'Her Şey Böyle Başladı'

Nefes Yayınevi Tasavvuf Klasiklerini okuyucusuyla buluşturmaya devam ediyor. Tasavvuf tarihindeki yeri açısından önemli bir şahsiyet olan 10. yy tasavvuf alimlerinden Hakîm Tirmizî’ nin Büdüvvü Şe’n isimli eserinden Türkçe’ye çevrilen “Her Şey Böyle Başladı” Nefes Yayınevi’nden çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.12.2020 09:37 GÜNCELLEME 22.12.2020 09:37 KİTAP
'Her Şey Böyle Başladı'
'Her Şey Böyle Başladı'

Hakîm Tirmizî (ö. 320/932) eserleri ve etkisi itibariyle İslam düşünce tarihinin önemli isimlerinden birisidir. Tasavvufi düşüncenin kurucu isimlerinden olan Hakîm Tirmizî, hemen hemen tüm İslami ilimleri tasavvufi bakış açısıyla ele alan çok üretken bir yazardır. Tirmizî’nin hayatı hakkındaki bilgiler ise oldukça sınırlıdır. Bu konudaki birinci elden en önemli kaynak ise otobiyografik eseri olan Büdüvvü Şe’n isimli risalesidir. Elinizdeki çalışmada bu önemli eserin çevirisi; çevirmenler Mahmut Ulucan ve Ömer Güngören tarafından açıklayıcı notlar ve ek bölümlerle desteklenmiştir. Bu durum, okurun -Büdüvvü Şe’n özelinde- Tirmizî ile ilgili tartışma ve çıkarımlardan kısmen haberdar olması açısından faydalı olacaktır.

 

Büdüvvü Şe’n aynı zamanda tespit edilebildiği kadarıyla ilk tafsilatlı sufi otobiyografisidir. Eserleri ve fikirleriyle İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahip olan Hakîm Tirmizî bu eserinde hayatına ve manevi gelişimine dair önemli bilgiler vermektedir. Birçok yönüyle türünün ilk örneklerinden olan bu eseri, içerdiği rüyalar ve bu rüyaların bir anlatım metodu olarak kullanılması açısından da dikkate değerdir.

Herşey Böyle Başladı isimli bu eserde Allah aşkı hakkında konuşması yasaklanan bir sufinin aşk yolundaki arayışına, bu arayışında manevi âlemden gelen rüya ve ilhamlarla kendisine uzatılan ele ve ilim yolunda yaptığı seyahatlere kendi ağzından anlatımıyla tanık olacaksınız.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR