Nuri Pakdil'in külliyatı Ketebe Yayınları tarafından yeniden yayımlandı

Mütefekkir, şair ve yazar Usta yazar Nuri Pakdil'in tüm eserleri, Ketebe Yayınları tarafından okurlarla buluştu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.10.2024 10:29 GÜNCELLEME 19.10.2024 10:29 KİTAP
Nuri Pakdil'in külliyatı Ketebe Yayınları tarafından yeniden yayımlandı
Nuri Pakdil'in külliyatı Ketebe Yayınları tarafından yeniden yayımlandı

Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen programa konuk olan 64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti MKYK Üyesi Mahir Ünal, Nuri Pakdil'i anlamaya çalışmanın "eylem" üzerine düşünmek olduğunu belirterek, usta yazarın hayatında bilgi ve eylemi birleştiren kıymetli bir insan olduğunu söyledi.

Ünal, Kahramanmaraş'a milletvekili adayı olarak gittiğinde, "Kahramanmaraş'ı Yeniden Tahayyül Etmek" başlıklı toplantı düzenlediklerini ve bu toplantının önemli çıktılarından birisinin de "Yedi Güzel Adam" dizisinin hayata geçirilmesi olduğunu anlattı.

- "PAKDİL KÜLLİYATIN GÜZEL OKUMALARA VE GENÇ DİMAĞLARA ULAŞMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Diziye dair Ünal, "O dönem bir psikolog arkadaşıma, 'Yedi Güzel Adam'ın meta programlarını, yani davranış ve düşünce kalıplarını çıkarttırdım ve kastlar da buna göre belirlendi. O dizi, Maraş'ın algısını değiştirmişti. Nuri ve Rasim ağabeylerle o dönem çok yakın bir hukukumuz olmuştu. Onların her biri, bir başka özelliğiyle birbirilerini tamamlayan insanlar olduğunu o zaman müşahede ettim." dedi.

İnsanların değerinin çoğu zaman yaşarken değil, yokluklarında anlaşıldığına dikkati çeken Ünal, şunları aktardı:

"Nuri Pakdil, bir Kudüs şairiydi. O bugün yaşasaydı, dün şehadete yürüyen Yahya Sinvar için bir avuç mücahidin zamanın süper gücüne karşı nasıl savaş verdiklerini anlatarak, 'Mute'yi görüyorum!' derdi. Bugün, Gazze'de devam eden savaş, eski dönemlerin bir tekrarıdır. Kudüs şairi Nuri Ağabey'in, 'Yüreğimin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır.' sözü, bize bir kez daha yeni bir mana veriyor. Ketebe Yayınları'na bu çalışmasında dolayı teşekkür ediyorum. Pakdil külliyatın güzel okumalara ve genç dimağlara ulaşmasını temenni ediyorum."

- "PAKDİL, YANINDAKI INSANLARA BİR BİÇİMDE DOKUNMUŞ, 'ÇİZİK ATMIŞ' BİRİSİDİR"

Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Necip Evlice, Nuri Pakdil’in yalnızca teorik bir hayat yaşamadığını, haliyle insanlarda etki bırakan bir "tavır adamı" olduğunu ifade etti.

Evlice, lise yıllarından beri üzerinde Pakdil'in önemli bir etkisi olduğunun altını çizerek, "Her ne öğrendiysem ondan öğrendim. Dik ve sarsılmaz bir duruşun, her türlü olumsuz koşula rağmen direnmenin, metanetin, sükunetin ne demek olduğunu onun yaptıklarıyla, yanında durarak öğendim. O, bu kelimelerin hakkını vererek yaşayan ve asla yapaylığa müsaade etmeyen birisiydi." diye konuştu.

Edebiyat Dergisi'ni 1969'ın şubat ayında yayımlanmaya başladığına işaret eden Evlice, şunları kaydetti:

"Dergiyi çıkaran isimler, Türkiye'nin meseleleriyle ilgili, farklı alanlarda çalışan ve kendini yetiştiren insanlardı. Bunların başında da Nuri Pakdil gelmekteydi. Pakdil, yanındaki insanlara bir biçimde dokunmuş, 'çizik atmış' birisidir. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1984'de kapandı ve Pakdil'in 12 sene süren bir suskunluk dönemi oldu. Daha sonra 28 Şubat'ın arifesinde, inzivadan çıkarak yazmaya başladı. Bu suskunluk döneminin eseri olan 'Sükut Sureti'nde'yi kendisine, 28 Şubat kararlarının açıklandığı akşam takdim ettim."

Evlice, Ketebe Yayınları'nın yayımladığı külliyatla birlikte usta yazarın eserlerinin daha ulaşabilir bir hal geldiğini ve bunun Pakdil'in bilinirliğini artıracağını sözlerine ekledi.

- "KETEBE YAYINLARI OLARAK, NURİ PAKDIL'E İYİ BİR EV SAHIPLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ"

İtalyan Türkolog şair ve yazar Anna Masala'nın Nuri Pakdil için ifade ettiği, "Sizi insanlar 2000'li yıllardan sonra anlayacak." sözüne dikkati çeken Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan ise bu durumun temel nedeninin, insanların Nuri Pakdil'i anlamaya daha fazla ihtiyaç duymalarıyla ilgili olduğunun altını çizdi.

İnsanların bugün kendi hakikatinden en uzağa savrularak yaşadığı yorumunu yapan Çalışkan, "Pakdil, hayatı boyunca edebiyatın ve düşüncenin ipiyle, insanı kendi hakikatine doğru çekmeye çalıştı. Onun eserleri ve yaşamı bir bütündü. Bize düşen, kendi hakikatimizi hatırlamak adına onu daha fazla insana ulaştırmaktır. Ketebe Yayınları olarak, Nuri Pakdil'e iyi bir ev sahipliği yapmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

- "NURİ PAKDİL, KİŞİSEL YOLCULUKLARIMIZDA TESİRİ OLAN BIR ÖNEMLİ BİR İSİM"

Ketebe Yayınları Edebiyat Dizisi Editörü Aykut Ertuğrul, yayınevi olarak "Bu toprakların sesini duyurmaya çalıştıklarını" ifade ederek, "Kemal Tahir'den Ayşe Şasa'ya kadar Türkiye'nin ruhunu kendisine mesele eden yazarların külliyatlarını yayımlamaya çalışıyoruz. Nuri Pakdil de bu isimlerin başında geliyor ve kişisel yolculuklarımızda tesiri olan bir isim. Yayınevinde bizi etkileyen isimlere yer vermek istiyoruz. İlk etapta Pakdil'in 20 kitabını yayımladık, toplamda ise 47 kitabını yayımlamak istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Yazar İbrahim Paşalı ise Nuri Pakdil'in en büyük eserinin kendisi, yazdıklarının ise bu esere düşülmüş dipnotlar olduğunu belirterek, evrensel bir ruhla edebiyat ve kültüre bakan bir yazar olduğunun altını çizdi.

"Yedi Güzel Adam" dizisinde Nuri Pakdil'i canlandıran oyuncu Kemal Uçar ise "O, beni kalbimden tutan adamdır" diyerek, dizinin usta yazarın tanınırlığını arttırdığını, Ketebe Yayınları'nın külliyatını yayımlamasının da Pakdil'in geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir katkı sağlayacağını dile getirdi.

KAYNAK : AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR