Kuddüs Çolpan'ın kaleminden 'Altayköy Kazakları' okuyucuyla buluştu

Araştırmacı-Yazar Kuddüs Çolpan'ın Kazak Türklerinin yaşadığı Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Altayköy hakkında kaleme aldığı eseri 'Altayköy Kazakları' okuyucuyla buluştu.

ABONE OL
GİRİŞ 07.07.2024 16:07 GÜNCELLEME 07.07.2024 21:27 KİTAP
Kuddüs Çolpan'ın kaleminden 'Altayköy Kazakları' okuyucuyla buluştu
Kuddüs Çolpan'ın kaleminden 'Altayköy Kazakları' okuyucuyla buluştu

1966 yılında Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Altayköy'de doğan Araştırmacı-Yazar Kuddüs Çolpan'ın doğduğu köyü anlattığı eseri kitapseverlerle buluştu. 

Kazak Türklerinden olan Kuddüs Çolpan, 'Altayköy Kazakları' isimli eserinde bir göç hikayesini kaleme aldı. Eser, Kazakistan'da Kazakça yayımlandı ve ilk olarak kitap kafelerde satışa sunuldu. 

Yazar Kuddüs Çolpan, kitabın tanıtımında şu ifadeleri kullandı:

1941 ila 1951 yılları olmak üzere iki ayrı dönemde Doğu Türkistan’dan Hindistan’a iltica eden Kazak ve Uygur Türkleri, Pakistan ve Suudi Arabistan’a kadar gidip mülteci durumunda yaşıyorlardı. Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulunca 13/3/1952 tarihinde alınan kararla toplam 1850 Türk iskânlı göçmen olarak Türkiye’ye kabul edildiler. 1952’den itibaren İstanbul’a gelmeye başlayan soydaşlarımız çeşitli misafirhanelerde yaklaşık 3 sene kaldıktan sonra Anadolu’nun çeşitli yerlerine yerleştirildiler. Bunlardan 160 hane, 1954-1956 yılları arasında Niğde/Altayköy’e ikamet edildi. 

Ben de burada dünyaya geldiğim için köyün tarihçesi, geçim kaynakları, coğrafik ve demografik yapısı hakkında bilgilerle beraber çocukluk anılarımı derleyip “Altayköy Kazakları” adını verdiğim bu eserimi Kazakça yazdım. Türkiye Türkçesiyle de yayımlanmasını temenni ederim. 

İçinde bulunduğumuz 2024 yılı itibariyle köye gelişimizin 70’ci yılına ithâfen Kazakça yazarak, Anavatan Anadolu’dan Atavatan Kazakistan’daki “Mazmundama Yayınevine” göndermiştim. Onlar bu eserimi değerlendirdiklerinde sadece Altayköy hemşerilerimizin değil; Türkiye’deki tüm Kazak Türkleri hakkında bilgiler edinerek yayımlamayı uygun gördüler. 

Dağıtım:  

Kazakistan/Almatı Mazmundama Yayınevi merkezi: Бостандық ауданы. Әл-Фараби даңғылы 15к4В. (Bostandık İlçesi, El Farabi Bulvarı 15k4V.)

Almatı “Coffe Book” (Kitap Kafe) adres:

Almatı, Jandosov 58/1. +7 (747) 526-15-47. 

Almatı, Dostıq 132. +7 (705) 630-00-80.

KAYNAK : Haber7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR