"Dünya kenti" Ani ziyaretçilerini bekliyor
CÜNEYT ÇELİK - Kars ile Ermenistan sınırında yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için "dünya kenti" olarak nitelendirilen Ani ören yeri, barındırdığı kültürel zenginlikle yerli ve yabancı turistleri bekliyor.
ABONE OLKurulduğu günden bu yana 23 medeniyete ev sahipliği yapan, aynı zamanda Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani, farklı medeniyetlerden mimari eserlerle dikkat çekiyor.
İlk yerleşimin milattan önce 6 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bağratlı Beyliği, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani'de, 21 eser halen ayakta duruyor.
Ani ören yerinde ayakta duran eserler arasında yer alan surlar ve ibadethaneler, bu medeniyetlerin izlerini taşıyor. "Binbir kilise ve 40 kapılı şehir" olarak da adlandırılan Ani Ören Yeri, Amenaprgiç Kilisesi, Ani Menüçehr Camisi ve Ani Katedrali gibi benzersiz eserlerle benzersiz bir kültürel hazine olarak öne çıkıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri'nin Türkiye, Kars ve bölge turizmi için önemli olduğunu söyledi.
Antik kentin, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığı hatırlatan Doğanay, "Ani'de şu anda tespit edilen 23 medeniyet yaşamış. Ani üzerinde görebileceğimiz cami, katedral, şapel, kilise, medrese, ateşgede tapınağı gibi 21 eser ayakta bulunmaktadır. Bu eserlerin her biri başka bir medeniyete, başka bir uygarlığa aittir." dedi.
- "Türk tarihi açısından önemli"
Doğanay, Ani ören yerinin Türk tarihi açısından da büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Selçuklu Sultanı Alparslan'ın burayı fethetmesinden sonra Ani'deki katedraller, kiliseler ve şapellere dokunulmadığını anlatan Doğanay, şunları söyledi:
"Sadece en büyük katedral camiye çevrilmiş ve Anadolu topraklarında ilk cuma namazı burada kılınmıştır, başka yapılara dokunmamıştır. Ani, hem Türk tarihi açısından hem de Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması açısından büyük öneme sahiptir. Bin yıllık bir geçmişiyle üzerinde bütün yerleşkeleriyle ilk yer altı çarşısının imar edildiği ve Anadolu'daki temelden tavana ilk caminin yapıldığı bir yer olarak kabul edilmektedir."
- "Dünya miras listesine aday"
Ani'nin sahip olduğu kültürel değerlerle UNESCO'nun "Dünya Miras Listesi"ne girmeye aday olduğunu ve çalışmalar tamamlanıp listeye alındığında tanınırlılığının çok daha artmasını beklediklerini ifade eden Doğanay, şunları kaydetti:
"Ani'yi tanıtırken, 'Ani bir dünya ama dünya bir Ani değil' sloganıyla tanıtmaya çalışıyoruz. Yani Ani'yi görmek dünyayı görmek gibidir çünkü Ani hakikaten bugün dünyanın bütün dinlerine sahip. Şapel, katedral, kilise, ateşgede tapınağı, cami gibi bir çok eser yer alıyor. Mesela ateşgede tapınağı çok önemli çünkü kolonlarının ayakta durduğu bu alanda ilk ve tek eser Ani'de. Ani'de uygarlıkların bir arada kardeşçe yaşadığının en iyi örneklerinden biridir."
Hakan Doğanay, Ani'nin çok özel ve önemli, tarih kokan bir yer olduğunu vurgulayarak, "Onun için insanları, Ani'yi görerek daha güzel bir dünyaya uyanacaklarına inanarak, Ani'ye çağırıyorum." dedi.