Aile Şirketinin Akıl Hocasından Tavsiyeler okuyucuyla buluştu
Aile şirketleri, dünya ve Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan ve istihdama önemli katkılar sağlayan dinamik yapılar olma özelliği ile tanınıyor. Ancak bu şirketler, kurumsallaşma sürecinde birçok yapısal zorlukla da karşı karşıya.
ABONE OLAile kültürü ve bağları, şirketin çok önemli değerleri olsa da, doğru yönetilmediğinde ailenin de şirketin de hazin bir sonla noktalanmasına neden olabiliyor. Nitekim, dünyada çok az sayıda aile şirketi üçüncü ve dördüncü kuşağa miras kalma başarısını gösterirken, aile şirketlerinin tüm şirketlerin yüzde 95’ini oluşturduğu Türkiye’de ise bu oran çok daha dramatik düzeylere geriliyor.
AİLE ŞİRKETLERİ PAYDAŞLARI İÇİN GERÇEK BİR REHBER
Aile şirketlerinin akıl hocası yönetim danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez'in "Aileyi Şirketleştirmek" adlı eseri, tam da bu zorlu konuyu derinlemesine ele alırken, aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecinde karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukların üstesinden gelmek için izleyebilecekleri stratejileri ele alıyor.
Eser; aile anayasası oluşturma, aile üyelerinin rollerini ve sorumluluklarını belirleme, aile içi krizlerin etkin yönetimi ve aile şirketinin yönetim yapısı gibi kritik konularda, dünyadan ve Türkiye’den en son veriler ve vaka analizleriyle aile şirketlerinin büyülü evreniyle ilgilenenler açısından eşsiz bir perspektif sunuyor.
Mayıs 2024’te Hayat Yayınları tarafından yayınlanan kitap; aile şirketi sahipleri ve yöneticileri, aile şirketlerinde çalışan aile üyeleri, aile şirketlerinin geleceğiyle ilgilenen girişimciler ve akademisyenler için gerçek bir rehber niteliğinde.
ANLATILAN SENİN HİKAYENDİR
10 bölümden oluşan kitabın her bir başlığı Dr. Yılmaz Sönmez’in 25 yılı aşkın süredir aile şirketlerinin mutfaklarında edindiği acı, tatlı tecrübeleri ile çözüm önerilerinin zengin ve bilgece bir üslupla aktarımı özelliğine sahip. Okuyucu hem küresel moda ya da oyuncak devi aile şirketinin hikayesi vesilesiyle en kritik dönemeçte yapılmaması gereken hatalardan ilham alıyor hem de Dr. Yılmaz Sönmez’in bizatihi başından geçen ve aile şirketi temsilcilerinin birçoğunun “ortak hikayesi” niteliğindeki vakalara mercek tutuyor.
Dr. Yılmaz Sönmez’in eserde de belirttiği üzere her bir aile kendine özgü bir serüven ve her aşı her çiçekte tutacak diye bir argüman, söz konusu aile şirketleriyse asla geçerli değil.
ETKİLİ LİDERLERİN BAŞUCU KİTABI
Kitabın arka kapağında, “Aile şirketlerinin dağılması bir kader değildir, yeter ki zamanında önlem alınsın” diyen ikinci kuşak aile şirketi lideri Adnan Dalgakıran’dan, “Aile şirketleri danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez tarafından kaleme alınan bu kitap, çokça yaşanmış hikâye, global ve ulusal örneklerden vaka analizleri, başarmak isteyen aile şirketleri için yol haritaları ve aksiyon setleri içeriyor” sözleriyle aile şirketleri lideri Davut Doğan’a ve “Şirketlerin sürdürülebilirliğinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabilmemiz için gelin Dr. Yılmaz Sönmez’e kulak verin” çağrısı yapan ikinci kuşak aile lideri Murat Kolbaşı’na kadar iş dünyasının etkili isimlerinin tavsiyeleri de eserin oluşturacağı etkiyi ve alanındaki özgün konumunu bir kez daha gösteriyor.