Beyaz Adam'ın acı taşıdığı Afrika'ya Anadolu'dan taşan bir merhamet hikayesi: Turkana

Seyyah, iyilik gönüllüsü yazar Hacı İbrahim Mutlu’nun ‘Turkana’ kitabı Fecr Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturuldu. Kitapta, Anadolu’dan Afrika’nın en ücra köşelerine farklı dil ve renkteki insanlar için iyiliğe koşan Anadolu erenlerinin yaşadığı gerçek iyilik hikayeleri yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2020 15:03 GÜNCELLEME 20.06.2020 15:07 KİTAP
Beyaz Adam'ın acı taşıdığı Afrika'ya Anadolu'dan taşan bir merhamet hikayesi: Turkana
Beyaz Adam'ın acı taşıdığı Afrika'ya Anadolu'dan taşan bir merhamet hikayesi: Turkana

‘İyilik Yürek İster’, ‘İyiliğin Yolunda Uzaklar Yakın’ kitaplarıyla tanınan seyyah ve iyilik gönüllüsü Hacı İbrahim Mutlu’nun yeni kitabı ‘Turkana’ okuyucuyla buluştu. Hayat yolculuğunu Horasan erenlerinin bin yıllık ayak izinde sürdüren yazarın son kitabı, merkezine yine iyilik olgusunu alarak, modern, kapitalist dünyanın sömürgeciliğe dayalı ‘iyilik’ eylemine karşı Anadolu coğrafyasından sağlam bir bakış açısı sunuyor.

 

Kitabıyla ilgili “Beyaz Adam, Kara Afrika’ya hep acı ve gözyaşı taşımıştı şimdiye kadar. Kendilerini Hz. İbrahim’e nispet eden Turkana kabilesine sadece iyilik amacıyla Türkiye’den giden bu fedakar Anadolu insanlarına da ilk anda tedirginlik ve korkudan doğan bir tepki gösterildi. Fakat onların, almak için değil, vermek için geldiklerini anladıklarında aralarında müthiş bir dostluk ve güven oluştu. Çünkü bu yiğit insanlar onlara sadece maddi ve sağlık yardımı yapmadılar, belki de ondan daha önemlisi özgürlüğün, milliliğin ve kardeşliğin önemini anlattılar” ifadelerini kullanan yazar Mutlu, kitabında yer verdiği iyilik gönüllülerinin özgür Afrika’nın unutulmaz öncüleri olduğunun altını çiziyor.

 

 

ANADOLU (HORASAN) ERENLERİ KİMDİR ?

Türkiye’deki Anadolu Erenleri yahut Horasan Erenleri tabiri, halk arasında ulu zatlar için kullanılıyor. Anadolu’da hemen hemen  her köyde, kasabada ve hatta dağ başlarında bulunan ve ‘eren’ tabir edilen kişilere ait türbe, yatır veya evliya mezarları yer alıyor. Bunların hepsinin de birbirinden farklı hikâyeleri bulunsa da hepsinin ortak bir noktası bu yatırlardakilerin yani erenlerin adları (Anadolu) Horasan Ereni olması.

Erenler, Selçuklu dönemindeki uç beylikleri ve Osmanlılar diğer Müslüman Türk toplumları ve devletleri ile sıkı ilişkiler kurmalarıyla biliniyor. İslam coğrafyasının her yanından ve her meslek ve meşrepten Müslümanın uğrak yeri olan Anadolu coğrafyasında oluşan yoğun bir göç dalgasında yer alan idealist insanlar arasında yer alan tüccar, zanaatkar, esnaf ve ulema gibi grupların ortaya çıkardığı Erenler, Semerkant, Buhara, İran ve Kırım medreselerinden yetişen alimleri, Selçuklu ve İlhanlıların bürokrat ailelerini, kanaat önderlerini ve dervişleri de kapsıyor. Ahmet Yesevi’nin rahle-i tedrisinden geçen Erenler, cesaret, cömertlik, ilim ve merhamet timsali olarak biliniyor.

AFRİKA ERENLERİ

Osmanlı’nın yaklaşık 400 yıl süren Kuzey Afrika egemenliği sırasında Güney Afrika’ya da elçiler yolladığı ve bu topraklarda inşadan iyilik hareketine birçok iz bıraktığı biliniyor. Özellikle son 15-20 yıldır ise Anadolu’dan Afrika’nın en ücra köylerine, tepelerine, çöllerine kadarAnadolu’nun cömertliği, vefası, vicdanı, şefkati, merhameti yeniden taşınıyor.

Afrika erenlerinin iyilik hareketinde köklü geçmişlerinden aldıkları mirasla günümüzde gerçekleştirdiği çalışmalar, emperyalist ve misyonerlik prangaları altında olan Afrika coğrafyasına cesaret ve umut oluyor.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Mustafa Durmuş 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayatını tehlikeye atarak magdur ve muhtaç insanlara yardıma koşan ve oralarda yaşadığı hadiseleri hikayeleştirerek emsallere ve gelecek nesillere öncülük timsali olan Hacı Ibrahim Mutlu Ağabeyimize teşekkür eder,bu kutlu idealinde Cenab-ı Hak yâr ve yardımıcısı olsun.
    Cevapla
  • Orhan PEKTAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle insanların varlığından haberdar olmak insana huzur ve güç veriyor, manevi anlamda hayatlarının bir bölümünü Allah yolunda vakfetmek, herkese nasip olmaz, yazarı tebrik ediyor, çalışmalarının ve başarılarının devamını diliyorum...
    Cevapla
  • Erdm 3 yıl önce Şikayet Et
    Her üç kitabıda okudum. Birbirinden ayırt etmeksizin herkes tarafından okunması gereken eserler
    Cevapla
  • Milat İnteriors 3 yıl önce Şikayet Et
    Hacı İbrahim MUTLU son kitabıyla da başarıdan başarıya koşuyor. Tebrikler
    Cevapla
  • Milat İnteriors 3 yıl önce Şikayet Et
    Hacı İbrahim MUTLU son kitabıyla da başarıdan başarıya koşuyor. Tebrikler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR