Musikiye Adanmış Bir Ömür - Bekir Sıtkı Sezgin

Türk musikisinin usta isimlerinden Bekir Sıdkı Sezgin’in hayatı, üç yazarın kalemiyle derlenerek Ketebe Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2021 14:51 GÜNCELLEME 11.01.2021 14:51 KİTAP
Musikiye Adanmış Bir Ömür - Bekir Sıtkı Sezgin
Musikiye Adanmış Bir Ömür - Bekir Sıtkı Sezgin

Musikiye Adanmış Bir Ömür ismini taşıyan eser, Hüseyin Kudsi Sezgin, Ahmet Sadık Hıdır, Yasin Eker imzasıyla hazırlanarak edebiyat dünyasına kazandırıldı.

 

Belirli bir gelenek anlayışı içinde kendini sürekli yenileyerek günümüze kadar ulaşan Osmanlı müziği, zevk-i selimin somutlaştığı en önemli sahalardan birisidir. Köklü bir geçmişe sahip bu mûsikinin günümüze kadar ulaşması, farklı meşk zincirlerinin halkalarını oluşturan “fem-i muhsin” yani güzel ağız sahipleri vasıtasıyla olmuştur. Bu aktarım süreci içinde yer alan önemli şahsiyetlerden birisi de merhum üstad Bekir Sıdkı Sezgin’dir.

Elli seneyi aşkın mûsiki yolculuğu kendi ifadesiyle “bir besmele ve sübhaneke” ile başlayan; hâfızlık, mevlidhanlık, hânendelik, sâzendelik, hocalık, bestekârlık gibi vasıflara sahip çok yönlü bir sanatkâr olan merhum Bekir Sıdkı Sezgin, mûsikimizi hakkıyla ve en güzel şekilde temsil etmiştir. 

 

Bu çok yönlü sanatçımızı layıkıyla tanıtabilmek için ailesinden, sevdiklerinden ve sanatçının kendi kaleminden pek çok yazıyı kitaba taşıdık. Kitapta yer alan söyleşi, yazı, belge ve fotoğrafların büyük bir kısmı ilk defa yayımlanmaktadır. Bekir Sıdkı Sezgin’in tüm bestelerine ilişkin kapsamlı beste listesi ve daha önce yayımlanmamış beste notalarından örnekler de ilk defa bu kitapta gün yüzüne çıkmaktadır.

Bu kitabın mûsikimizdeki en önemli isimlerden olan Bekir Sıdkı Sezgin’in daha iyi tanınmasına ve anlaşılmasına vesile olması dileğiyle…

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR