TOKİ'ye 3 milyarlık askeri arazi

Son 10 yılda 3 milyar 84 milyon liralık askeri arazi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredildi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2016 10:11 GÜNCELLEME 06.10.2016 10:11 Konut
TOKİ'ye 3 milyarlık askeri arazi
TOKİ'ye 3 milyarlık askeri arazi

Milli Savunma Bakanı (MSB) Fikri Işık, askeri arazilerin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) devredilmesiyle ilgili rakamları açıkladı.

Işık, “31 Aralık 2015 itibarıyla yapılan ilk ara mahsuplaşmaya göre; 2006 yılından bugüne kadar muhtelif illerde 244 adet parsel toplam 3 milyar 84 milyon 526 bin 250 TL (Hudut birlik tesisleri dahil) bedelle mahsuplaşılmak koşuluyla TOKİ’ye devredilmiştir” dedi.

CHP Kocaeli Miletvekili Tahsin Tarhan’ın TOKİ’ye devredilen askeri arazilerle ilgili soru önergesini yanıtlayan Işık, şu bilgileri verdi: “Gebze ilçesinde bulunan MSB’ye tahsisli Şehit Çavuş Engin Aydın Kışlası toplam 645 bin 537 metrekaredir. Söz konusu kışla arazisi 263 milyon 719 bin 164 TL kıymet takdir bedeli karşılığında 16 Haziran 2015 tarihinde TOKİ Başkanlığına devredilmiş olup, mahsuplaşma tarihi itibariyle güncellenerek 316 milyon 509 bin 21 TL MSB alacağı olarak kayıtlara alınmıştır.

İLERLEME SAĞLANAMIYOR

TOKİ Başkanlığı ile imzalanan ‘Askeri Tesisler Genel Protokolü’ ile ‘Hudut Birlik Tesisleri (Karakol) Protokolü’ kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu bina ve tesislerin yapımı için kaynak olarak kullanılmak üzere SPK lisanslı firmalar tarafından belirlenen ve üzerinde mutabık kalınan kıymet takdir bedeli üzerinden TOKİ Başkanlığına arazi devri yapılması, diğer kamu kurumlan gibi MSB’ce uygulanan bir yöntemdir. Diğer taraftan, yerel yönetimlerin protokoller için gerekli bütçe imkanları ve mali kaynağının (kıymet takdir bedeli oranında) çoğunlukla yeterli olmaması nedeniyle arazi devri karşılığında bina ve tesis yaptırılması işlemlerinde ilerleme sağlanamamaktadır. Ancak, mali yeterliliğe sahip ve talipli olan belediyeler ile protokoller de yapılabilmektedir. Ayrıca, yerel yönetimlerin, düzenlenecek protokoller kapsamında kendi sınırları dışında askerî ihtiyaçlar için bina ve tesis yaptırmalarının ilgili mevzuat açısından mümkün olmaması da, arsa devri karşılığı bina ve tesis yaptırılması konusundaki protokollerde TOKİ Başkanlığının tercih edilmesinde önemli etken olmaktadır.”

KULLANIMI SONA ERMİŞLER

Milli Savunma Bakanlığı olarak herhangi bir kışlanın TOKİ Başkanlığına devredilmek amacıyla boşaltılmadığını kaydeden Işık, “Daha önce askeri kullanımı sona ermiş ve kullanım dışı kalmış araziler Başbakanlık TOKİ Başkanlığına devredilmiştir. Bu nedenle, boşaltılarak devredilmiş bir kışla bilgisi mevcut değildir. Ancak 331 Aralık 2015 itibarıyla yapılan ilk ara mahsuplaşmaya göre; 2006 yılından bugüne kadar muhtelif illerde 244 adet parsel toplam 3 milyar 84 milyon 526 bin 250 TL (Hudut birlik tesisleri dahil) bedelle mahsuplaşılmak koşuluyla Başbakanlık TOKİ Başkanlığına devredilmiştir.”

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 2
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    boş kalan araziler asla asla tokiye ev konut için verilmemeli şehirlerin nefes alması insanların yeşil alnlara ihtiyacı var deprem vs felaketlerde bu alanlar halkımız için toplanma alanları olarak bırakılmalıdır,KESİNLİKLE DÜŞÜNÜLMESİ BİLE YANLIŞTIR TOPLU KONUT İÇİN BAŞKA ÇÖZÜM ARANMALIDIR ,DÖNŞÜM VESAİRE GİBİ SAYGILAR
    Cevapla
  • nuri 8 yıl önce Şikayet Et
    yeşşil alan olsun heryer beton yazın kavruluyorsunuz ama hala beton hala beton gün gelecek klimalarınz sizi kurtarmayabilir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR