Telefonla konuşmak için mezarlığa gidiyorlar

İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'a 70 kilometre uzaklıktaki kırsal bir mahallede yaşayan vatandaşlar, baz istasyonu olmayan mahallelerinde cep telefonuyla görüşebilmek için her gün 5 kilometre yol katedip mezarlığa gidiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2016 11:15 GÜNCELLEME 20.10.2016 12:02 GÜNCEL
Telefonla konuşmak için mezarlığa gidiyorlar
Telefonla konuşmak için mezarlığa gidiyorlar

Ekinözü ilçesine bağlı 70 haneli 500 nüfuslu Demirlik Mahallesi'nde yaşayanlar, baz istasyonu olmadığı için cep telefonlarını kullanamıyor.

Sistemin sağlıklı çalışmaması nedeniyle ev telefonlarını da kullanamayan mahalle halkı, cep telefonlarını ya yüksek kesimlere çıkarak ya da 5 kilometre uzaklıktaki mahalle mezarlığına giderek kullanabiliyor.

Yüksek kesimlere çıkmak yerine iletişim kurabilmek için çareyi mezarlığa gitmekte bulan mahalleli, telefonla görüşmek için 5 kilometre yol kat edip hem görüşmelerini yapıyor hem de ölülerine dua ediyor.

Mahalle sakinlerinden Yusuf Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Demirlik Mahallesi'nde yaşadıklarını ancak teknolojiden faydalanamadıklarını söyledi.

Mahallelerinde cep telefonu kullanamadıklarını belirten Demir, "Sorunu ancak köy sakinleriyle mezarlığa gelirsek çözebiliyoruz. Telefon teknolojisinin nimetlerinden biz de faydalanmak istiyoruz. Telefon evde çekmiyor. Ancak böyle mezarlığa, uç noktalara gidersek öyle telefonla görüşebiliyoruz. Köyümüzde yollarımızla ilgili de sıkıntımız var. Köyümüzün içinde sadece evlerimizin önü değil ana yolda bile parke yok. Çevremizdeki her köyün yolları evlerinin önüne kadar parkeyle kaplandı ancak bizde ne telefon var ne de yol." dedi.

- "Biz de bu ülkenin vatandaşıyız"

Yaşar Topal ise köyde cep telefonuyla konuşmak için mezarlığa ya da yüksek yerlere çıktıklarını anlattı.

Evlerde telefonlarının çekmediğini dile getiren Topal, "Telefonla konuşmak için en az 5 kilometre uzaklıktaki mezarlığa gidiyoruz. Bu konuda mağduruz. Çevre köylerin hepsinde çekiyor sadece bizim köyümüzde çekmiyor. GSM firmalarıyla görüştük ancak bir netice alamadık. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Biz de teknolojiden faydalanmak istiyoruz." diye konuştu.

Battal Demir de mahallede mahrumiyet içerisinde yaşadıklarını belirterek, "Telefon gerek olduğunda ya yüksek tepelere ya da mezarlığa geliyoruz. Buraya gelip hem telefonla görüşüyoruz hem de yakınlarımıza dua ediyoruz. Telefon yok, yolumuz yok. Hakkımızı arayacağız. Bizim hakkımızı kim savunacaksa oraya kadar gideceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Teknolojiden faydalanamıyoruz"

Mahallelilerden 75 yaşındaki Yunus Aslan, elektriklerin sık sık kesildiği mahallelerinde yolları da olmadığı için toz içinde yaşadıklarını söyledi.

Telefonlarının da çekmediğini anlatan Aslan, telefon görüşmesi yapabilmek için mezarlığa gidenlerin motosikletine ya da minibüsüne binerek gelip yakınlarıyla görüşebildiklerini belirtti.

Cafer Demir de 65 yıldır köyde yaşadığını ifade ederek, çevredeki tüm mahallelerin telefonlarının çektiğini ancak kendi mahallelerinin aynı avantaja sahip olamadığını kaydetti.

Telefonla görüşmek için mezarlığa ya da yüksek tepelere çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan Demir, "Evlerde cep telefonlarımızı kullanamıyoruz. Bu teknolojiden faydalanamıyoruz. Bir de yolumuz yok. Yol, telefon ve mezarlık bakımı gibi hizmetlerinden bu ülkenin vatandaşı olarak yararlanmak istiyoruz." dedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR