Kadın girişimci köyüne dönüp "çiftlik sahibi" oldu
Yıllarca şehir hayatında yaptığı el işi ürünleri satarak aile bütçesine katkı sunmaya çalışan Güngör Açan, köyünde devlet desteğiyle koyun sürüsü oluşturup, bir girişimcilik başarısına imza attı.
ABONE OLEşme ilçesi Ahmetler köyünde doğup büyüyen, evlendikten sonra Uşak şehir merkezinde yaşamaya başlayan iki çocuk annesi Güngör Açan, yıllarca evde yaptığı el işi ürünlerle aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştı.
Esnaf eşi Nural Açan ile şehir hayatından sıkılan girişimci kadın, 23 yılın ardından köyüne dönme kararı aldı.
Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen sürü yöneticiliği kursunu bitiren Güngör Açan, 2013 yılında, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında 75 bin lira hibe alarak köyünde 150 koyunlu sürü oluşturdu.
Açan, ilçede 2007'de TÜBİTAK projesi olarak başlatılan, 2011'den itibaren Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında sürdürülen koyun ıslah çalışmalarında pırıt ve kıvırcık ırklarının ikili melezlenmesi sonucu elde edilen Eşme koyunu yetiştiriyor.
Güngör Açan, her yıl yetiştirdiği 200'ün üzerindeki damızlık koyunla, ekonomiye katkı sağlıyor.
"Bahçede kendi yiyeceklerimizi yetiştiriyoruz"
AA muhabirine açıklamada bulunan Güngör Açan, 2007'de köye dönmeye karar verdiklerini, birkaç yıl içinde tekrar Ahmetler'e yerleştiklerini söyledi.
Hayatının, devlet desteği alıp sürü oluşturmalarının ardından değiştiğini belirten Açan, "Devlet önce bize eğitim verdi, ardından sürü ve tesis kurmak için hibe verdi. Biz de çalıştık, bugünlere geldik." dedi.
Köyün yaklaşık 2 kilometre dışında otomatik koyun sağım ünitesi bulunan modern bir tesis kurduklarını anlatan Açan, damızlık Eşme koyunu yetiştiriciliğinde sektörün aranılan ismi olduklarını dile getirdi.
Açan, "Devlet desteğiyle yeni bir hayata başladık, yeni bir evimiz, çok sevdiğimiz bir işimiz var. Tamamen doğal yaşıyor, üretiyor, ekonomiye katkı sağlıyoruz. Eşim her gün koyun güdüyor, ben de zaman zaman ona eşlik ediyorum, 5-6 köpeğimiz var. Bahçemizde kendi yiyeceklerimizi yetiştiriyoruz. Koyunların sütünden yaptığımız peynir, çok kaliteli ve ilgi görüyor. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Nural Açan ise şehir hayatında işsizlikle boğuşanların, köylerine dönüp tarımla uğraşması gerektiğini söyledi.
"Çok güçlü bir örnek"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş, Açan çiftinin, tarımsal kalkınmada uygulanan destekleme projelerinin önemi açısından, çok güçlü bir örnek olduğunu belirtti.
Çiftin, kaliteli damızlık koyunlar yetiştirdiğini anlatan Keleş, "Güngör abla, kısa sürede büyük bir çiftliğin sahibi oldu. İl genelinde kapı kapı dolaşıp, tarımsal desteklerle ilgili milletimizi bilgilendiriyoruz. Amacımız tarımsal desteklerle üretimi artırmak, yeni üreticileri ülke ekonomisine kazandırmak." dedi.
-
hsn 5 yıl önce Şikayet Etinsanlar şehirlere kaçarcasına göçerken bir gün gelip çarşıda pazarda köy yumurtası köy yoğurdu arayacakları hiç akıllarına gelmiyor. Köy hayatı acizlik , fakirlik değildir. Emek verdiğin kadar kazanırsın , modern çağın insanı kılını kıpırdatmadan zengin olma peşinde . Çaresiz olup şehre göçenlere hak veriyorum ama toprağı olup ta göçenleri anlamıyorum. Ablamızı kutluyorum , işi rast gelsin.Beğen Toplam 3 beğeni
-
ahmet 5 yıl önce Şikayet Etbasit bir hesap yaparsak 35 koyun ile sürü yaparsak bir yıllık kuzulama aynı miktar olacaktır bu sayı çoğalınca aynı miktar büyür bugün basit hesap bir koyun bin tl den hesap edersek kazanç ortada artı doğal yaşam ne ekersen onu yersin yani ortalama 50 koyun ile 50 bin yıllık gelir bu her yıl katlayacak hangimiz kazanabiliyoruz....Beğen Toplam 3 beğeni
-
ismetabi 5 yıl önce Şikayet EtFazla değil beş on yıl içinde köye dönüşler hızlanacak. Aslında zor bi şey değil tek sorun gurur meselesi yapıyor köylerden gelmiş insanlar şehirde öldüm parasına hamallık misali işlerde karnını zor doyuruyorken köyüne dönse koyun sığır tarımla uğraşsa şehirde sarf ettiği emeğin yarısı ile şehirde kazandığının iki üç katı kazanç elde eder. Dediğin gibi tek sorun herkes şehirde güya rahat yaşarken biz niye kokunun zor şartların içinde yaşayalım EGO’su üstün geliyor. Oysa şehir hayatı iyice gün gün zorlaşıyor Dediğim gibi yakın zamanda bu düşünce terk edilmek zorunda kalınacak. Öncelikle birilerinin önderlik yapması gerek arkası gelecektir mutlaka.Beğen Toplam 12 beğeni
-
budur 5 yıl önce Şikayet Etayaklar altına cennet serilmiş olan anaların kıymetini bilin ey insanoğlu.Beğen Toplam 7 beğeni
-
abdullah 23 5 yıl önce Şikayet Etçalışana heryerde iş var.maalesf tembelleştik kolay para nasıl kazanırım onun peşine düştük.tarım ve hayvancılığın en iyi yapılması gereken bir ülkede etin kilosu 50 tl den başlıyor.asgari ücretle çalışanlar dönün köyünüze 10 tane hayvan alıp baksanız daha fazla kazanırsınız.Beğen Toplam 10 beğeni