Almanya'da saksıda gördü, Türkiye'de para basıyor!

Rize'nin Pazar ilçesi Derebaşı köyünde yaşayan Erdal Saydı (71) Almanya'dan getirdiği 'Tamarilla' bitkisini bahçesine ekti, büyüyen ağaçlardan meyve toplamaya başladı. Saydı, Avrupa'da tanesi 2 euroya alıcı bulan meyveyi kilosu 10 liradan satışa çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.01.2019 16:13 GÜNCELLEME 25.01.2019 16:15 Kobi
Almanya'da saksıda gördü, Türkiye'de para basıyor!
Almanya'da saksıda gördü, Türkiye'de para basıyor!

Almanya'da, 45 yıldır halı yıkama fabrikası işleten Erdal Saydı, geçen yıl memleketi Rize'nin Pazar ilçesi Derebaşı köyüne döndü. Almanya'da bir arkadaşının saksıda ektiği 'Tamarilla' bitkisinin tohumunu yanında getirerek köyüne diken Saydı, büyüyen ve ağaç halini alan bitkilerden meyve toplamaya başladı. 'Ağaç domatesi' adını verdiği meyvenin ünü kısa sürede ilçeye yayıldı. Ağaç sayısını çoğaltarak üretimi artırmayı planlayan Saydı, meyve siparişi de almaya başladı.   

 

 

'MEYVE BEĞENİLİYOR'

Avrupa'da tanesinin 2 Euro'ya satıldığını anlatan Erdal Saydı, az miktarda yetiştirdiği meyveyi kilosu 10 liradan sattığını belirtti. Ağaç sayısını çoğaltarak üretimi artırmayı hedeflediğini ifade eden Saydı, "Almanya'da saksıda gördüm, getirip bahçeme diktim. Kısa sürede büyüdü ve sürekli meyve vermeye başladı. Arkadaşlarıma fide dağıtıyorum, meraklı olanlar yetiştiriyor. Meyvesini yiyenler beğeniyor.Bahçeyi büyütüp daha fazla üretim yapacağım" dedi.

 

 

Meyveye 'ağaç domatesi' adını verdiğini belirten Saydı, "Biz buna ağaç domatesi diyoruz. Tamarilla desek kimse anlamazdı. Biz de bu ismi verdik" diye konuştu.

Meyveyi bahçesine eken Mustafa Memoğlu da, "Arkadaşım bunu Almanya'dan getirdi. Bahçede meyveleri görünce ben de kendi bahçeme ektim. Bu bitki gözlere çok faydalıymış. Rize bu meyveyi çok sevdi. Burada iyi yetişiyor. Sürekli meyve veriyor. Gelecek yıl daha fazla ekip satışına başlayacağım" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • deniz 5 yıl önce Şikayet Et
    fırsatçıya bak kilosunu 10 liraya satıyor. evini arasak kim ne soğan patates stokları çıkar. bunlar işte hainler.
    Cevapla
  • kardeşş 5 yıl önce Şikayet Et
    kilosu 10 lira çok mu kardeş
    Cevapla
  • KAZIM 5 yıl önce Şikayet Et
    adam ne güzel üretmiş sabırla birde hain diyorsun çok ayıp acaba sen üretsen kaça satarsın herhalde 100 tl dersin
    Cevapla
  • İbrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da tanesi 2 Euro'ya satılan bir meyveyi adam kilosunu 10 liraya satıyor . Nasıl bir kafa ki hain olarak yaftalıyor. nerden baksan 10 tanesi 1 kilo gelse Almanya fiyatı 20 EU yapar yani 120 Tl adam 10 Lira diyor hain oluyor.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    tosun sen üret o tropik meyveyi de bakalım kaç TL'ye satacaksın
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Hain ne demek bilerek söylüyorsan birşey demiyorum
    Cevapla
  • Muhammed Emin 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne hayini kardeşim, ben bilirim bu adamı, bizde çiftçilik meyvecilik yaptık. Ne haini, Bu patates değil, ve sen Rize Pazar da sebze meyve fiyatlarını da bilmiyorsun.. Hain derken, haddini bil... İnsanlara çamur atma.. Google de bi ismini araştır, cahil adam... bu adam girişimci...
    Cevapla
  • hımm 5 yıl önce Şikayet Et
    bugüne kadar yemedim bişey olmadı
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Okuduğunu anlayıp da yorum yapsan keşke. Tanesini değil kilosunu veriyor senin hesabınla 2 avroya.
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’nın alım gücü diye birşey yok, alınan maaşlara göre şahıslar alabiliyor ancak. 1 Euro yu bir TL olarak göreceksin. Şahıs 2 bin Euro maaş alıyor deyince hemen TL ye çevirmeyeceksin. Adamlar Avrupa da çalışıp uçup gelip TR de yaşamıyorlar dolayısıyla TR de ev kirası vs ödemiyorlar. Oranın şartlarına göre aldıkları maaşları harcıyorlar.
    Cevapla
  • man 5 yıl önce Şikayet Et
    sen nerde yaşıyorsun ?100 dolara 100 liralık mı mal alabiliyorsun?yoksa tahmin üzeri sallıyormusun?
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğru dediklerin . gurbetçi nin kazandığını hemen TL ye çevirmek yanlış.birim fiyatı olarak hesaplanmalı. Birim fiyatı bire birdir
    Cevapla
  • Kral 5 yıl önce Şikayet Et
    o kadar anlattınız bir tane verseniz de tadına bakasak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR