu. Elimizde yetişen bir şeyi çarşılarda görmek gururlandırıyor. Çocuklarımız ve komşularımız da bizim yaptığımız çiçekleri herkese gösteriyor'' diye konuştu.

Yurdagül Küçük de (24) 4 yıldır çalıştığı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nde tüpleme, gül dikimi, ilaçlama ve sulama yaptığını, çiçeklerle uğraşmanın eğlenceli olduğunu bildirdi.
İki kız çocuğu bulunan Gülten Zakiroğlu da (42) Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nde 13 yıldır doğayla iç içe çalıştığını, kadınların çiçeklere itinalı ve özenli davrandığını ifade etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR