6 bin TL maaşla çalıştıracak eleman bulamıyor

Mobilya sektöründe eskiyi tamiratla yenileme talebi arttı. Usta bulamamaktan şikâyetçi olan mobilya döşemecisi Umut Güzel, "Kaliteli 1. sınıf bir ustanın maaşı 5 ila 6 bin TL arasında. Usta yok ki neyi ne vereceksin" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2022 12:24 GÜNCELLEME 30.05.2022 12:24 Kobi
6 bin TL maaşla çalıştıracak eleman bulamıyor
6 bin TL maaşla çalıştıracak eleman bulamıyor

Antalya'nın Serik ilçesinde mobilya sektöründe yenisini almak yerine tamirat ile değişim talebi arttı. Müşteriler mobilyaların yenisini almak yerine tamiratla kaplama ve yüz değişimi ile mobilyalarını yenilemiş gibi oluyorlar. İşlerin sırada beklediğini belirten imalatçılar usta ve çırak bulamamaktan şikâyetçi. İşleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirterek, 5-6 bin TL arasında maaş ile sektörde çalışacak, usta bulamadıklarını söylediler.

“MESLEK YÜZDE 70 AZALDI”

Piyasanın yükselmesinden dolayı tamiratlara olan taleplerin arttığını belirten 28 yıllık mobilya döşemecisi Umut Güzel, "1994'den beri bu işi yapıyorum. Allah'a şükür işlerimiz iyi. Bizim tek sıkıntımız eleman. Yoğunluğumuz var, imalatçılarımız azaldı. Çırak getirisi yok. Bu şekilde döngüde olunca usta bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorun sadece burada değil, Türkiye genelinde yaşıyoruz. Nerede bir çıkış yolu var dersek, çırak lazım. Çıraklıktan yapılacak bir meslek. Aileler çocuğum liseyi bitirsin ondan sonra bir işe katayım diyor, ama ondan sonra da olmuyor. Atasözümüz var; 'Ağaç yaşken eğilir'. Biz de bu şekilde bir yola çıkmayı düşünüyoruz. Şu an piyasanın yükselmesinden dolayı tamiratlara çok fazla bir talep var. Yüz değişimi, kaplama gibi elhamdülillah işlerimizde bir sıkıntı yok. İşler sırada ama yetiştireceğimiz bir usta potansiyelimiz yok.

İnsanlar çocuklarını hep okumasını istiyor. Biz de okuması taraftarıyız ama bir de kapasite denilen bir olay var. Bir sanatkar kolay yetişecek bir olay değil. Ustasına göre kaliteli 1. sınıf bir ustanın maaşı 5 ila 6 bin lira arası ücreti var. Usta yok ki neyi ne vereceksin. Bir de ustayım demeyecek, usta olacak. Bunu da yetiştirmek gerekiyor. Bu iş altın bir bilezik. Biz geldik, gidiyoruz. Bizden sonraki insanlara bu işi bırakmak istiyoruz. Bu altın bileziği değerlendirsinler. Okuyup diploma almak güzel bir şey ama belli bir yerden sonrada diplomam var demek olmuyor. Bu meslek yüzde 70 azaldı. Eleman olmayınca herkes küçülmeye gidiyor ve belli bir aşamadan sonra dükkânı kapatıyor. Çoğu esnaf arkadaşlarımız, döşeme sektöründe eleman bulamayıp yetiştiremeyince kapattılar. Biz de bu işi kapatmamak için eleman olmadığı için mücadele gösteriyoruz" diye konuştu.

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Mutlu Son.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev temizliğine giden kadınlar ayda 10 bin kazanıyor.Sen 6 Bin TL ye Usta arıyorsun.
    Cevapla
  • bursa 1 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretle çalışacak usta arıyorum desene
    Cevapla
  • Vatadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    5 ila 6 bin arası maaş paramı da çalıştıracak adam bulasın bide usta arıyormuş işte memleketin hali
    Cevapla
  • osmanmert 1 yıl önce Şikayet Et
    eşşek gibi iş yetiştirip işleri toparlasın sen 6000 tl ver. yemezler. siz bu kafayla değil usta çırak bile bulamazsınız
    Cevapla
  • 5-6 az 1 yıl önce Şikayet Et
    VALLA USTAM BU FİYATLAR BAKTIĞIN ZAMAN ALTIN DEĞİL GÜMÜŞ DEĞİL BRONZ BİLEZİK. 5-6 BİN TL USTA MAAŞI DİYOSUN. ORTALAM BİR HİZMET PERSONELİ 5- 5 BUÇUK MAAŞ ALIYOR. USTA PARASI ÇOK AZ. ZAAT URETEN İŞİN YAPIMINDA YÜKÜ USTA ÇEKİYORSA 7000 TL MAAŞI GÖZDEN ÇIKARACAKSIN.ya da kendin yapacan vaktınden emeğinden yıcek. paran cebide kalacak
    Cevapla
  • Alper 1 yıl önce Şikayet Et
    6kya az dedikten sonra 7k ya tamamısın sen :D ben üniye geçicem memlekette usta kalmayacak öğretmen maaşıyla aynı maaş olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR