Faizler yüzde 0,60 altına düşmez

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,60 ların altına ineceğini düşünmediğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2013 11:30 GÜNCELLEME 08.06.2013 11:30 Krediler
Faizler yüzde 0,60 altına düşmez
Faizler yüzde 0,60 altına düşmez

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, Merkez Bankası'nın günlük borç alma-vermeoranlarındaki düşüşün vearka arkaya gelen not artırımının gerek iç gerekse dış piyasaya güven telkin ettiğini belirterek, "Bu da konut kredisi faiz oranlarının düşmesine neden oldu ancak yüzde 0,60 ların altına ineceğini düşünmüyorum" dedi.

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kumoğlu, bankaların en büyük potansiyeli bireysel finansman ürünlerinde gördüklerini vebireysel kredilerde çok ciddi bir boşluk olduğunu belirterek, konut kredisinin bankaya tüketiciyle en uzun vadeli bankacılık ilişkisine girme fırsatı sunduğunu söyledi.

Tüketicinin konut kredisini kullandığıyıl boyunca o bankayla bir ilişki içinde olacağını vurgulayan Kumoğlu, " Kredi kartını da bireysel emekliliğini de orada değerlendirecek. Faiz oranlarının en düşük konut kredilerinde olmasının nedeni de sağladığı bu uzun soluklu ilişkidir. Faizlerin yüksek olduğu bir ortamda konut kredisi faiz oranlarının düşük kalmasının nedeni de bu..." dedi.

Kumoğlu, konut kredilerinin artık 0,60'lara kadar düştüğünü bu anlamda çok büyük değişiklikler beklemediklerini belirterek,şunları kaydetti:

"Kredi kuruluşlarının değerlendirmelerinde hala iyileştirme beklentileri var. Gecelik borç alma verme faizlerinde çok büyük olmasa da geriye doğru bir beklenti bulunuyor. Merkez Bankası'nın günlük borç alma-vermeoranlarındaki düşüşün vearka arkaya gelen not artırımının gerek iç gerekse dış piyasaya güven telkin etti. Bu da konut kredisi faiz oranlarının düşmesine neden oldu ancak yüzde 0,60 ların altına ineceğini düşünmüyorum. Bunlar olduğu sürece konut kredilerindeki faizlerde bir düşüş olur ama çok büyük düşüşler görmeyeceğiz.Yüzde 0,60'ın altını göreceğimizi sanmıyorum. Bankacılık açısından da bunun optimal bir yere gelmesi lazım. Belki bir iki puan daha düşüş olabilir. Bundan daha fazla olmaz."

Kumoğlu,konut kredisindeki vade sürelerini Amerika'da olduğu gibi 30 yıla kadar uzamasını pek mümkün görmediğini ifade ederek, "Bireysel nitelikte krediler içerisinde konut kredilerinin payı her geçen gün artıyor.Konut kredisi faiz oranlarında biraz uzama olacak ama bu Amerika'daki gibi 30 yılı bulmaz" dedi.

- "Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi konut sektörünü canlandırdı"

Kumoğlu, yılın ilk 3 aylık döneminde konut kredisinin bankacılık sisteminde yüzde 10 büyüdüğünü belirterek, geçen yılın ilk üç aylık döneminde sektördeki konut kredisinin yaklaşık yüzde 1-1,5 civarında büyüdüğünü söyledi. Faiz oranları yukarıdoğru gittiğinde tüketicilerin alımları ertelediğini, düşüş başladığı zaman alma eğilimin arttığını vurgulayan Kumoğlu, konut kredisi kullanma oranında geçen yıla göre çok ciddi bir talep artışı oluştuğunu kaydetti.

Kumoğlu, KDV oranlarının yüzde 18'e kadar gelmesinin ve bankacılık tarafından kredilendirilen miktarın ekspertizin yüzde 75'ini geçmemesi gibi yapılan düzenlemelerin konut piyasasını yakından ilgilendirdiğini belirterek, bu uygulamaların sektörü hem rehabilite ettiğini hem de sektörü daha canlı hale getirdiğini söyledi.

İstanbul'da ciddi bir yapı stokunun oluştuğu bir ortamda konut kredisi faiz oranlarının düşmesininkonut alımını artırdığını dile getiren Kumoğlu,bunun da sektörü canlandırdığını kaydetti.

- "Müşteri memnuniyeti ön planda olduğu sürecerefinansman yapmaya devam edeceğiz"

Kumoğlu, refinansman taleplerinin bankacılık sektöründe hassas bir konu olduğunu belirterek, faiz oranlarında geriye doğru bir gidiş devam ettiği ve müşteri memnuniyeti ön planda olduğu sürecebankaların, kaynak maliyetlerini göz önünde bulundurmak kaydıyla, refinansman yapmaya devam edeceğini dile getirdi.

İstanbul Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerin konut kredisi kullanma oranında önde olduğunu, bu şehirleri Antalya , Bursa, Malatya ve Gaziantep'in takip ettiğini ifade eden Kumoğlu, yıllardır devam eden istikrar ve konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşlebirlikte artık orta segmentteki grubun da ev satın almaya başladığını belirtti.

Kumoğlu, geri ödemesi konusunda en az sorun yaşadıkları ürünün konut kredileri olduğunubelirterek, ödenmeyen kredinin yüzde 1 oranında bile olmadığını söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • nizamettin yıldız 10 yıl önce Şikayet Et
    YOK YAAA.... Konut ta faizler düştü hemi! Geçen yıl faiziniz 1,1 iken Sivas ta daireler 100-140 bin arasındaydı. Şimdi 140-220 bin arası daire satıyorlar. Daha ne yorum yazayım bilmem ki.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR