Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni: 1918-2018

YTB tarafından Balkanlar’da çağdaş dönemde ortaya çıkan düşüncenin süreli yayınlar üzerinden ele alınması amacıyla hazırlanan “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesi tanıtıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2024 10:15 GÜNCELLEME 11.07.2024 10:15 KİTAP
Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni: 1918-2018
Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni: 1918-2018

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) destekleriyle Balkan Çalışmaları Vakfı tarafından yürütülen “Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesinin tanıtım etkinliği, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, YTB Başkanı Abdullah Eren, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet ve yurt içi ile yurt dışından misafirlerin katılımıyla YTB Anadolu-Rumeli Kültür Sanat Alanında yapıldı.

BUGÜNE IŞIK TUTABİLECEK FİKRİ ALT YAPI

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren kurum olarak akademik çalışmaları çok önemsediklerini kaydetti. Bunların içinde de Balkanlara yönelik çalışmalara ayrı önem verdiklerini anlatan Eren, bu çalışmalar sayesinde yaşanan tarihi gelişmelerin bölgeyi nasıl etkilediğini ve Balkanlar coğrafyasındaki bilgi birikimini ortaya çıkardıklarını belirtti. Bugüne ışık tutabilecek fikri alt yapının da proje sayesinde gün yüzüne çıkacağını dile getiren Eren, “Kamunun üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, araştırma ve düşünce merkezleriyle yürüttüğü akademik çalışmaları kıymetli buluyoruz. Balkanlara yönelik çalışmalara da ayrı bir destek vermeye çalışıyoruz. Bu proje İslam düşünce seyrini görmek açısından çok kıymetli. 3 farklı dönemi ele alan bu projenin ilk dönem çalışmaları sona erdi. Bugüne ışık tutabilecek fikri alt yapıyı da bu proje sayesinde görüyoruz” dedi.

YTB SÜRELİ YAYINLAR AÇISINDAN KIYMETLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR

Projenin tanıtım toplantısında konuşmalarını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ise YTB’nin proje bazlı çalışmalarını yakinen takip ettiğinin altını çizdi. Yılmaz, uluslararası öğrencilerin burslandırılması hususunda çalışmalar yürüten YTB’nin, süreli yayınlar açısından da kıymetli çalışmalara imza attığını dile getirdi. Bu tarz süreli yayınların unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin yaşatılması açısından da önem arz ettiğini sözlerine ekleyen Yılmaz “Süreli yayınları bulundukları dönemin tarihini, o dönemin sosyo-kültürel yapısını yansıtması itibariyle bir mektep gibi görmek lazım” diye konuştu.

SREBRENİTSA KATLİAMININ DEVAMINA GAZZE’DE ŞAHİTLİK EDİYORUZ

Açılış konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açılış seminerini gerçekleştirdi. Sözlerine Srebrenitsa Katliamı'nın yıl dönümünü anarak başlayan Görmez günümüzde de ne yazık ki Gazze’de bu katliamın devamına şahitlik ettiğimize dikkat çekti. Balkan coğrafyasının hafızasını kayıt altına almak üzere hazırlanan çalışma için emeği geçenlere teşekkür eden Görmez, “Hafıza, kimlik ve aidiyet birbirleriyle çok ilişkili kavramlardır. Hafıza olmadan kimlik; kimlik olmadan aidiyet olmaz. Asırlarca ortak bir kültür, tarih ve inancı paylaştığımız Balkan coğrafyasının hafızasını kayıt altına almak üzere gerçekleştirdikleri çalışma dolayısıyla YTB, Balkan Çalışmaları Vakfı ve bu esere emek veren tüm araştırmacı arkadaşları gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Balkanların İslamiyet ile tanışması ve İslamiyet’in bölgede kalıcı hale gelmesi noktasındaki meselelere yönelik tarihsel süreç hakkında bilgiler aktaran Görmez şunları kaydetti:

“Balkanların fethi hususu Batı oryantalizmini yormuştur. Zira sadece askerle, kılıçla açıklanamayacak bir fetihten bahsediyoruz. Balkanların İslamiyet ile tanışması hususunda farklı teoriler mevcuttur. Sırp teorisine göre kılıçla, başka bir teoriye göre devşirme sistemiyle İslamiyet’in Balkanlar’da yayıldığı söylense de biz biliyoruz ki kalpler İslamiyet’e açıktır. İslamiyet’in öyle bir gücü vardır ki kalplere girdiğinde insanlara bulunduğu toprakları vatana çevirme gücü verir.”

“Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” programı Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba Abdula moderatörlüğünde Bulgaristan Yüksek İslam Şura Başkanı Vedat S. Ahmed, İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu ve Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hamdi Çilingir'in konuşmacı olarak yer aldığı panel ile son buldu.

KAYNAK : HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR