Kadın Girişimcilik Kampı Ödül Töreni

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan, "Genç nüfusumuzla attığımız her girişimcilik adımı, Türkiye'nin büyümesi yolunda daha ileri hedeflerin tohumu olacaktır ve kadınlarımız da geleceğin Türkiye'sinde daha görünür bir yer alacaklardır" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.09.2015 15:45 GÜNCELLEME 05.09.2015 17:33 GÜNCEL
Kadın Girişimcilik Kampı Ödül Töreni
Kadın Girişimcilik Kampı Ödül Töreni

Erdoğan, Kadın Girişimcilik Kampı Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, KADEM ve TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) işbirliğiyle gerçekleştirdikleri başarılı program sona ermiş olsa da girişimciler için her şeyin yeni başladığını söyledi. 

Kamp süresince edindikleri kazanımların "yeni bir keşif için yeni yerler değil, yeni gözler gerekir" gerçeğini kendilerine gösterdiğini dile getiren Erdoğan, yaşanılan dünyaya ve içinde bulunulan çevreye yeni bir gözle bakmanın önemini vurguladı. 

Erdoğan, girişimcilerin herkesin sıradan ve rutin bulduğu şeylere farklı bakabilen, fırsatları imkanlara çevirebilen ve en önemlisi risk alabilenler arasından çıktığına işaret ederek "Yüzlerce başvuru arasından sivrilip seçilen ve bu kampa katılım hakkı kazanan tüm girişimci genç kadınlarımızı bu vesileyle gönülden kutluyorum. Bu kampın en önemli boyutu tabii ki kadınların girişimcilik ve inovasyon alanındaki varlığı. Kadını önce bir insan olarak değerlendiren bir STK olarak KADEM, kadınıyla erkeğiyle birikim, vizyon ve proje sahibi herkesi bir bütün olarak muhatap alma eğiliminde olsa da kadınlara yüzyıllarca ihmal edilen haklarını iade etmek onları ekonomiye, sosyal ve kültürel alana dahil etmek istiyor" diye konuştu.

-Kadın girişimciliğinin önemi

Kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan iki cins olduğunu, girişim ve inovasyon alanındaki kadın bakışının eksikliğinden doğan boşluğu ortadan kaldırma amacı taşıdıklarını ifade eden Erdoğan,  şöyle devam etti:

"Girişimcilik nasıl ekonomik kalkınmanın tek yoluysa kadın girişimciliği de kadınların ekonomik kalkınmasının en önemli yollarından. Girişimci etiğiyle ilgili literatürde kadın girişimcilerin etik değerlere daha fazla riayet ettiği ileri sürülür. Bu açıdan kadınlar girişimcilik alanına değerler bakımından büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanında problem çözme konusundaki pratikliği ve güçlü sezgisiyle kadının iş dünyasında dönüştürücü bir misyon üsteleneceğine inanıyorum."

Erdoğan, girişimciliğin, hem kişisel hayatın parçası olunan kurumları hem de ülke adına birbirini besleyen bir eylem zincirini işaret ettiğini vurgulayarak, "Başarılı girişimcilik faaliyetleri, ülkede istihdam alanları var edilmesine, ekonomik büyümenin hızlandırılmasına, yeni endüstrilerin ortaya çıkmasına ve böylece toplumun değişim ve gelişimine katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin bu anlamda önünün çok açık olduğunu ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Genç nüfusumuzla attığımız her girişimcilik adımı, Türkiye'nin büyümesi yolunda daha ileri hedeflerin tohumu olacaktır ve kadınlarımız da geleceğin Türkiye'sinde daha görünür bir yer alacaklardır" ifadesini kullandı.

-"Girişimcilik ahlaki bir eylemdir"

Girişimciliğin, sadece bir ekonomi ve kalkınma mevzusu olarak görülmemesi gerektiğini, bunun insanın zihni ve ahlaki tutumunu da şekillendiren bir ahlaki eylem olduğunu dile getiren Erdoğan, girişimcilik ürünü olan KADEM'in, ülkenin en seçkin kurumlarından TÜBİTAK ile ortak projeler geliştirebilecek bir sivil toplum kuruluşu haline geldiğini belirtti.

KADEM girişiminin yeni girişimcilik alanları açtığını ifade eden Erdoğan, "Burada seçmiş olduğumuz ödül kazanan girişimcilerimiz de başka alanlarda yeni meyveler vereceklerdir. Refaha ulaşmış, ekonomik kalkınmasını tamamlamış, ekonomide söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak hep birlikte ülkemizin gücüne inanalım ki başkaları da bize inansın" şeklinde konuştu. 

-"Seçilen projelerin her birinin inovatif ve Ar-Ge yönü kuvvetli" 

TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) Genel Müdürü Orhan Çömlek de TÜBİTAK MARTEK'in Türkiye'de kurulan ilk teknokentlerden biri olduğunu anlattı.

Bu sene KADEM ile kadın girişimcilere destek vermeyi amaçladıklarını, kamp kapsamında Türkiye'den yaklaşık 400 proje başvurusu alındığını aktaran Çömlek, "Bunlar TÜBİTAK hakemlerince değerlendirilerek 30 güzide proje seçildi. Bu arkadaşlarımız değişik sektörlerde, değişik fikirlere ve buluşlara imza atmış, konularında uzman olan arkadaşlardır. İlk olarak kadın girişimcilik kampını yaparken endişemiz vardı. Gelecek projeler 'inovatif mi yoksa Ar-Ge mi olacak' diye endişe ediyorduk. Projeler bu endişelerimizi ortadan kaldırdı" diye konuştu.

Seçilen 30 projeden her birinin inovatif ve Ar-Ge yönünün kuvvetli olduğunu anlatan Çömlek, verilen eğitim sonunda katılımcıların fikirlerini projeye dönüştürdüğünü bildirdi.

Çömlek, görücüye çıkan projeler arasından 5'ine 25'er bin lira destek sağlayacaklarını belirterek, seçilen 30 projeye de çeşitli yazılım destekleri vereceklerini söyledi.

Ar-Ge çalışmalarına devam etmek isteyenlere TÜBİTAK Kuluçka Merkezinde ücretsiz yer vereceklerini ifade eden Çömlek, "KADEM'in de destekleri devam edecek. Bunları yatırımcılarla buluşturmak için çalışma yapacak. Ev sahipliğini yaptığımız G-20 zirvesinde, W-20 konseptinde bu projelere de yer vermiş olacaklar" dedi.

Konuşmaların ardından Erdoğan ve Çömlek, başarılı 5 projenin sahipleri Meltem Yılmazlar, Yeliz Durgun, Servet Akçaalan, Özge Coşut ve Sinem Nalbantoğlu'na plaket ve sertifikalarını verdi.

Erdoğan ve Çömlek, daha sonra kampa katılanlara sertifikalarını, projeye destek veren sponsorlara plaketlerini takdim etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR