Cep telinin kısa ve uzun vadeli zararları
Cep telefonunun hayatı kolaylaştırdığı bir gerçek. Üreticiler büyükler için birbirinden albenili, hatta kız çocuk için pembe, erkek çocuklar için mavi telefon bile üretiyorlar. Cazibeleri, renkleri ve fiyatları farklı ama bir şeyleri aynı.
ABONE OLCep telefonunuz ne olursa olsun yaydığı radyasyon aynı. Özellikel de çocuklar bu radyasyondan daha çok etkileniyorlar.
Fotoğraf, viedo, TV, internet bağlantısı, multimedya oyunlar, egzantirik mesajlar, radyo, bluetooth... Yeni model cep telefonlarda yok yok kısacası. Üreticilerin özellikle çocukları cezbetmek için, pastel mavi ve pembe renklerde tasarlayıp, piyasaya sunduğu telefonlar yok satıyor.
Çünkü hem telefonu olmayan hem de telefonunu yenilemeyen çocuklar kendini eksik ve toplumsal olarak ezik hissediyor.
Bilinçsiz anne babalar da "aman çocuğum üzülmesin" kaygısı ile piyasadaki teknik yenilikleri yakından takip ediyor.
Özellikle 3G sayesinde çocuklar cep telefonlarını artık neredeyse doğal bir organları gibi görüyor ve ondan ayrı kalmaya on dakika bile dayanamıyorlar.
İşin psikolojik boyutu bir tarafa fizyolojik sağlıklarını tehdit eden tehlike çok büyük. ‘Tehlikeli Oyuncak’ kitabının yazarı Prof. Dr. Selim Şeker’in Cep Tehlikesi adlı yeni kitabı; cep telefonu, 3G, baz ve elektrikli cihazların insana, özellikle çocuklara ve çevreye verdiği onarılması güç zararları ele alıyor ve alıyor. Radyasyon denizinde yüzerken ruh ve beden sağlığımızı korumak için ne yapmamız gerektiğinin ipuçlarını veriyor.
Kitabın amacı insanları gerçeklerle uyarmak. Özellikle çocukları, gençleri, anne babaları uyarmak. Prof. Şeker, cep telefonu dışında infrared ısıtıcılar, bilgisayar, televizyon, mikrodalga fırın gibi elektrik enerjisiyle çalışan cihazlar hakkında da özet değerlendirmeler yapıyor, pratik korunma yöntemleri veriyor.
Prof. Dr. Selim Şeker kimdir? |
Prof. Dr. Selim Şeker, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiştir. Master ve doktorasını George Washington Üniversitesi’nde, 1978 ve 1982 yıllarında tamamlamıştır. 1982’den beri Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesidir. Çalışma konuları, uzaktan algılama, elektromanyetik uyumluluk, elektromanyetik dalgaların propagasyonu, insanlar üzerindeki biyolojik etkileri ve benzeri konulardır. CyberCom ABD, BBC İsviçre şirketlerinde, George Washington Üniversitesi’nde, NASA’da konusunda ileri düzeyde özgün bilimsel çalışmalar yapmıştır. Araştırma yaptığı konularda yayımlanmış 8 kitap, 12 rapor, 100 konferans bildirisi ve 36 özgün makalesi, evrensel bilime katkılarının nicel bir ölçüsüdür. Selim Şeker, insanların elektromanyetik alanlara maruz kalması konusunda TSE için iki standart hazırlamış ve bu konuda pek çok ulusal ve uluslar arası toplantıya katılmıştır. TÜBİTAK-MAM ve Telekomünikasyon Kurumu’na konusunda danışmanlık yapmıştır. |
Yazar okuyucuya kolaylık sağlaması açısından meseleyi “10 soru, 10 cevap” formatında sunuyor. Cevapları hayat kurtaran kitapda yanıtlanan sorular şöyle sıralanıyor:
1. Cep telefonu çılgınlığının sonu nereye gidiyor?
2. Cep telefonu güvenlik standartları yeterli midir?
3. Cep telefonuyla konuşmak gerçekten hasta eder mi?
4. Çocukların ceple konuşması ne kadar risklidir?
5. 3G teknolojisinin bilinmeyen tehlikeleri neler?
6. Cep ve baz istasyonları doğal çevre ve hayvanlar için de zararlı mı?
7. Cep telefonları dışında evimizdeki radyasyon yayan cihazlar hangileri?
8. Kendimizi ve çocuklarımızı korumak için ne yapmalıyız?
9. Elektromanyetik dalgalarla insan zihni kontrol edilebilir mi?
10. Evimizin yakınındaki sağlığımızı tehdit eden baz istasyonlarını nasıl kaldırtabiliriz?
CEP TELEFONUN KISA VE UZUN VADELİ ZARARLARI
Kitapta yer alan bilgilere göre cep telefonuyla konuşymak insanı hasta ediyor. Duyma bozukluklarından beyin tümörüne, kısırlıktan kan kanserine kadar bir çok hastallığı cep telefonunu tetiklediği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda.
Öyle ki cep telefonu insanın genetik yapısında bile bozulmalara yol açabiliyor.
Cep telefonu konuşmasının insana kısa vadede verdiği zaralarlar şöyle sıralanıyor:
Stres
Görüş alanında daralma
Kulak bölgesinde ısınma
Kalp pilinin bozulma riski
Kulak çınlaması
Yorgunluk hissi
Konstanrasyon bozulması
Baş ağrıları
İşitmede geçici aksaklıklar
Sersemleme
Uyku Bozuklukları
Cep telefonu konuşmasının insana uzun vadede verdiği zaralarlar ise şöyle sıralanıyor:
Genetik yapının bozulması
Beyin Hücrelerinde ölüm ve beyin tümörleri
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi
Kalp rahatsızlıkları
Hafıza zayıflaması
Kalıcı işitme bozuklukları
Embrio gelişiminin zarar görmesi
Düşük riskinin artması
Kan hücrelerinin bozulması
El ve bilekte sinir sıkışması
Alerji, üreme bozuklukları
Hiperaktivite
Cep teklikesi adlı kitabında Prof. Dr. Selim Şeker, tüm bu bozuklukları bilimsel deney ve araştırmalar eşliğinde detaylandırıyor ve korunmak için yapılması gerekenleri açıklıyor. Yargıtay'ın baz istasyonları ile aldığı kararlar, Ankara Tabip Odası Halk sağlığı Komisyonu'nun Baz İstasyonu konulu bilgi notları ve basında elektromanyetik kirlilik de ek olarak sunuluyor.
(Haber 7)
-
Adnan Seven 15 yıl önce Şikayet EtKitap Reklamı. Haber7\\\\\\\'de reklam için özel alanlar ayrılmış. \\\\\\\"Radyasyon denizinde yüzerken ruh ve beden sağlığımızı korumak için ne yapmamız gerektiğinin ipuçlarını veriyor. \\\\\\\" cümlesini yazmışsınız ancak tehlikelerini anlattığınız haberinizde bu ipuçlarına hiç değinmemişsiniz. Kitapta var olduğunu belrtmişsiniz. Bu da bir reklam tekniğidir ancak aldatmacadır.Niye bu şekilde reklam yapıyorsunuz. Sitenin özellikle yeni tasarımıyla beraber her tarafı banner doldu...bunlardan birine kiraya verseydiniz.Beğen
-
Dobra kul 15 yıl önce Şikayet EtDikkat. Tüm insanlik kanserde olsa buna yasak koyacak bir babayigit yönetim dünyada yok malesef! Nasil sigara nin kanser yaptigini bile bile satisina izin veriyorlarsa bunada ses ciukartamazlar,cünkü dünyayi hükümetler degil para babalari yönetir.Garibanlar sadece yazar ve konusur onlarda mali götürür.Böyle gelmdi böyle gidecek,dur diyecek birisi yada birileri asla cikamaz,konusmakltan da öteye gecmez!!Beğen