Bahçesindeki zeytin ağaçlarının verimini 10 kat artırdı

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yaşayan emekli ziraat mühendisi Muharrem Serttaş, bahçesindeki zeytin ağaçlarının verimini, damla sulama yöntemi, gübre ve mineral takviyesiyle 10 kat artırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2022 14:40 GÜNCELLEME 20.11.2022 11:12 Kobi
Bahçesindeki zeytin ağaçlarının verimini 10 kat artırdı
Bahçesindeki zeytin ağaçlarının verimini 10 kat artırdı

Serttaş, 20 yıl önce ailesiyle birlikte Gökçeada ilçesine bağlı Şirinköy'de yaşamaya başladı. Emekli olduktan sonra köyde tarım ve hayvancılık yapan Serttaş, satın aldığı 30 dönüm araziye adanın coğrafi şartlarına uygun ladolya türü 120 zeytin fidesi dikti.

Önceki yıllarda ağaç başına ortalama 20 kilogram meyve alan Serttaş, verimi artırmak için yaptığı araştırmalar doğrultusunda ağaçları damlama yöntemiyle suladı, toprağa tavuk gübresi atıp mineral takviyesi yaptı. Serttaş, 7 yıllık çalışma sonunda her bir ağaçtan yıllık ortalama 200 kilogram zeytin almayı başardı.

Muharrem Serttaş, AA muhabirine, yaptığı araştırmalarla zeytinciliği iyice öğrendiğini, adeta zeytin ağaçlarının dilinden anlamaya başladığını söyledi.

Serttaş, şöyle konuştu:

"İlk olarak Gökçeada'nın toprak yapısını inceledim. Buranın toprak yapısı volkanik tüf olduğu için su tutma kapasitesi, organik madde ve besin elementleri miktarı zayıf. Ayrıca toprağı tahlil de ettirdim. Tahlilden sonra eksik olan mineralleri verimi artırmak için toprağa ilave ettim. Adada 'zeytin sulanmaz' diye genel bir kanı var. Yenilik yaparak ağaçlarımı suladım. 7 yıldır bu süreci devam ettirdiğim ve ağaçlara baktığım için zeytin ağaçlarım bugünkü seviyelerine geldiler. Bakım yaparak, ilaçlarını ve gübrelerini doğru zamanda atarak, ağaç başına 150 ila 250 kilogram ürün elde ediyorum."

Örnek çiftçiler yetiştirmeyi hedefliyor

Serttaş, örnek bir ziraat mühendisi profili oluşturmak istediğini ve adada örnek çiftçiler yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek şunları kaydetti:

"Ladolya, Gökçeada'nın toprak yapısına uyum sağlayan bir zeytin ağacı türü. Uyum sağladığı ve bakımı yapıldığında, suyu verildiğinde, her gün ilgilenildiğinde ortalama 200-250 kilogram ürün verebilen bir ağaç. Tabii ki adamızda ladolya türü ağaçlardan topladıklarımız yağlık zeytinler. Sofralık bir tür değil. Ancak biz kendi tüketimimiz için bir miktar yeşil halinde kırma ve çizme olarak hazırlayıp tüketiyoruz. Ladolya yağ oranı yüksek bir tür. 6 kilogramdan 1 kilogram yağ veren, hatta aralık ayından sonra bazen 5 kilogramdan 1 kilogram yağ veren bir meyvesi var. Bu yıl bir ilki gerçekleştirdim. Yeşil zeytinden yağ elde ettim. 13 kilogram yeşil zeytinden 1 kilogram yağ aldım."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90 TÜMÜ
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynı bizim köydeki Hasan amcay a benziyor. Yoksa saenmisin hasan amca......
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklıma gelen olay... İsrail çölü yeşertip hurma ağacı dikip ileri teknikler ile 180 Kg ağaç başına alırken, Irak kaliteli hurma bahçelerinde 80 Kg alıyor. Allah herkesin Allah ı ama ancak kanunlarına uyup iş yapanlara fazla vermesi de O nun kanunu. Neden garipsiyoruz ki...
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakarsan bağ olur, damlama sulama ve gübre, zamanında çapa çok önemli.
    Cevapla
  • Harbici 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir çuval zeytin ortalama 80 kg gelir 3 çuval zeytin veren ağaç var bende,200 kg alması normal bence.Ben hala zeytin hasati yapıyorum.
    Cevapla
  • Zeytinci 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir cuvali 8 kere tartarsan 400 kilo bile verir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR