G.Kıbrıs'taki patlamada bakan istifa etti

Güney Kıbrıs'taki patlama Rum kesimi Dışişleri Bakanını yerinden etti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2011 11:49 GÜNCELLEME 18.07.2011 11:49 Kıbrıs
G.Kıbrıs'taki patlamada bakan istifa etti
G.Kıbrıs'taki patlamada bakan istifa etti

Selim Sayarı'nın haberi

Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Rum Kesimi’nde meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne neden olan patlama siyasi krize dönüştü; Rum Dışişleri Bakanı Markos Kyprianou istifa etti. Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu istifasını Hristofyas’a bugün sunacak. Rum liderin üzerindeki şiddetli baskıyı göğüslemek için istifayı kabul edeceği belirtiliyor.

RAPORLAR BASINA SIZDI

Rum askeri yetkililerin patlayıcıların infilak edebileceği yönünde 6 ay önce dışişleri bakanlığı kanalıyla hükümete gönderdiği raporlar da basına sızdı. Bu raporlar, diplomatik büro aracılığıyla Hristofyas’a da gitmişti ancak Rum lider raporlardan haberdar olmadığını ileri sürdü.

Hristofyas’ın ileri sürdüğü bu mazeret tepkiyi dindirmedi ve kamuoyunun istifasını istediği Dışişleri Bakanı, görevini bıraktı.

HÜKÜMETİN DAĞILMADI GÜNDEMDE

Kiprianu koalisyondaki muhalefet partisi DIKO’nun bakanıydı. Bu istifa, muhalefetin Hristofyas’a karşı cephe almaya başlamasının ilk sinyali olarak görülüyor. Rum kesimindeki koalisyon hükümetinin dağılması gündemde.

Rum kesimindeki siyasi krizin, Hristofyas’ı iyice köşeye sıkıştıracağı ve hükümetin istifasıyla sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Rum kesiminde başkanlık sistemi var. Bu çerçevede Hristofyas’ın parlamento dışından atayacağı teknokrat bakanlardan oluşan yeni bir hükümet kurabileceği, bu yolla siyasileri devre dışı bırakabileceği belirtiliyor.

KRİZ DERİNLEŞEBİLİR

Kıbrıs çözüm müzakereleri nedeniyle, Rum toplumu lideri Hristofyas’ın istifa ederek erken seçim kararı almasının da içinde bulunulan siyasi krizi daha da derinleştirebileceği, gelinen aşamada bu seçeneğin tercih edilmeyeceği kaydediliyor.

Geçen hafta Salı günü binlerce Rum Hristofyas’ın istifasını isteyerek başkanlık sarayına yürümüş, kapıyı kırıp polisle çatışmıştı. Hristofyas, şimdiye kadar görülmemiş bu tepki üzerine özür dilemek zorunda kalmıştı. Ancak Rum halkı gecikmeli özürden tatmin olmuş değil, bu noktada Hristofyas’ın geçerli bir yol bularak kamuoyunu tatmin edecek, öfkeyi dindirecek bir özür dilemesi gerekiyor.

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HRİSTOFYAS’IN İSTİFASINI İSTİYOR

Güney’de hükümet yanlısı Fileleftheros gazetesinin yaptırdığı ankete göre, halkın yüzde 71’i Hristofyas’a güvenmiyor. Ankete katılanların 3’te biriyse olaydan sorumlu tuttuğu Hristofyas’ın istifasını istiyor.

Ankete katılanların yüzde 39’u patlamanın ihmalden kaynaklandığını ve sorumluluğun doğrudan Hristofyas’a ait olduğunu düşünüyor. Yüzde 33 ise Hristofyas’ın derhal istifa etmesini istiyor.

Rum Yönetimi, 2009 yılında İran’dan Suriye’ye giden bir gemiyi durdurarak içindeki 98 konteyner dolusu patlayıcıya el koymuş ve bunları hiçbir önlem almaksızın yaklaşık 3 yıl açık alanda tutmuştu. Geçen hafta Pazartesi günü infilak eden patlayıcılar, 1 buçuk kilometre uzaklıkta, ülkenin en büyük elektrik santralini tahrip etmişti. Elektrik krizi nedeniyle Rumlar KKTC’den enerji almak zorunda kalmıştı. 1 buçuk megaton şiddetindeki patlamada, 13 kişi ölmüş onlarca kişi yaralanmış, 3 milyar euroluk hasar meydana gelmişti.

NTVMSNBC

YORUMLAR 1
  • yilmaz 13 yıl önce Şikayet Et
    Bizde de Olsa böyle. 13 sehid vermisizya icisleri bakanida konusur anca herkes aklini basina alsin diye...Öbür sehdilerimizide unutmayalim tuncelide siirtte hakkaride kafasina sikilan sehidlerimizi....Ha birde iki astsubay bir saglik personlimiz var kacirilan...Daha varmi acaba saymakla bitmiyorki..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR