Federal Kıbrıs kuruluyor

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta üniter devlet yerine, birleşik federal bir Kıbrıs kurulacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2016 09:38 GÜNCELLEME 09.06.2016 09:38 Kıbrıs
Federal Kıbrıs kuruluyor
Federal Kıbrıs kuruluyor

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs'ta devam eden müzakereler çerçevesinde ara bölgede buluştu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Biz, Kıbrıs'ta üniter bir devlet kurmayacağız, birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız." dedi.

İKİ LİDER ARA BÖLGEDE TEKRAR BİRARAYA GELDİ

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

"RUM TARAFININ ÖNERİLERİ ÜNİTER DEVLETE YAKIN ÖNERİLERDİ"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, 'Konfederasyonun zıddında üniter devlet vardır. Biz de çok argümanlarla ortaya çıkıp Rum tarafının bazı önerilerinin üniter devlete yakın öneriler olduğunu iddia edebilirdik, yapmadık...

"MÜMKÜN OLAN İKİ KURUCU DEVLETLİ BİR FEDERASYON"

Ne yapıyorsak federal yapılanmanın ruhuna uygun önerilerdir. Bu adada mümkün olanının iki kesimli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı, iki kurucu devletli bir federasyon olabileceğinin bilinci içersindeyiz.

"BİRLEŞİK FEDARAL BİR KIBRIS KURACAĞIZ"

Yaptığımız önerilere konfederal yakıştırmasının yapılmaması gerekir. Öyle bir niyet ve tavır yoktur. Bunun mümkün olmayacağının bilinci içindeyiz. Ancak diğer tarafın da üniter devlet yaklaşımlarından da uzak durması lazım. Biz Kıbrıs'ta üniter bir devlet kurmayacağız, birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız.'

YORUMLAR 4
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 80 i rum 20 si türk olur yani kıbrıs rumlara bağlanmış gibi bisey asla kabul edilemez böyle bir şeyin teklif dahi edilmesi vatana ihanettir kıbrıs kıbrıs türklerinin olduğu kadar türkiye cumhuriyeti devletine de aittir.
    Cevapla
  • ddd 7 yıl önce Şikayet Et
    Odtulu komünist hain kıbrısı sehitlerimizin kanını satıypr.. Kıbrısı kurtardık ama orda şmanlı bir nesil yetiştiremedik çoğunun derdi rumlarla birleşmek ABye girmwk için
    Cevapla
  • akdeniz 7 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıslıların sonu filistin gibi olur
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs gitti yani
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR