Rum kesimindeki patlamada Türkiye korkusu

Güney Kıbrıs’ta 12 kişinin öldüğü patlamayla ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Rum lider Hristofyas, patlayıcıların imha edilmesini siyasi gerekçelerle engelledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2011 14:07 GÜNCELLEME 13.07.2011 14:07 Kıbrıs
Rum kesimindeki patlamada Türkiye korkusu
Rum kesimindeki patlamada Türkiye korkusu

Selim Sayarı'nın haberi

Rum Yönetimi tarafında 3 yıl önce İran’dan Suriye’ye götürülürken el konulan ve bir donanma üssünde tutulan patlayıcılar Pazartesi günü patlamış ve olayda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Rum kesiminde patlamanın sorumluları aranırken, patlayıcıların siyasi nedenlerden ötürü imha edilmediği iddia edildi.

Öne sürülen iddiaya göre Rum lider Hristofyas, patlayıcıların sahibi Suriye’nin KKTC’yi tanıyabileceğinden endişe etti . Hristofyas’ın, Türkiye’nin patlayıcıları gönderen İran’la yakın ilişkileri ve Türkiye’nin İslam dünyasındaki etkinliğinden duyduğu endişelerin de patlayıcının imha edilmemesi yönünde tavır sergilemesine neden olduğu iddia ediliyor.

Ayrıca Rumların patlayıcıları taşıyan geminin Suriye’ye gidişini engellemesinin bir sonucu olarak Şam Yönetimi’nin Lazkiye-Gazimağusa feribot seferlerine izin verdiği de iddialar arasında.

DONANMA KOMUTANI ÖLMÜŞTÜ

Pazartesi günü 'Evangelos Florakis' donanma üssünde meydana gelen patlamada aralarında Donanma komutanı Andreas Ioannides ile üs komutanı Lambros Lambrou'nun da bulunduğu 12 kişi ölmüş, 65 kişi de yaralanmıştı.

HRİSTOFYAS’IN İSTİFASI İSTENDİ

Öte yandan facianın halkta yarattığı öfke, dün akşam taşlı-sopalı eyleme dönüştü. Binlerce Rum Lefkoşa’daki Elefteria meydanında toplanarak olaydan sorumlu tuttuğu liderleri Dimitris Hristofyas’ın istifasını istedi. Yapılan konuşmalarda, patlayıcıların infilak edebileceği yönünde 7 ay önce hükümete raporlar sunulmasına rağmen hiçbir önlem alınmadığına, faciaya davetiye çıkarıldığına işaret edildi.

İnsanların ölmesi ve yaralanmasının yanı sıra ülkenin en büyük elektrik santralinin tamamen tahrip olmasıyla sonuçlanan olayın sorumsuzluktan kaynaklandığı savunuldu. Patlamanın yarattığı tahribatın 1 milyar Euro’nun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

HRİSTOFYAS’A 1 HAFTA SÜRE

Başkent Lefkoşa’da toplanan öfkeli kalabalık sorumluların ortaya çıkıp yargıya havale edilmesi için Hristofyas’a 1 hafta süre tanıdı bunun gerçekleşmemesi halinde 19 Temmuz’da yeniden meydanda toplanacaklarını belirttiler.

BİNLERCE KİŞİ BAŞKANLIK SARAYINA YÜRÜDÜ

Ancak gösteri sırasında yapılan konuşmalar kalabalığın öfkesini dindirmeye yetmedi. Binlerce kişi başkanlık sarayına yürüdü. Hristofyas’ın istifasını isteyen eylemciler bir kapıyı kırarak içeri girmek istedi. Polis gözyaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıttı. Polisle göstericiler arasında taşlı sopalı çatışma çıktı.

NTVMSNBC

YORUMLAR 3
  • sirin sirin 13 yıl önce Şikayet Et
    Palikaryalar sizi.... Ödleri kopmuş adamların, mamma mia Turcia tarzı bir ödü .okuna karşıma durumu sözkonusu olmuş. Böylelikle bize karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini de öğrenirler. Hele yeni yaptığımız seyir füzeleri elimizdeyken askeri bir diklenmenin nasıl da pahalıya patlayacağını bilmeliler.
    Cevapla
  • osman 13 yıl önce Şikayet Et
    ortadğu durulacak.... yangın beyaz adamın evine girip her yeri kül edecek! herşey para ile değil, bazen sıra ile oluyor!
    Cevapla
  • Reci Türk 13 yıl önce Şikayet Et
    Her şey Türkiye Lehine. Aklıma tarih dersleri geldi birden. Osmanlı nasıl olduda büyük bir imparatorluk oldu diye hocalarımız anlatırdı. ve şartların çok uygun olduğundan bahsedilirdi. şimdi de sanırım aynı dönemleri yaşıyoruz. aşağıda rumlar yukarıda avrupalılar doğuda ermeniler hepsinin bir çok proplemi var.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR