Doğadan toplanması yasak! Ziraat mühendisi 200 kilogram ekti 800 bin lira kazandı
Kastamonu’da doğadan toplanması yasak olan salep üreticiliğine başlayan Ferdi Doğru, ektiği 200 kilogram salepten 800 bin lira kazanç elde ediyor.
ABONE OLTürkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında yer alan ve doğadan toplanması yasak olan salep, Kastamonu’da artan taleple birlikte özel olarak yetiştirilmeye başlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 yılında başlattığı "Doğadan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği" projesi kapsamında Kastamonu’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gözetiminde salep sahaları il genelinde 12 dekar alana ulaştı. Bunun gelecek yıl 30 dekar alana çıkartılması hedefleniyor.
EKİM ALANINI 500 METREKARENİN ÜZERİNE ÇIKARTTI
Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, Kastamonu’nun Kayı köyünde çocukluk yıllarında annesiyle yaylalarda tanıştığı salebin yetiştiriciliğine başladı.
Doğru, zamanla ekim alanını genişleterek 500 metrekarenin üzerine çıkarttı. Şimdi ise, ektiği 200 kilogram salepten 800 bin lira kazanç sağlıyor.
"KENARA KÖŞEYE SIKIŞTIRDIĞIM NOTLAR ARASINDA SALEP HER ZAMAN VARDI"
Köy yaşantısını sevdiğini ve bu nedenle aklının bir köşesinde köye dönme planı olduğunu belirten Ferdi Doğdu, "Bu yüzden ziraat mühendisliğini okudum. Köy için planlamalarımı yaparken kenara köşeye sıkıştırdığım notlar arasında salep her zaman vardı. Çünkü Kastamonu’da 25 ila 30 arasında türü mevcut. Şu anda 500 metrekarenin üzerinde bir alanımız mevcut. Bunu önümüzdeki yıl daha da arttırmayı planlıyoruz. Şimdilik bitkiyi daha da geliştirme aşamasına doğru ilerliyoruz." şeklinde konuştu.
Doğru yetiştirildiği sürece salebin yüksek gelir getiren bir ürün olduğuna dikkat çeken Doğdu, "Kültürel ve profesyonel bakış açımı bir vizyon haline getirerek salebi hem doğamızda korumak hem yetiştiriciliğini yapmak hem de kendime ek gelir kaynağı oluşturabilmek için bahçede dikimini yapmaya karar verdim. Bunların hepsi bir bütün haline gelince salep yetiştiriciliğine başlamış oldum. Çünkü geçmişinizdeki izleri unutamıyorsunuz. Şu anda yaptıklarınız eski hatıralarınızı canlandırıyor." diye konuştu.
"İÇ PİYASAYI KARŞILAMIYOR BUNDAN DOLAYI İTHAL EDİLİYOR"
Nüfus arttıkça salebe olan talebinde arttığını söyleyen Doğru, "Doğada sökümler yasak ama kaçak sökümler ne yazık ki mevcut. Buna rağmen yetiştiriciliğinin az olmasından ötürü kıt bir ürün. İç piyasayı bile karşılamıyor, bundan dolayı ithal ediliyor. Bunları birleştirdiğinizde her yıl mutlaka ürünün fiyatı artıyor." ifadelerini kullandı.
KİLOGRAMI 2 BİN LİRADAN SATILIYOR
Salebin yaş kilosunun 2 bin liradan satıldığını dile getiren Doğdu, "Minimum bir dönüm araziye 200 kilogram ürün diktiğiniz zaman sürdürülebilirlik açısından zaten 1’e 2 ürün almanız gerekiyor. Yani üretimin iki katına çıkması gerekiyor. Dönüş başına 400 kilogram gibi bir ürün almanız gerekiyor. Bunu da 2 bin lira ile çarptığınız zaman 800 bin lira gibi bir rakam ediyor. Tabii ki masraflarınızı da düşmeniz gerekiyor." diyerek, salebin diğer tarım ürünlerine kıyasla kar marjının yüksek olduğunu kaydetti.
-
İsmail Değirmenci 1 hafta önce Şikayet EtKıyı Ege'de sahlep bitkileri hep tek yumrulu,bunu nasıl çoğaltacağız acaba.Beğen
-
Mehmet 2 hafta önce Şikayet Et200 kg ekmiş yani bu 400 bin lira sadece tohumu ki onu da bulmak neredeyse imkansız. 2 katı verim alacak ki 800 bin lira kazansın. Öyle kolay değil o işler.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Beyaz beyaz 2 hafta önce Şikayet EtAdıyaman da yetişir mi Ne tür iklim istiyor Biraz araştırdım sanki olmuyorBeğen
-
Hüseyin 2 hafta önce Şikayet EtSalep nereye kime satılıyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
Caner 2 hafta önce Şikayet EtBu salep nasil yetişir nasil dıkım bakım su ıstermı kıraç ekılırmı mühendis hiçbir bilgi yoktur neden gözetim de yani açıklayıcı bilgi yok masraf ne çıkıyor öğrenirdik bizde musadelı ekerdık doğru bilgi önemli kalkınma üretim artışı enflasyon düşüşü için gerekliBeğen Toplam 3 beğeni
-
Mehmet 2 hafta önce Şikayet Et200 kg ürün bulmuş onu ekmiş yani 400 bin sadece tohumuna vermiş. 800 bin hasattan sonra elde etmiş. 400 kg hasat etmesi gerek. 200 kg ürünü bukmak neredeyse imkansız.Beğen