Yüzyılın İstanbul’u kitap oldu

Sadettin Ökten’den İlber Ortaylı’ya, Mario Levi’den Önder Küçükerman’a kadar birçok tanınmış akademisyen ve uzmanın İstanbul’un son asırda yaşadığı değişimi anlattığı Yüzyılın İstanbul’u kitabı, İTO tarafından yayınlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2024 17:38 GÜNCELLEME 24.12.2024 17:38 KİTAP
Yüzyılın İstanbul’u kitap oldu
Yüzyılın İstanbul’u kitap oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Cumhuriyet yüzyılına yakından bakmak isteyenler için bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan “Yüzyılın İstanbul’u” adlı kitabı Türk kültür hayatına kazandırdı.

İTO’dan yapılan açıklamaya göre eserde ekonominin ve siyasetin biçimlendiği bir kent olarak İstanbul’un geçirdiği son asır farklı boyutlarıyla yansıtılarak kültürel bir bellek, milli bir hafıza olarak yaşanan dönemlere ışık tutuluyor.

Ahmet Emre Bilgili’nin editörlüğünde hazırlanan çok yazarlı kitapta onlarca uzman ve akademisyen aynı zamanda gelecek yüzyılın nasıl biçimleneceğinin de müjdesini veriyor.

Çalışmada Nazan Ölçer, Çoşkun Yılmaz, Akansel Yalçıkkaya, Hasan Büyükdede, Rahmi Deniz Özbay, Azmi Özcan, Berat Özipek, Sinan Genim, Mahmut Ak, Mustafa Gündüz, Necdet Subaşı, Mario Levi, Celile Eren Ökten, Arif Bilgin, İsrafil Kuralay, Nedret İşli, Önder Küçükerman, Çiçek Derman ve Uğur Derman, Bülent Katkak, Âlim Kahraman, Abdülhamit Avşar, İhsan Kabil, Murat Salim Tokaç gibi birçok yazar kendi uzmanlık alanında şehrin kimliğine etki eden faktörleri değerlendiriyor.

ŞEHRİN GELİŞİMİ VE DEĞİŞİMİ KÜLTÜREL MİRAS İLE ŞEKİLLENİYOR

Eserde makaleler; “Tarihi İstanbul ve Arkeoloji”, “Ekonomik ve Siyasi Hayat”, “Şehir ve Sosyal Hayat”, “Kültürün Başkenti” olmak üzere 4 başlık altında toplandı.


Yüzyılın İstanbul’u kitabı, asırlar boyunca tarih, medeniyet, finans ve daha birçok alanın timsali olan İstanbul’a çok geniş bir perspektiften bakarak şehrin gelişimin öncüsü olduğunu ortaya koyuyor. Bu gelişim ve değişimin kültürel miras ile şekillendiğini anlatan Yüzyılın İstanbul’u, siyasetten tarihe, edebiyattan musikiye kadar birçok alanda kendini gösteren değerleri gün yüzüne çıkarıyor.

MARIO LEVI, YAZISINI VEERDİKTEN SONRA KİTAP HAZIRLANIRKEN VEFAT ETMİŞTİ

Çalışmada siyaset, ticaret ve ekonomi, sağlık, arkeoloji ve müze, sahaf, sanayi, spor, turizm, asırlık markalar, belediye ve şehircilik, radyo, televizyon ve sinema, gelenekli sanatlar ve İstanbul mutfağı gibi pek çok alanda yaşanan süreç, değişimin aktörleriyle birlikte derinlemesine bir analizle ele alınıyor.

İstanbul’un tarih boyunca cazibesini koruyup insanlığın odak noktası olmayı başarabilmiş nadir bir şehir olduğunu vurgulayan kitaptaki söyleşilerde de şehrin bugüne kadar hangi evreleri geçirdiği tespit ediliyor.

Türk edebiyatının ünlü kalemlerinden Mario Levi’nin yazısını teslim ettikten sonra eser hazırlanırken vefatı ise hüzünlü bir tarih olarak kitapta yer alıyor.

"İSTANBUL, 'BÜYÜK' DÖNÜŞÜMLERİN ÖZÜNÜN 'BÜYÜK' BİR GEÇMİŞ OLDUĞU GERÇEĞİNİN BİRİCİK ÖRNEĞİ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul, 1923’ten 2024’e ulaştığında geride bıraktığı yüzyıla yeni yüzyıllar ekleyecek kadar büyük bir müktesebata erişti.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, İstanbul’un anlatılanlara ve tarihi bulgulara göre tam 85 yüzyıla tanıklık ettiğini belirterek kentin, medeniyet oluşumlarından ticaret yollarına kadar büyük değişim ve dönüşümlerin hem içinde bulunduğunu hem de sebebi olduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç.

Şekib Avdagiç, “1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla İmparatorluk birikimi üzerine yeni bir coşku ile kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul’un ‘geçmişi ihya, geleceği inşa’ gücüyle kurtlar sofrası bir dünyada istiklalini ve mevcudiyetini koruyacak başarıların kahramanı oldu. Zira İstanbul, ‘büyük’ dönüşümlerin özünün ‘büyük’ bir geçmiş olduğu gerçeğinin biricik örneğiydi.” değerlendirmesinde bulundu.

“İstanbul’un farklılığı, kültürden spora kadar gerçek anlamda bir gelişme ve atılımı sağlayacak çoklu alanların öncüsü olması” diyen Avdagiç, devamında “Bunun en somut göstergesi de Yüzyılın İstanbul’u çalışmasıdır. Kitapta, her akademisyen kendi uzmanlık alanında İstanbul’un gücünü resmediyor. Türkiye’nin birikimi, İstanbul’un 100 yıllık kimliğini kaleme alıyor.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR