Yazar Dr. Yasin Şen’in iki yeni kitabı yolda

Dörtdivan Kültür Atlası, Seyyah Olayım Bir Zaman, Delailül-Hayat Şerhi gibi eserlerin sahibi Dr. Yasin Şen’den iki yeni şiir kitabı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.09.2021 17:42 GÜNCELLEME 08.09.2021 17:43 KİTAP
Yazar Dr. Yasin Şen’in iki yeni kitabı yolda
Yazar Dr. Yasin Şen’in iki yeni kitabı yolda

Ordu-Çatalpınar'da dünyaya gelen ve halk edebiyatına yönelik çalışmalarıyla Türk kültürüne ve edebiyatına katkılarda bulunan 32 yaşındaki Dr. Yasin Şen’in, Kafile ve Yûnuslara Tapduk Gerek adlarını taşıyan iki adet şiir kitabı baskı aşamasında gün sayıyor.

Selam Olsun - Mustafa KutluSelam Olsun - Mustafa Kutlu

DR. YASİN ŞEN KİMDİR?

Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde hâlen öğretmen olarak görev yapan Dr. Yasin Şen, mesleki çalışmalarının yanı sıra akademik ve kültürel birçok çalışmaya de imza attı. Şen, 1989 yılında Ordu-Çatalpınar'da dünyaya geldi. 2012 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi bölümünden mezun oldu. 2016 yılında yüksek lisans egitimini tamamladıktan sonra aynı sene içinde doktora eğitimine başladı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı bilim dalında devam ettirdiği doktora eğitimini bu yıl tamamladı ve tezini 8 Temmuz 2021 tarihi itibariyle savundu.

Kaybettiğimiz Ağaçları Edebiyatla Yeşerten Kitap: RAZAğaçları Edebiyatla Yeşerten Kitap: RAZ

KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ EDEBİ BİRİKİMLERİ DERLEDİ

Şen'in tez konusu 17. Yüzyıl şairlerinden Dîvâne Rüşdî Efendi'nin divanıdır. Bunun yanı sıra Anadolu'da öğretmen olarak görev yaptığı şehirlerde halk edebiyatına yönelik çalışmalar ve halk kültürü derlemeleri yaptı. Bunların bir kısmı Akan Sular Ömrün Olsun -Gerede'den Halk Kültürü Derlemeleri, Al Elma Kızıl Elma Afyonkarahisar İhsaniye'den Halk Kültürü ve Halk Edebiyatı Derlemeleri, Dörtdivan Kültür Atlası adlarıyla kitaplaştı. Şen, bu kitaplarında Anadolu'da kaybolmaya yüz tutan masal, ninni, bilmece, mani, ninni, efsane, destan gibi edebi birikimleri, âdetleri, gelenekleri ve mahalli kelimeleri bir araya getirdi. Bu çalışmalar gösterdi ki, Anadolu yüzyıllardan beri getirdiği kültürel ve şifahî zenginliklerini kaybetmek üzeredir.

Osmanlı taşra elitleri kimlerdi?Osmanlı taşra elitleri kimlerdi?

DENEME TÜRÜNE YAKIN İLGİ

Şen'in bunların yanında Cihangir'de Bir Aşk ve İrfan Ocağı Hasan Burhaneddin Cihangirî ve Menakıbnâmesi ile Erenler Kitabı-Tezkiretü'l- Has adlarını taşıyan ve Osmanlı Türkçesinden aktardığı, ortak imzalı kitapları bulunmaktadır. Bunun yanında şair olan Şen'in Ney'in Sesi ve Yesi'den Anadolu'ya adlarını taşıyan iki şiir kitabı vardır. Kafile ve Yûnuslara Tapduk Gerek adlarını taşıyan iki adet şiir kitabı da basım aşamasındadır. Deneme türüyle de yakından ilgilenen Şen'in Serhat Düşünceleri ve Karşı Yatan Kara Dağ adlarını taşıyan iki deneme kitabı bulunmaktadır.

Şen, Türk kültürü üzerinde belirgin izler bırakan bazı kavramlar üzerinden de araştırma inceleme kitapları kaleme almıştır. Seyyah Olayım Bir Zaman Türk seyahat kültürünü, Sohbet Medeniyeti en eski zamanlardan günümüze kadar zengin bir birikimle gelen Türk sohbet kültürünü, Kızılelma'ya Dek Gideriz Şair ve Kızılelma ise Türk şiir geleneğindeki Kızılelma'yı konu edinmektedir. İlmî ve kültürel çalışmalarına devam eden Şen'in yayına hazır başka eserleri de bulunmaktadır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • Eren 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun Yasin hocam.. Allah yolunu açık etsin..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR