İstiklal Yolu'nun simgesi "denk kayığı" maketlerle yaşatılıyor

ÖZGÜR ALANTOR - İnebolu M Tipi Cezaevi'nde kalan mahkumlar, Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'na getirilen cephanenin karaya çıkartılmasında kullanılan "denk kayıkları"nın maketlerini yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2017 11:24 GÜNCELLEME 02.06.2017 11:24 GÜNCEL
İstiklal Yolu'nun simgesi "denk kayığı" maketlerle yaşatılıyor
İstiklal Yolu'nun simgesi "denk kayığı" maketlerle yaşatılıyor

Kurtuluş Savaşı sırasında gemilerle İnebolu Limanı açıklarına getirilen silah ve malzemeler, daha sonra yörede "denk kayığı" adıyla bilinen teknelerle karaya taşınmıştı. Kayıklarla karaya getirilen cephane, "İstiklal Yolu" olarak tabir edilen Kastamonu, Çankırı ve Ankara güzergahından cepheye ulaştırılmıştı.

İnebolu M Tipi Cezaevi'nde açılan kursta gönüllü mahkumlara çeşitli ahşap ürünlerin yanı sıra Kurtuluş Savaşı'nda önemli görev üstlenen denk kayığı maketinin yapımı da öğretiliyor.

Cezaevi infaz koruma memuru ve usta öğretici Metin Zıpır, AA muhabirine, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde mahkumlara yönelik kurslar açıldığını söyledi.

Kurslarda mahkumlara ahşap konusunda eğitim verildiğini belirten Zıpır, "Gönüllü ve el becerisi olan mahkumlarla ahşap ürünler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Hazırlanan ürünler arasında denk kayıkları önemli yere sahip. Bunun dışında el becerileri doğrultusunda İnebolu evleri, baston, küçük sandıklar, anahtarlık ve çeşitli süs eşyaları da yapılıyor." dedi.

Denk kayığı hakkında bilgi veren Zıpır, "Denk kayıkları Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış. İstanbul'dan gelen silahların gemilerden alınarak sahile taşınmasında aktif rol almış. Bu kayıklarla malzeme taşıyan kayıkçılara 1924'te İstiklal Madalyası verildi." diye konuştu.

Zıpır, mahkumlarca denk kayığının bolca üretildiğini dile getirerek, "Mahkumlar bu kayığının tarihi önemini bildiği için daha çok bunlardan üretiyor. Hem tarihi bir olay duyuruluyor hem de İnebolu'nun tanıtımına katkı sağlanıyor. Cezaevinde yılda yaklaşık 800 denk kayığı üretiliyor." ifadesini kullandı.

Verilen kurslarla mahkumların el becerisi kazandığına işaret eden Zıpır, bu becerileri sayesinde cezaevinden çıktıktan sonra yaşama daha kolay adapte olabileceklerini dile getirdi.

Zıpır, yapılan ürünleri çeşitli fuarlarda satışa sunduklarını, elde edilen geliri de mahkumların hesaplarına yatırdıklarını kaydetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR