Fatma Aliye'nin gölgesinde kalan kardeşi
50 TL üzerindeki resmi ile yeniden gündeme gelen Fatma Aliye Hanım'ın kardeşi Emine Semiye Hanım da Osmanlı kadın hareketinin öncülerinden ve ilk Türk Kadın Yazarlarındandı.
ABONE OLEmine Semiye Hanım'ın hayat hikayesi ve düşünce dünyası iki ayrı araştırmacı ve yayınevi tarafından kitaplaştırıldı. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Timaş yayınlarınca Prof. Dr. Şefika Kurnaz imzasıyla yayınlanan "Emine Semiye" adlı eserde "Babasına, topluma, padişaha aykırı duran, kendisinden sonraki nesillerin kadınları için hür bir hayatın yolunu açan fedai " olarak tanımlanan yazarımızın portresi Kadriye Kaymaz imzasıyla Küre yayınevi tarafından yayınlanan "Gölgedeki Kadın Emine Semiye" adlı eserde farklı yönleriyle çizilmeye çalışılıyor.
Prof. Dr. Şefika Kurnaz’ın kaleme aldığı “Osmanlı Kadın Hareketinde Bir Öncü, Emine Semiye” adlı kitapta, yazarın üzerindeki ihmal perdesini aralıyor. Emine Semiye’nin hayatıyla ilgili bilinmeyen gerçekleri, hürriyet yolunda İstanbul’dan Selanik’e, Paris’e uzanan hikâyesini gün ışığına çıkarılıyordu.
Halen, Emine Semiye ve II. Meşrutiyet üzerine çalışmalarını sürdürmekte olan 2003 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezunu araştırmacı Kadriye Kaymaz ise yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nde “İlk Türk Kadın Yazarlarından Emine Semiye Hanım, Hayatı ve Eserleri” başlıklı teziyle 2008 yılı Ocak ayında tamamlamış bir isim olarak portrenin gözden kaçan kısımlarını gözler önüne seriyor.
Kadriye Kaymaz, ablası Fatma Aliye’nin gölgesinde kaldığına ve yeni Türk edebiyatı tarihindeki kayıp yerini alması gerektiğine inandığı Emine Semiye’nin kişisel macerasının peşine düşüyor ve bir kadın yazar olarak portresini ana hatlarıyla çiziyor.
Yazar İlk Türk kadın yazarlarından ve Osmanlı kadın hareketinin öncü isimlerinden, tarihçi ve devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa’nın kızı Emine Semiye Hanım; başta kadın ve çocuk meseleleri olmak üzere çeşitli konulardaki yazıları, siyasî ve sosyal faaliyetleri, seyahatleri ve dönem hakkında ipucu veren mektuplarıyla, II. Meşrutiyet’in hemen öncesi ve sonrası kadın matbuatında adını duyurmuştu.
Emine Semiye’nin hayatı, yazarlığı, gazeteciliği ve siyasî kişi-liğinin incelendiği bölümün ardından, yazarın yedi romanı ayrıntılı bir biçimde inceleniyor. Yazarın eserleri, gazete ve kitaplardaki yazıları ve eski harfli yayınlarda kendisi hakkında yazılanlardan oluşan Emine Semiye bibliyografyası ise kitabın üçüncü bölümünü oluşturuyor. Emine Semiye’nin makalelerinden bir kısmı da diliçi çevirisi yapılmış haliyle okurun dikkatine sunuluyor.
Bu monografi, yazarın hayatı hakkında dağınık halde bulunan malumatı bir araya toplamasının yanı sıra, Fatma Aliye ve Halide Edib ile temsil edilen iki nesil arasında nispeten gölgede kalmış yazarlardan Emine Semiye’nin şahsında devrin ruhuna ayna tutmayı amaçlıyor.
KİTABIN ÖNSÖZÜ
İlk Türk kadın yazarlarından ve kadın hareketinin öncü isimlerinden biri olarak anılan; edebî eserleri, gazete yazıları, sosyal ve siyasî faaliyetleriyle yaşadığı dönemde adından sıkça söz ettiren Emine Semiye Hanım (1864-1944), tarihçi ve devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa’nın kızı, mantıkçı Ali Sedad Bey ile ilk Türk kadın romancısı kabul edilen Fatma Aliye Hanım’ın kız kardeşidir.
Edebiyatçılığı, imparatorluk coğrafyasının farklı bölgelerinde sürdürdüğü eğitimcilik hayatı, başta kadın ve çocuk meseleleri olmak üzere çeşitli konulardaki makaleleri, siyasî ve sosyal faaliyetleri, seyahatleri ve dönem hakkında birçok ipucu veren mektuplarıyla Emine Semiye, özellikle II. Meşrutiyet’in öncesi ve sonrasından başlayarak Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemde matbuat âleminde varlık göstermiş, Türk edebiyat tarihi açısından önemli bir isimdir.
Tanzimat dönemini takip eden süreçte görünür olan ilk kadın yazarlardan Emine Semiye, Sultan Abdülaziz devrinde doğmuş; V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed Reşad, VI. Mehmed Vahideddin devirlerinden geçmiş; Mutlakiyet, Meşrutiyet ve Cumhuriyet, hatta sonuncusuna ilave olarak İnkılâplar devrini görmüş, bütün bunları ömrüne sığdırmış bir Osmanlı kadın yazar kimliğiyle tebârüz etmiştir.
Dönemin önde gelen kadınlarının kişisel tarihlerini ortaya koyma niyetindeki araştırmacıları bekleyen önemli zorluklardan biri, söz konusu kadınlara ait hatırat, günlük ve fotoğraf gibi kişisel materyallerin yetersizliği, yokluğu veya aile arşivlerinde kalarak kaybolmuş olmasıdır.
Seksen yıllık ömründe birçok eser ortaya koymuş olan Emine Semiye üzerine bugüne kadar Celile Eren Ökten tarafından bir mezuniyet tezi yapılmış, ayrıca kadın araştırmaları bağlamında çeşitli mecralarda hakkında yazılar çıkmıştır. Bununla birlikte bir yazar olarak Emine Semiye’yi bütün yönleriyle ele alan müstakil bir çalışma bugüne kadar yapılmamıştır. Emine Semiye Hanım’ın kimliğini oluşturan parçalar yardımıyla bir kadın yazar olarak portresini ana hatlarıyla çizmeye çalışmak, hayatı hakkında dağınık halde bulunan malumatı bir araya toplamak, bu araştırmanın temel hedeflerindendir.
Yazar hakkında bilinenlerin az olduğu göz önünde bulundurularak bir monografi şeklinde hazırlanması düşünülen bu çalışmada, öncelikle Emine Semiye’nin biyografisi ve bibliyografyası belirlenmeye çalışılmıştır. Yazarın eserleri, hâkim söylemin ne olduğu anlaşılmaya çalışılarak incelenmiştir. Emine Semiye’nin fikir dünyasını anlamak amacıyla, daimî yazar kadrosunda yer aldığı Hanımlara Mahsus Gazete ve Mütalaa’daki yazılarına başvurulmuştur. Edebî kamudaki yerinin belirlenmesinde etkili olan politik duruşuyla aile geleneğinden ayrı bir yerde bulunan yazarın siyasî faaliyetleri de ele alınmıştır.
Kitapta Emine Semiye’nin portresi üç ana bölümle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kitabın giriş kısmında Tanzimat devri hayatına çeşitli açılardan, çerçevenin dışına taşmamaya gayret edilerek mercek tutulmuş, buradan da dönem atmosferi içindeki Emine Semiye görüntüsüne geçilmiştir.
Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. Emine Semiye’nin hayatı, yazarlığı ve siyasî kişiliği, gazeteciliği, devrin diğer yazarlarıyla ilişkileri gibi konular, kitabın birinci bölümünde yer almaktadır. İkinci bölümde, yazarın eserlerinin tefrikada kaldığı, üzerinde çalışılabilmesi için kayıp metinlerin bir araya getirilerek araştırmacıların hizmetine sunulması gerekliliği göz önünde bulundurularak Emine Semiye’nin tespit edilen yedi tefrika romanı genişçe özetlenmiştir.
Ardından romanların yayın bilgileriyle birlikte incelenmesine geçilmiştir. Yine ortada dileyen herkesin kolaylıkla başvurabileceği bir matbu metin olmadığı düşüncesinden hareketle, özet ve değerlendirme kısımları özellikle birbirinden ayrılmıştır.
Yazarın gazete ve kitaplardaki yazıları, eserleri ve (eski harfli yayınlarda) kendi hakkında yazılanlardan oluşan Emine Semiye bibliyografyası kısmı, kitabın üçüncü bölümünü teşkil etmektedir. Emine Semiye’nin soy ağacı, ailesine ulaşılmak suretiyle çıkarılmış ve kitaba eklenmiştir.
Emine Semiye makalelerinden oluşan bir seçki de ek olarak sunulmuştur.
(Haber 7)