Konut kredisinde düşüş yaşanan tek il

Konutkredisi.com.tr'nin her ay yapılan binlerce konut kredisi başvurusundan derlediği Konut Kredisi Piyasasına Bakış 2012 Yıl Sonu Raporu'na göre, Türkiye genelinde konut kredileri yüzde 16 büyürken, 60 il yüzde 19 ile ortalamanın üzerinde büyüme gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2013 10:59 GÜNCELLEME 18.03.2013 10:59 Krediler
Konut kredisinde düşüş yaşanan tek il
Konut kredisinde düşüş yaşanan tek il

İstanbul, Ankara, Antalya gibi kredi hacmi yüksek olan büyük şehirlerin büyüme hızı yüzde 13 ile ortalamanın altında kalırken Doğu'nun gelişen illeri Bingöl, Muş, Erzincan ve Diyarbakır büyümede başı çekti. Türkiye'de kişi başına düşen konut kredisi tutarının en yüksek olduğu il Ankara olurken 2012 yılında Türkiye'de konut kredisi hacmi azalan tek il Van oldu.

Faiz indiriminden en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz yararlandı

Konut kredisi faiz oranlarının tarihi seviyelere düştüğü 2012 yılı son çeyreğinde, bu fırsatı en çok değerlendiren iller Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerimizden çıktı. 2012 son çeyreğinde konut kredisi büyümesi toplam 17 şehirde yüzde 10 ve üzerinde gerçekleşirken, bu şehirlerden 7'si Doğu Anadolu, 4'ü Güneydoğu Anadolu, 4'ü ise Karadeniz bölgesinden çıktı.  2011 yılı sonunda büyük bir depremle sarsılan Van, konut kredisi büyümesinde 2012 yılının ilk üç çeyreğini yüzde 8 düşüşle geçti. Son çeyrekte ise konut kredilerinde yönünü tekrar büyümeye çeviren Van, buna rağmen 2012 yılında Türkiye'de konut kredisi hacmi azalan tek il oldu.

İstanbul'da Küçükçekmece, Esenyurt, Pendik, Ümraniye ilk sırada

Konut kredisi hacminde Türkiye'nin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan İstanbul'da en yoğun kredi talebi genel kanının aksine merkeze uzak ilçelerden geldi. Küçükçekmece en yoğun talebin geldiği ilçe olurken onu son dönemde imar sorunlarıyla öne çıkan Esenyurt izledi. Anadolu yakasında ise Pendik ve Ümraniye konut kredisi talebinde başı çekti. Avrupa Yakası toplam kredi talebinin 3'te ikisini oluşturarak Anadolu yakasını ikiye katladı.

Ankara'da Keçiören, İzmir'de Buca önde

Türkiye'de kişi başına düşen konut kredisi tutarının en yüksek olduğu il olan Ankara'da konut kredisi talebinde Keçiören yaklaşık 6'da 1'lik payını koruyarak en çok talebin geldiği ilçe olmayı sürdürdü. Keçiören'i Çankaya ve Yenimahalle izledi. İzmir'de ise en yoğun talep Buca'dan gelirken Bornova ve Karşıyaka, Buca'yı izleyen ilçeler oldular.

Doğu'da ciddi bir potansiyel var

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin Türkiye genel konut kredileri içindeki paylarını 2010'dan bu yana %23 arttırdığını belirtirken konut kredileri açısından en hızlı gelişen illerin Diyarbakır, Gaziantep, Erzincan, Muş, Bingöl olduğunu söyledi. Onur Tekinturhan, gerçekleşen büyümeye rağmen hala ciddi bir artış potansiyeli mevcut olduğunu, online kanalların tüketici tarafından yaygın olarak kullanılmasının bu büyümeyi daha da hızlandıracağını belirtti.

KAYNAK : Emlakofis
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR