Sanatın ve Sanatkârın İzinde
Kuveyt Türk, gelecek nesillere kaynak eserler bırakmak amacıyla ‘Sanatın ve Sanatkârın İzinde’ kitabını sanatseverlerin beğenisine sundu
ABONE OL“Değerlerimizle büyüyoruz” anlayışıyla hareket eden Kuveyt Türk, gelecek nesillere kaynak eserler bırakmak amacıyla kültür sanat hayatına yönelik yeni kitaplar yayımlamaya devam ediyor. Kuveyt Türk’ün, kadim medeniyetimizin kültürel mirasına sahip çıkmak gayesiyle yayın hayatına kazandırdığı yeni prestij eseri ‘Sanatın ve Sanatkârın İzinde’ kitabı oldu.
Araştırmacı-yazar İbrahim Ethem Gören tarafından yayına hazırlanan kitabının temelini, Kuveyt Türk Özel Bankacılık kültür-sanat portalında yayınlanmak üzere Ethem Gören’in sanatkâr ve zanaatkârla bugüne kadar yaptığı 240’ın üzerindeki mülakat ve yazıları oluşturuyor.
Ahilik Kültürü ve Fütüvvet Ahlâkı
Kuveyt Türk Kültür Yayınları’ndan çıkan kitapta, kadim geleneğimizi yansıtan 30 sanat ve zanaat dalıyla ilgili özgün bilgiler yer alıyor. Kitapta, yaptıkları eserlerle ve yetiştirdikleri öğrencilerle bilgi ve birikimlerini bugünden yarına miras bırakma gayretinde olan sanatkârlarla yapılan söyleşilere ve sanatkârların birbirinden eşsiz eserlerine de yer veriliyor.
Kitabın sayfalarını aralayan sanatseverler, kadim geleneğimizin günümüzdeki temsilcileri arasında yer alan ustaların sanat anlayışlarına, hayatlarına, maharetlerine, birikimlerine ve sanat eserlerine yakından şahit oluyor. Kitapseverler aynı zamanda, ustaların gönül evlerinde yaşattıkları ahilik kültürünün ve fütüvvet ahlâkının umdelerini hâl ve kâl lisanıyla talebelerine nasıl aktardıklarını gözlemleme fırsatı buluyor.
Sanat Dünyasını Okuyucuların irfanına Sunan Bir Eser
408 sayfayla oldukça hacimli bir kitap olan Sanatın ve Sanatkârın İzinde eserinin “Dünden Bugüne İki Usta” bölümünde, tezyîni sanatlara büyük hizmetleri geçen müzehhibe Fatma Rikkat Kunt Hanımefendi ile hat sanatının beyefendi şahsiyeti Prof. Dr. Ali Alparslan’ın örnek sanat, estetik ve çalışma hayatlarına ayna tutuluyor.
“Bugünden Yarına İki Usta” bölümünde ise hat sanatının mektepli ve alaylı ustası, hocaların hocası Dr. Hüseyin Gündüz ile katı’, ebru ve tezhip sanatlarımızı yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da en iyi bir şekilde temsil eden Ahmet Çoktan’ın sanat dünyalarına nazar ediliyor.
Eserde Yer Alan Sanat Dalları
Eserin ana eksenini oluşturan Hüsn-i Hat (Mahmut Şahin), Tezhip (Faruk Taşkale), Minyatür (Gülçin Anmaç), Ebru (Alparslan Babaoğlu), Cilt (Gürcan Mavili), Katı’ (Ersin Yıldızhan), Kalemişi (Semih İrteş), Dinî Türk Mûsikîsi (Ahmet Hakkı Turabi), Çini (Ayşe Özkan), Seramik (Meryem Uguz Kaplan), Tesbih (Eymen Gürtan), Naht (Mesut Dikel), Ahşap Oyma (Bekir Uslu), Kündekârî (Şehmuz Okur), Sedef Kakma (Sinan Çiftci), Bakır Kakma (Ebubekir İnan), Mücevher Tasarımı ve Tezyinatı (Uğur Karataş), Vitray (Mustafa Topaloğlu), Sıcak Cam Sanatı (Etem Geyik), Cam Süsleme (Rengin Alkın), Dival işi / Maraş işi (İlkay Dilibağlı), Tel Kırma/Bartın işi (Meral Döngel), Bosna Kilim Sanatı (Amila Smajovic´), Yazmacılık (Didem Öz), Keçecilik/Tepme Keçecilik (Emel Oğuz), Bastonculuk (Refa Gökbulak), Kaligrafi (Bünyamin Kınacı), Geleneksel İpek Dokumacılığı (Yılmaz Büyükaşık), Kitre Bebek Sanatı (Naciye Aksakaloğlu) ve Yaprak Oyma (İsmail Erdem) sanat ve zanaatlarına ayrılan bölümde ise birbirinden değerli sanatkârların sanat anlayışları, alın terleri, ustalıkları ve eserlerinden örnekler okuyucuların istifadesine sunuluyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale, Dr. Seyfettin Kurt, genel koordinatör Dr. Bekir Cantemir, editör Sibel Cantemir, tasarımcı Yüksel Yücel, kaligraf Bünyamin Kınacı, fotoğraf sanatkârı Ahmet Bilal Arslan ve Dr. Ebubekir İnan gibi önemli isimlerin de katkıda bulunduğu Sanatın ve Sanatkârın İzinde adlı eser, matbu olmasının yanı sıra Kuveyt Türk web sitesinde e-kitap olarak da tüm okurların istifadesine sunuluyor.