Evin bodrumunda başladı... Kapış kapış satılıyor
Mardin'in Ömerli ilçesinde 26 yaşındaki girişimci Muhammed Çiftçi, devlet desteğiyle evinin bodrum katında 3 ay önce kurduğu tesiste ayda yaklaşık 2,5 ton istiridye mantarı üretiyor. Genç girişimcinin yetiştirdiği mantarlar markete gitmeden tükeniyor.
ABONE OLMardin'in Ömerli ilçesinde 26 yaşındaki Muhammed Çiftçi, devlet desteğiyle evinin bodrum katına kurduğu tesiste istiridye mantarı yetiştiriyor.
Merak üzerine mantar üretim koşullarını araştıran Çiftçi, başvurduğu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 30 bin lira hibe destek aldı.
Çiftçi, 3 ay önce evinin bodrum katında kurduğu tesiste 3 kişiye de istihdam sağlıyor.
Aylık yaklaşık 2,5 ton istiridye mantarı üreten Çiftçi'nin hedefi, tesisi büyüterek üretimi artırmak, ürünlerini Türkiye ve yurt dışı piyasasına sunmak.
Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantara duyduğu merak üzerine kurduğu hayalin devlet desteğiyle gerçekleştiğini söyledi.
Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra kendi çabasıyla iş kurmak istediğini dile getiren Çiftçi, aldığı hibe destekle kurduğu tesiste üretim yaptığını belirtti.
Çiftçi, "Tesisimiz 250 torba kapasitesinde. Günde yaklaşık 90 kilogram mantar üretiyoruz. Üretim ilçe pazarı için yeterli ama ilerde tesisi geliştireceğiz. Ürünlerimiz ziraat mühendislerince yapılan incelemenin ardından verilen belgelerle satışa sunuluyor." dedi.
Bu mantar türünün çok hassas bir ortamda yetiştiğine işaret eden Çiftçi, bölge ikliminde doğal şartlarda bu mantarın yetiştirilmesinin söz konusu olamayacağını, özel sistemlerle nemi ayarladıklarını ve makinelerle uygun iklimlendirmeyi sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Lezzet olarak ete yakın olan bu mantar türünün kilogramının 15 liradan satışa sunulduğunu belirten Çiftçi, ürünlerin markete ulaşmadan tükendiğini kaydetti.
"İLERİDE DAHA BÜYÜK BİR TESİS KURMAYI HEDEFLİYORUZ"
Evin bodrumundan çıkıp dünyaya açılmayı hedeflediklerine değinen Çiftçi, şöyle konuştu:
"İşe başlarken bu kadar ilginin olabileceğini düşünmemiştik. İleride daha büyük bir tesis kurmayı hedefliyoruz. İlçeden çıkıp, ülkeye daha sonra da yurt dışına açılmayı amaçlıyoruz. Devletimizin desteği olmasaydı buralara gelemezdik. Genç arkadaşlar böyle güzel fikirlerle iş sahası açıp, ülkemizin kalkınmasına ve istihdama destek verebilirler."
-
gyrex 5 yıl önce Şikayet EtMaraşta kilosu 10 tl en fala 12 . gel sana tonlarc 7 tl den vereim. ayrıca bu iş o kadar da anlatıldığı gibi değil. uğraşı zor hemen satılmalı toplanıncaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Teşvik güzelde... 5 yıl önce Şikayet EtBu mantarlar Bu kadar Para Yapıyorsa Neden herkes yapamıyor ozaman ? Bir arkadaşım bu sekilde kurdu 10bin TL lik mantar bir hastalık aldı hepsi ziyan oldu kapattı tesisi Bu mantar pahalı cünkü çok dikkat ve hijyenik ortam lazım. 100 bin TLlik alsan 1 hastalık kapsa hepsi çöpte . Elden çıkışı Satışı 3 ila 5 gün içinde olması gerekiyor yoksa çok çabuk bozuluyor.Beğen Toplam 4 beğeni
-
adanalı 5 yıl önce Şikayet Etönemli olan pazarı satışını yapamayıpta kapatan varBeğen
-
ede 5 yıl önce Şikayet EtNeden maske takıyorlar bilen var mı?Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hendekli 5 yıl önce Şikayet EtMantar siporlarını teneffüs etmemek için Akciğer hastalığı tehlikesi var diye duymuştumBeğen Toplam 1 beğeni
-
46 lı 5 yıl önce Şikayet Ethemşerim hijyen amaçlı bu mantarlar çabuk haskalık kapıyorlar.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mantarcı 5 yıl önce Şikayet EtGübre kokusu değil, sporlar alerji yapıyor. Bu mantarın kompostunda gübre olmaz.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Cihad GÜÇ 5 yıl önce Şikayet EtGübre kokusundan hocamBeğen Toplam 1 beğeni