Diyanet'ten taşıyıcı annelik açıklaması
Din İşleri Yüksek Kurulu Sözcüsü Prof. Yaman, "Taşıyıcı annelik doğrudan zina fiili anlamında değerlendirilmemelidir" dedi ve ekledi:
ABONE OLDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Ahmet Yaman, "Taşıyıcı annelik konusu doğrudan zina fiili sayılacağı anlamında değerlendirilmemelidir. Burada kastedilen şey, taşıyıcı annelik uygulamasının, nikahsız birliktelik yoluyla çocuk sahibi olmaya benzemesidir" dedi.
Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün bazı gazetelerde taşıyıcı annelikle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının fetvasına eleştiri getirildiğini söyledi.
Ahmet Yaman, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, taşıyıcı annelik uygulamasını; dinin mahremiyet, evlilik, neslin ve şahsiyetin korunması, insanın saygınlığı ile ilgili bir takım ilkeleri ihlal etmesi sebebi ile caiz görmediğini bildirdi.
Taşıyıcı annelik uygulamasında iki ayrı kadının mahremiyeti ve avretinin ihlali olduğunu belirten Yaman, taşıyıcı anneliğin dinen caiz olmamasının bir başka nedeninin ise kişilerin ruh ve beden sağlığının korunması ilkesi olduğuna dikkati çekti.
Yaman, şunları kaydetti:
"Böyle bir uygulamada hem iki kadın hem de doğan çocuğun birçok açıdan ruhi travmaya maruz kalacağı, dolayısıyla ruh ve beden sağlıklarının bozulacağı, sadece bir ihtimal değil aynı zamanda yaşanan örnekler dolayısıyla somut olarak da izlenen bir sonuçtur. Annelik duygusuyla çocuk üzerinde sahiplik ve öncelik iddiasında bulunmak, olayın failleri olan iki kadını; iki anne arasında kalarak kime anne diyeceğini bilememek ve dolayısıyla psikolojik bölünmüşlük yaşayıp vicdani sorumluluk baskısı altında kalmak, çocuğu derinden yaralayacaktır."
İnsanın saygın bir varlık olduğunu vurgulayan Yaman, şöyle devam etti:
"İnsan saygın bir varlıktır. Sadece dünyevi hazlar veya kişisel tatmin gerekçesiyle bu saygınlığı zedelenemez. Aynı gerekçelerle tıbbi uygulamaların malzemesi ve konusu yapılamaz. Taşıyıcı annelik konusu doğrudan zina fiili sayılacağı anlamında değerlendirilmemelidir. Burada kastedilen şey, taşıyıcı annelik uygulamasının, nikahsız birliktelik yoluyla çocuk sahibi olmaya benzemesidir. Çünkü burada döllenmiş yumurta, yabancı bir kadına nakledilmekte ve doğumu bu yabancı kadın gerçekleştirmektedir. Nesep güvenliğini son derece önemseyen İslam dininin nikahsız beraberlikleri ve bu beraberlikten çocuk sahibi olmayı asla benimsemediği ise bilinen bir husustur."
-
naçizane 9 yıl önce Şikayet EtDiyanet zina değildir diyor ama haram değildir ya da caizdir demiyor. Çünkü zina denebilmesi için zina tanımına birebir uyması lazım.Birkaç gün önce okuduğum bir konuydu tanımı tan olarak yazamayacağım ama belli kriterleri olan bir suç.Dinimiz hak ve adalet dini.Beğen
-
emin 9 yıl önce Şikayet EtZinayı normalleştirme çabasıBeğen Toplam 1 beğeni
-
ayla 9 yıl önce Şikayet EtDiyanete kaldıysa insanlar yandı her şeye izin zina değil diyorBeğen
-
Meem 9 yıl önce Şikayet EtDiyanet taşıyıcı anneliğe doğru dürüst bir açıklama getiremiyor. Yok öyle yok böyle. Adı net olmalı. Gerekiyorsa tüm dünya müslüman alimleri ortak bir fetva vermeli. Taşıyıcı annelik falan hikaye. Çok fazla çocuk istiyorsan bir yetim al be kardeşim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ilkerxxx 9 yıl önce Şikayet Etacaba dna testinde çocuk yumurta sahibi annenin mi yoksa taşıyıcı annenin mi çıkıyor.Beğen