İş görüşmesinde sorabileceğiniz 10 soru
İş görüşmesi süresince siz de kibar bir şekilde gerektiğinde sorular sorabilirsiniz. Bunun için sorabileceğiniz birkaç soruyu düşünerek hazırlıklı olabilirsiniz. Neyi nasıl sorabilirsiniz?
ABONE OLİş görüşmesine gittiğinizde masadakiler size baktığında suskun kalmayın. Çoğumuz görüşmeye gidince soruları cevaplamak için hazırlanmış oluruz. Şirketin hizmetlerini ve hitap ettiği kitleyi araştırırken sık sorulan sorular hakkında öneriler sunan kitapları ve internet sitelerini inceleriz.
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, görüşme süresince siz de kibar bir şekilde gerektiğinde sorular sorabilirsiniz. Bunun için sorabileceğiniz birkaç soruyu düşünerek hazırlıklı olun.
Kesin bir formül olmasa da size yardımcı olabilecek bazı temel politikalar şöyle:
- Maaş, tatil ya da fırsatlar hakkında soru sormayın. İlginizi işe ve iş ortamına yönlendirin. Bu işi başarabileceğinizi gösterin.
- Çatışmacı ve kritik sorular sormayın. Kibar olun.
- Şirketin internet sitesinde ya da yayınlarında kolayca görülebilen ve onaylanabilen sorular sormayın.
- Görüşmeyi alevlendiren açık uçlu sorular sormayın.
- Şirket ve sektör terminolojisini kullanın.
Tüm bunları dikkate alarak bazı sorular hazırlayabilirsiniz.
İşte size iyi sorulardan bazı örnekler:
Beni işe alıyor musunuz? Bu soru bir iş görüşmesinde sorabileceğiniz sorunun iyi bir şekli değildir. Bundan daha zarif sorular sormalısınız. İşle ilgili olduğunuzu ifade ederek başlayın. Sonra "İş hakkında benimle ilgili kararınızı ne zaman verebilirsiniz?" ya da "İşe alım sürecinde bir sonraki adımınız ne olacak?" Eğer cesursanız, görüşmenin sonunda "İkinci bir görüşme için beni çağırmayı düşünüyor musunuz?" diye sorabilirsiniz. Eğer sorunun cevabı hayır ise nedenini sorun. En kötü cevap gelse bile cevap size daha sonra başka bir yerdeki iş görüşmesinde faydalı olabilir.
Bu pozisyon için ideal aday kim? Farklı şekillerde aynı soruları sormak bir görüşmeyi verimli hale getirebilir. İş görüşmesi boyunca görev hakkında araştırma yapmak için, "Bu iş için en ideal adayı tanımlayabilir misiniz?" şeklinde bir soru sorabilirsiniz. Bu soru ayrıca işin gerektirdiği yetenekleri ve özellikleri öğrenmenin bir başka yoludur. Ayrıca şirket hakkında daha fazla şey öğrenmek, daha sonraki görüşmenizde vurgulayabileceğiniz, üzerinde duracağınız bazı iyi noktaları size sunar.
Bu işi başarmak için nelere ihtiyacım var? İş görüşmesi süresince soru sorma şansına sahip olduğunuzda bu fırsatı iyi değerlendirin. Evde iyi hazırlandığınızı göstermek isteyebilirsiniz. Ya da işyeriyle ve işle ilgilendiğiniz konusunda görüştüğünüz kişiyi ikna etmek istersiniz. bu soruyu sormanın iyi bir yolu şudur: "Bu işi başarmak için hangi yeteneklere, eğitime ve özelliklere sahip olmam gerekiyor?" Böylece güçlerinizi vurgulayabilirsiniz. Bazı yönlerden kendinizi eksik görüyorsanız, bunları tamamlayabilirsiniz.
Bu iş gerçekten neye benziyor? İşte sormak için iyi bir açık uçlu soru "Burada çalışmanın en iyi yanı nedir?" Bu soru aynı zamanda sizinle görüşen kişiyi konuşturmak için tasarlanmıştır. Bu şekilde o kişinin anlayışına ve görüşünü de değer verdiğinizi gösterebilirsiniz. Görüşmecinin cevabı yeterince detaylı olduğu takdirde şirketin internet sitesinde ya da yıllık raporlarında bile bulamayacağınız birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz.
Bu işte çalışmaya nasıl başladınız? Böyle bir soru görüşmeciyle aranızda iyi bir sohbetin kapısını açar. Birçok insan kendisi hakkında konuşmayı sever. Bu soru konuşmacıyı memnun eder ve konuşmanın havasını yumuşatır. Ayrıca bu soru sizin şirketin yapısı, işleri ve şirkette yükselme imkanları hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Bu tür ipuçları ikinci kez görüşmeye çağrıldığınızda da faydalı olabilir.
Şirkette önemli değişiklikler, yeni programlar ya da açılımlar var mı? Soracağınız soruların çoğu iş hakkındaki bilgilerinizi genişletmek için olmalı. Eğer araştırmanız bu şekildeyse, şirket hakkında daha spesifik sorular da sorabilirsiniz. Bu tür sorular, sizin işin nitelikleriyle ilgilendiğinizi öğrenmesine yardım eder.
Patron kim? Eğer işe alınırsam, raporlarımı kime ileteceğim? Böyle bir soru birçok bilgiyi ortaya çıkarır. Bazen görüşmeyi gerçekleştiren kişilerden biri gerçek bir müfettiş olabilir. Patronunuzun kim olacağı hakkında bir konuşma başlatmak doğal olarak organizasyonun yapısı ve iş kültürü hakkında konuşmayı da beraberinde getirir.
Bu alandaki boşluğu niçin şimdi dolduruyorsunuz? Şirketin niçin bu iş için eleman aradığını bilmeniz mantıksız değildir. Bunu öğrenmenin bir yolu da şu soruyu sormaktır: "Bu yeni bir pozisyon mu?" Eğer cevap evet ise, bu birçok soru ve tartışmayı da beraberinde getirir. Pozisyonun nasıl oluştuğunu, yeni açılımlar içerip içermediğini, yeni görevin sorumluluklarını sorabilirsiniz. Eğer cevap hayır ise, önceki çalışanın işten neden ayrıldığını, insanların bu işte ne kadar süre kaldığını ve işte yükselmek için şanslar olup olmadığını sorabilirsiniz.
Ne üzerine çalışacağım? İşle ilgilendiğinizi göstermelisiniz. Eğer işe alınırsanız başladığınız ilk aylarda hangi projelerle ilgileneceğini bilmeniz önemlidir. İlgilendiğiniz spesifik bir proje üzerinde çalışacaksanız bu projede yer almaktan çok mutlu olacağınızı söyleyebilirsiniz.
Sıradan bir günüm nasıl olacak? Sizinle görüşen kişiye sorular sorarken "siz" yerine "biz" öznesiyle sorular sorun. Bu şekilde yaparsanız işle gerçekten ilgilendiğinizi göstermiş olursunuz. Sorduğunuz sorular iş hakkında daha fazla şey öğrenmenize yardımcı olur. Bir görüşme çift yönlüdür, siz ve şirket birbiriniz hakkında bir şeyler öğrenirsiniz.