Telve'nin 9. sayısı sizleri tekamül yolculuğuna davet ediyor

Diasporadaki Türk edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biri olan Telve dergisinin 9'uncu sayısı çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2023 10:24 GÜNCELLEME 03.08.2023 10:24 KİTAP
Telve'nin 9. sayısı sizleri tekamül yolculuğuna davet ediyor
Telve'nin 9. sayısı sizleri tekamül yolculuğuna davet ediyor

Her yeni sayıda düşünsel ve edebî olarak bayrağı bir adım ileri taşımayı ve yeni yazar ve şairleri bünyesine dâhil etmeyi hedefleyen Telve, bu sayısında Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsviçre, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden yetenekli isimleri okurlarıyla buluşturuyor.

Alman edebiyatında “Bildungsroman” adı verilen Türkçeye, “Oluşum Romanı” olarak geçen Telve’nin bu sayısındaki dosya konusuyla; bireyin sosyal, psikolojik, ailevi çeşitli konularda zorlu sınavlar verdiği birçok badire atlattığı, engellerle karşılaştığı bir bakıma tekâmül yolculuğuna çıktığı, olgunlaşma sürecine yakından şahit oluyoruz.

Dergide pek çok açıdan ele alınan “Oluşum Romanı” dosyasının kapağını ilk olarak Almanya-Mannheim’den Fatma Türk; türün ortaya çıkışını, gelişimini ve geldiği son noktayı “Dünden Bugüne Bildungsroman” başlıklı yazısıyla aralıyor.

Oluşum Romanı dosyasındaki ikinci metinde Avusturya-Viyana’da Zümra Ufuk; “Ülkelerine Göre Bildungsroman Örnekleri” başlıklı yazısında Alman, İngiliz, Amerikan ve Türk edebiyatından türe ait örnekleri inceliyor; Anti-Bildunsgroman, Fantastik Bildungsromanlar ve Oluşum Romanlarında Kadın Başkahramanlar alt başlıklarıyla konuyu farklı bir boyuta taşıyarak derinlik kazandırıyor.

Dosya yazılarının devamında Almanya-Münih’ten Elif Neslihan Güney; “Örnekleriyle Alman Oluşum Romanı” başlıklı metninde Goethe’nin Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları, Hermann Hesse’nin Siddhartha ve Ulla Hahn’ın Das verborgene Wort (Gizlenmiş Kelime) adlı eserlerini inceliyor.

Almanya-Berlin’den Mehmet Akif Çelik ise bir tekâmül yolculuğunu anlatan İbn-i Tufeyl’in yaklaşık 900 yıl önce yazılmış Hayy Bin Yakzan adlı eserini ele alıyor.

İsviçre-Lozan’dan Aslı Gökçe Kaya; Peyami Safa’nın, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında kaybolan Neriman karakterinin özünü bulma yolculuğunu anlattığı Fatih-Harbiye romanını irdeliyor.

Almanya-Berlin’den Merve Fatma Ören; “Hayatın Kararsızlığında İdeal Hayaller” başlıklı yazısında Dino Buzzati’nin Tatar Çölü romanının hayatı hayallerin ve kararsızlığın kıskacında geçen başkahramanı, teğmen Drogo Giovanni’nin yolculuğunu ele alıyor.

Yine Fatma Türk tarafından kaleme alınan “Bülbülü Öldürmek ve Ebeveyn Etkisi” başlıklı dosya yazısında Harper Lee’nin Pulitzer Ödülüne layık görülen Bülbülü Öldürmek adlı eseri inceleniyor.

Zümra Ufuk tarafından kaleme alınan bir diğer dosya yazısında ise oluşum romanı tarihi içerisindeki belki de en gerçekçi ve naif karakter olan Martin Eden’ı çöküşe götüren yedi sebep derinlemesine irdeleniyor.

Dosya yazıları; Fransa-Nancy’den Ecem Tuba Hızarcı’nın Oscar Wilde’nin Dorian Gray’in Portresi adlı eseri üzerinden bir ibret vesikası olarak bizleri anti-kahramanlarla tanıştırıp karakterin korkunç sonunu gösteren tersine oluşum romanı takdimiyle sona eriyor.

Telve’nin şiir bölümde ise içinde “Süzülen Leke”, “Maskeli Balo”, Kelimelerin Cenazesi” ve “Dünyadan Düşenler” gibi çarpıcı başlıkların da yer aldığı on üç eser bulunuyor.

Telve’nin deneme bölümüne geçtiğimizde Almanya- Bielefeld’den Yasemin Kelkit’in “Via Dolorosa”, Almanya-Sindelfingen’den Münire Eslem Bozkurt’un “Kaf’a Sesini Ver” ve Almanya-Frankfurt’tan Ayşe Yaya’nın “Yurt Dışında Kendini Bulmak” başlıklı yazıları dikkat çekiyor.

Telve’nin son bölümü “Masabaşı Sohbetleri”nde ise dosya yazılarını kaleme alan isimler akıllarda beliren sorulara kapsamlı ve doyurucu cevaplar veriyor.

Son olarak, sadece Türkiye’yi değil yüreği ana vatanla birlikte çarpan vatandaşlarımızın yaşadığı tüm coğrafyaları derinden sarsan, yaşanan acılar karşısında kelimelerin kifayetsiz kaldığı 6 Şubat’taki deprem felaketi Telve çizerlerinin eserlerinde hüzünle yâd ediliyor.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR