Araştırmacı Yazar Mehmet Emin Gerger'in 70. kitabı yayınlandı

Araştırmacı Yazar Mehmet Emin Gerger’in yazdığı; “Çanakkale Destanı” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 70. Kitabı olan eser, üç ana Bölüm ve toplam 396 sayfadan oluşuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2020 09:30 GÜNCELLEME 18.03.2020 09:30 KİTAP
Araştırmacı Yazar Mehmet Emin Gerger'in 70. kitabı yayınlandı
Araştırmacı Yazar Mehmet Emin Gerger'in 70. kitabı yayınlandı

Mehmet Emin Gerger'in kitabının Önsöz'ünde Çanakkale’nin anlamı, Tarihi, coğrafi durumu, Çanakkale Boğazı’nın stratejik önemi üzerinde duruyor.

 

“Çanakkale Savaşı” hakkında, Çanakkale Harp Cephesi 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa şunları söylüyor:

 

“Müttefik (düşman) donanmasının saldırısı başladığı zaman, Gelibolu Yarımadası’nın Bolayır’dan, Anafartalar’a, Ağıldere’ye kadar olan kısmı, 3. Kolordu tarafından tutulmuştu.7. Tümen Kavaksuyu’ndan Deliyani Limanı’na kadar olan bölgede görev almıştı. Onun güneyinde iki Jandarma Taburu yerleştirilmişti. Mustafa Kemal’in 19. Tümen’i, beklenen bir çıkarmaya karşı ihtiyatta tutulmuştu. Yarımadanın güney kısmı, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat (Çobanlı) Paşa’nın emrinde, 9. Tümen tarafından tutuluyordu. Anadolu yakasında ise müstahkem mevki emrinde Jandarma Birlikleri ile 64. Alay yer almıştı… Boğaz’ın ilk bombardımanı 3 Kasım 1914’de 28 Savaş Gemisi ile yapılmış ve bu saldırı 17 dakika sürmüştü. 13 Aralık 19142’de de B -2 Denizaltısı, Mesudiye’yi torpillemişti. 19 Şubat 1915’te Müttefik Donanma, bizim Topların ateş menzili dışına yerleşerek, girişteki Bataryaları ateş altına aldı. Onlara cevap verecek uzun menzilli Topumuz yoktu. Girişteki Tabyalarımız tahrip edildi. 27 Şubat’ta da üç Savaş Gemisi, Boğaz’dan içeri girdi. Yerleri, onlarca belli olmayan Obüslerimizin ateşleri karşısında geri çekilmek zorunda kaldılar.  18 Mart’ta, bugün donanmayla zorlamaya karar vermişlerdi. Harekâtı, taarruz planını hazırlayan Amiral Dö Robek idare edecekti. Donanma, saat 10.30’da iki kat halinde ilerledi. Karanlık Liman’da düşman donanmasının 274 modern Topuna karşı biz, 78 adi ateşli Topla karşı koymak zorundaydık. Amiral Dö Robek, Torpil tarama gemilerini ileri sürmüştü. Bunlar denizi temizleyecek, donanma da kolayca ilerleyecekti. Kıyı Bataryaları üçünü ateşi ile tahrip edince, donanmada bir şaşkınlık belirtileri başladı. Onu Fransızların Büve Zırhlısı’nın Torpile çarpıp batması izledi. Arkasından İngilizlerin İnflexible ve İrresistible Gemilerinin Torpile çarpmaları takip etti. Daha ileri gidilirse, donanmanın yarıdan fazlasının elden çıkacağından korkan Amiral Dö Robek, saat 17.30’da çekilme emri vermek zorunda kaldı. Bu sırada dönüş manevrası yapan Ocean Zırhlısı da saat 18.00’da Torpile çarptı.

Nusret Mayın Gemisi’nin cesur kaptanı Tophaneli Hakkı Bey, gayretiyle bir gecede, kötü hava şartlarına rağmen Boğaz’ı mayınlayıvermişti. Yenilmez armada üç zırhlıyı Boğaz sularına bırakmış, Golva, Süfren, İnflexible olmak üzere üç zırhlıyı da ağır yaralı olarak, geri götürmek zorunda kalmıştı. Diğer gemilerde de insan kayıpları vardı. Yalnız Bouvet’de 600 insan sulara gömülmüştü. Bizim kaybımız ise 3 Subay, 22 Er Şehid, 2 Subay ve 59 Er yaralımız vardı. Az kayıpla tarihe şan veren bir zafer kazanmıştı. Düşman ateşi, bir 24’lük Topumuzun tahribine yol açmış, yara alan 8 Toptan 2 adedi hariç, diğerleri onarılarak ertesi gün savaşa hazır olmuşlardı. 18 Mart (1915) yenilgisi, İngiliz ve Fransızlara acı bir ders vermişti…”

Gerger’in, “Çanakkale Destanı” kitabı üç ana bölümden meydana geliyor. Birinci Bölümde; “Çanakkale Savaşı”, İkinci Bölümde; “Çanakkale Savaşı (Zaferi) Hakkında Yazılmış Şiirler”, Üçüncü Bölümde ise “Fotoğraf, Belge ve Haberlerle Çanakkale Zaferi” ana başlıkları yer almaktadır. "Çanakkale Savaşı ve Zaferi" hakkında birinci kaynaklar esas alınarak yazılmış olan kitap, “Çanakkale Zaferi”nin ne kadar zor şartlarda kazanıldığını ve asla unutulmaması gerektiğini ortaya koyması bakımından büyük önem arz ediyor. “Çanakkale Destanı” kitabı herkesin mutlaka okuması gerekli ders, hatıra ve ibretlerle dolu. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR