KOBİ'lere yönelik önemli değişiklik! Yüzde 20'den 40'a çıkarılabilecek

KOBİ'lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasına ilişkin tarife ve talimat tebliğinde değişiklikler yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.10.2021 09:37 GÜNCELLEME 14.10.2021 09:45 Kobi
KOBİ'lere yönelik önemli değişiklik! Yüzde 20'den 40'a çıkarılabilecek
KOBİ'lere yönelik önemli değişiklik! Yüzde 20'den 40'a çıkarılabilecek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasına ilişkin tarife ve talimat tebliğinde değişiklikler yapıldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğine göre, alacak sigortası temini kapsamında genişlemeye imkan tanıyan bir hüküm eklendi.

Buna göre alacak sigortası şartları arasında yer alan ve sigorta sağlanacak işletmenin yıllık yurtiçi satışlardan elde ettiği cironun 125 milyon TL'den az olması koşulunun, gerekli görülmesi halinde bu tutarın yüzde 20'sine kadar artırılabilmesine yönelik hüküm "yüzde 40'ına kadar" şeklinde değiştirildi.

Aynı maddeye eklenen fıkra uyarınca, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) poliçe yenileme işlemlerinde bu koşul, 300 milyon TL olarak, prim hesabında ise tebliğde yer alan prim tablosunun son satırındaki oranlar ve kredi limiti hesaplamasında kredi limit tablosunun son satırındaki tutar uygulanacak.

Tebliğin 5. maddesinde yapılan değişikliğe göre, prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği "cirosu" yerine "cirosunun tamamı" esas alınacak. Hesaplanan prim tutarının 2,000 TL'nin altında çıkması durumunda, prim tutarının 2,000 TL olarak kabul edilmesi uygulamasında, tutarlar 3,000 TL olarak değiştirildi.

Alacak sigortası kapsamında yapılacak risk değerlendirmesinde, sigorta talebinde bulunan işletmeye verilecek risk skoru, prim hesaplamasını etkilemeyecek.

Tebliğle ayrıca, sistem kapsamında düzenlenen sigorta sözleşmeleri için vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan prim tutarı üzerinden uygulanacak komisyon oranı %15'ten %17'ye çıkarıldı. Primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmış olsa bile komisyon ödemesi peşinen yapılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR