En çok satan yerli ve yabancı e-kitaplar

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla büyüyen e-kitap pazarı, artan talep karşısında portföyündeki yazarların sayısını her geçen gün arttırıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2010 09:51 GÜNCELLEME 24.09.2010 09:51 KİTAP
En çok satan yerli ve yabancı e-kitaplar
En çok satan yerli ve yabancı e-kitaplar

Volkan Şahin'in haberi

Türkiye'de nisanda başlayan e-kitap uygulaması kısa sürede yüzde 4'ü aşan bir pazar payına ulaştı. Bu gelişmeye kayıtsız kalamayan Yapı Kredi Yayınları, başta Yaşar Kemal olmak üzere, yazarlarının kitaplarını ‘sanal âlem'e taşıyor.
    
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla büyüyen e-kitap pazarı, artan talep karşısında portföyündeki yazarların sayısını her geçen gün arttırıyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından e-kitap olarak satışa sunulacak olan Yaşar Kemal ile ‘İkinci Yeni' akımının öncüleri İlhan Berk ve Edip Cansever'in eserleri de kısa bir süre sonra e-kitap okuyuculardaki yerini alacak.

ABD'de kitap pazarının yüzde 21'ine sahip olan e-kitaplar, teknoloji tutkunu okurların ilgisiyle Türkiye'de de kısa sürede hızla büyüyen bir sektör yarattı. Sağladığı maliyet avantajı ve pazarın her yıl yaklaşık yüzde 5 büyümesi karşısında kayıtsız kalmayan 86 yayınevi, her geçen gün yeni yazarların kitaplarını dijital olarak okurların beğenisine sunuyor. Bu kervana katılan Yapı Kredi Yayınları da başta Yaşar Kemal'in ‘Bu Diyar Baştan Başa' serisi olmak üzere romandan şiire, anıdan felsefeye, türünün en iyi örnekleri kabul edilen pek çok eseri e-kitap formatında satışa çıkarmaya hazırlanıyor. 28 Eylül'de idefix.com internet sitesi üzerinden satışa çıkacak Yapı Kredi Yayınları arasında Yaşar Kemal'in yanı sıra Oktay Rifat, Behçet Necatigil, Edip Cansever, Metin Eloğlu, Lale Müldür, Samih Rifat ve İlhan Berk gibi şairlerin eserleri ile edebiyatımızın genç kalemlerinden Yalçın Tosun, Orçun Türkay, Kaya Genç ve Menekşe Toprak'ın kitapları da bulunuyor.
    
Cihazlar pahalı, kitaplar ucuz

E-kitapları bilgisayarlar aracılığıyla okumak mümkün olsa da teknoloji tutkunu pek çok okurun tercihi iPad ya da e-kitaplar için özel olarak üretilen cihazlardan yana. Apple, iPad'in ABD'deki e-kitap satışlarından yüzde 22 pay elde ettiğini açıklarken, Türkiye'de henüz fiyat ve tedarik konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle beklenen ilgiyi görmeyen iPad'in sektöre nasıl bir katkı sağlayacağı konusu belirsizliğini koruyor. E-kitaplar için özel olarak üretilen e-kitap okuyucular da Türkiye pazarında el yakmaya devam ediyor. 449 ile 949 TL arasında değişen fiyatlarıyla dikkat çeken e-kitap okuyucular, yurtdışındaki benzerlerine kıyasla pahalı olmasına karşın özellikle kütüphanesini yanında taşımak isteyen teknoloji tutkunu okurların beğenisini kazanıyor.

ABD Yayıncılar Birliği rakamlarına göre 2006-2009 arasında ABD'de basılı yayıncılık sektörü yüzde 2 küçülürken, aynı dönemde e-kitap pazarı yüzde 476 oranında büyüdü. ABD'de e-kitabın sektördeki payının 2014'te yüzde 38'i, 2018'de ise yüzde 50'yi geçerek basılı kitabı geride bırakacağı öngörülüyor.
    
Amazon'da e-kitaba ilgi büyük

Dünyanın en büyük çevrimiçi kitap mağazası Amazon'da dijital kitap satışı, normal kitabı geride bıraktı. Yılın ilk yarısında mağazada satılan e-kitap sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre üç kat artarken, bunda e-kitap okuyucu cihazların yaygınlaşması ve fiyatlarındaki düşüş de etkili oldu.

Türkiye'de ise 15 Nisan'da satışa çıkan e-kitaplar kısa süre içinde toplam satışlardan yüzde 4.11 gibi önemli bir pay almayı başardı. İdefix.com'dan alınan bilgilere göre, en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Kocaeli ve Gaziantep illerindeki okuyucuların e-kitap satın aldığı görülüyor. Satış raporları, aralarında Aksaray, Bartın, Erzincan ve Giresun'un da bulunduğu 18 ildeyse henüz e-kitap satışı olmadığını gösteriyor.
     
AVANTAJLAR

Hızla büyüyen sektör beraberinde avantajları olduğu kadar dezjavantajları da getiriyor. Türkiye'de halen ortalama 3-17 TL arasında fiyatlarla satışa sunulan e-kitaplar, okurlar için olduğu kadar yayınevleri için de ‘hesaplı'. Yayınevlerinin en büyük giderleri arasında yer alan baskı, stok ve raf maliyetlerini neredeyse sıfıra indiren e-kitaplar, özellikle küçük yayınevleri için kurtarıcı olma özelliği taşıyor.

Uygun fiyatları nedeniyle korsana da ciddi darbe indireceği umulan e-kitaplar ile yayınevleri baskısı tükenmiş ve tekrar basılması ticari açıdan uygun olmayan kitapları da tekrar okurla buluşturabiliyor.
    
DEZAVANTAJLAR

E-kitaplarla ilgili dezavantajların başında kopyalanma sorunu geliyor. Teknolojik gelişmelere hızla adapte olarak kırılamaz denilen programları kısa sürede alt eden hacker'ların ilgilerini bu alana kaydırmaları an meselesi. Böyle bir durumda ‘e-korsan kitap' sorunu gündeme gelebilir. Dijital yayınlardaki telif hakları sorunu da bir diğer problemli alanı oluşturuyor. Pek çok yazar, maliyeti neredeyse sıfıra inen e-kitaplardan basılı kitaplara kıyasla daha fazla telif hakkı istediği için yayınevleri ile anlaşmazlık yaşarken, yayınevleri ise sürece hazırlıksız yakalanılmasına karşın uzun vadede yazarların bu işten kârlı çıkacağını iddia ediyor.

ÇOK SATANLAR
    
YERLİ
    1- İş Yaşamında 100 Kanguru – Ahmet Şerif İzgören – Elma Yayınevi – 7.50 TL
    2- Dörtlükler – Ömer Hayam – Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – 6.40 TL
    3- Gizli Sırlar Öğretisi – Ergun Candan – Sınır Ötesi Yayınları – 8.50 TL
    4- Emperyalizm, Sosyalizm ve Türkiye – Prof. Dr. Korkut Boratav – Yordam Kitap – 16.50 TL
    5- Nutuk – M.K. Atatürk – Gün Yayıncılık – 3 TL
    
YABANCI
    1- Ahlakın Soykütüğü - Friedrich Wilhelm Nietzsche – Gün Yayıncılık – 3.50 TL
    2- Dava – Franz Kafka – Varlık Yayınları – 5.00 TL
    3- İnsanca, Pek İnsanca - Friedrich Wilhelm Nietzsche – Gün Yayıncılık – 3.50 TL
    4- Bir Köy Hekimi - Franz Kafka - Altıkırkbeş Yayınları – 4.90 TL
    5- Dönüşüm - Franz Kafka – Varlık Yayınları - 5.00 TL
    
    * http://www.idefix.com'dan alınmıştır.

Referans Gazetesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR