İmam Hatip Neslinin Önderleri-Fatma Gülşen Kolçak

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin öncülüğünde, Fatma Gülşen Koçak’ın derlediği ve 3 ciltten oluşan İmam Hatip Neslinin Önderleri kitabı çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2021 13:04 GÜNCELLEME 29.05.2021 13:04 KİTAP
İmam Hatip Neslinin Önderleri-Fatma Gülşen Kolçak
İmam Hatip Neslinin Önderleri-Fatma Gülşen Kolçak

Bir nevi sözlü tarih çalışması niteliğini taşıyan İmam Hatip Neslinin Önderleri adlı eserde gazeteci-yazar Fatma Gülşen Koçak tarafından gerçekleştirilen röportajlarla yaşananlar aktarılıyor. Öncüler, Hocalar ve Talebeler şeklinde 3 ciltten oluşan bu eser, adeta tarihe tanıklık ediyor. Hayatta olan isimlerin hikayeleri kendi ağızlarından, vefat edenlerinki ise tanıkları vasıtasıyla anlatılıyor. Tarihe kayıt düşüp, olanları gelecek nesillere aktarılması hedeflenen bu eserin bir diğer amacıysa öncüler teşekkür etmek.

ESER TARİHE TANIKLIK EDİYOR

Çalışmada imam hatip okullarının 70 yıllık tarihinde kimler geldi geçtiyse aralarından tanınmış isimlerle yapılan söyleşiler bulunuyor. Talebeler kitabında Ahmet Lütfi Kazancı, Hayreddin Karaman, Mehmet Ali Sarı, Süleyman Uludağ, Yusuf Karaca ve Yahya Kutluoğlu’nun da aralarında bulunduğu ilk öğrenciler yer alıyor. Hocalardan ise Ali Nar, Hasan Aksay, Mahir İz, Mahmut Bayram, Mahmut Celaleddin Ökten, Ömer Dursun Ayvaz ile ilgili yazılar kitabın sayfalarında kendine yer buluyor. Öncüler kısmında da imam hatip okullarına hizmeti geçmiş pek çok isimle ilgili anılar ve değerlendirmeler bulunuyor.

“Ey ahali dinleyin beni! Sizin köyünüzde ebeniz, neneniz, ananız, babanız meyve ağacı, fidan yetiştirir mi?” “Yetiştirir.” “Ne yaparsınız onu?” “Ekeriz, dikeriz, bakımını yaparız. Sonra da meyvesini yer, onunla da rahat ve huzurlu oluruz.” “Tam da size bunu soruyordum işte. Şimdi düşünün ki bir baba, dede emek vermiş, eziyet çekmiş. Dağ, dere, tepe dememiş, ekmiş, dikmiş. Sonra da o güzelim meyveler yeme kıvamına gelmiş. O yaşlanmış insan meyve ağacına sırtını dayayıp meyvelerini yemeye, hararetini dindirmeye çalışır ya. İşte bu adam hangi ruh içerisinde olursa, hangi havayı teneffüs ediyor olursa, hangi sevinci idrak ediyor olursa ben işte bu havayı hissediyorum. Senelerdir emek verdiğim meyve ağacı var ya, bu delikanlı ve bunların arkadaşları bizim meyvelerdir.” 

(Tevfik İleri'nin 1958'de mezuniyet töreni için geldiği  Yozgat/Sarıkaya'da, İmam Hatipli genci işaret ederek yaptığı konuşmasından)

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR