Bir ayda 5 banka konut kredisi oranlarını arttırdı
Gezi Parkı olaylarının etkisi, Amerikan Merkez Bankası FED'in 2014 yılı içerisinde tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, Haziran ayı itibariyle döviz kurunun yükselmesi ve faiz oranlarındaki yukarı doğru hareketlenme Temmuz ayı konut kredisi faiz oranlarına artış olarak yansıdı.
ABONE OLFinancial Times'ın haberine göre Merkez Bankası, 'gizli bir faiz lobisi' söylemlerine karşı faiz oranlarını baskılayarak ve TL'nin piyasalarda değer kaybını önlemek için 2.25 milyar dolar rezervini kullanarak ekonomiyi kısa dönemde dengede tutmaya çalışıyor .
Avrupa Bilriği Parlementosu'nda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden 2007-2013 bütçesi için alacağı 7 milyar Euro'luk maddi yardımın kesilip kesilmeyeceği tartışılıyor.
Her ne kadar AB sözcüsü tarafından maddi yardımın şuana kadar kesilmesinin gündemde olmadığını açıklansa da, bir grup Avrupa Parlamentosu parlamenterinin Türkiye'ye yapılan yardımın Gezi Parkı sırasında halka biber gazı olarak gittiğini savunarak durdurulmasını istemesi ve bu konuda destekçilerin artması, ilerleyen dönemde mali yardımların kesilebileceği görüşünü destekliyor.
Gerek Merkez Bankası'nın faiz oranlarını baskılması, gerekse Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan hibe mali yardımı kesilebileceği söylentileri ve global piyasalarda faiz oranlarının artması, Türkiye'de kredi faiz oranlarını 2013 yılı 3. çeyrekte de yükselteceğe benziyor.
Bankalarda Yükseliş Devam Ediyor
Bankalar tarafına bakıldığında ise Haziran ayında Denizbank, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası'nın (İndirimli Mortgage Ürünü) konut kredisi faiz oranlarını arttırdığını açıklamasının ardından, Temmuz ayında Akbank ve Kuveyttürk de faiz oranlarını yükselttiğini duyurdu.
Garanti Bankası İndirimli Konut Kredisi faiz oranını 15 gün içinde 4 kez değiştirdi. 25 Haziran'da faiz oranlarını yükselten banka, oranlarını Temmuz ayı içinde 3 kez daha arttırdı. Mayıs ayı sonunda 120 ay vadede % 0.64 olan oran, Haziran son haftasında % 0.68'e, Temmuz'da ise % 0.72'ye yükseldi.
Akbank 1-120 ay vadede % 0. 75 olan oranını 60 ay vadede % 0.79'a, 120 ay vadede ise % 0.80'e yükseltti. Kuvettürk'te ise oranlar 0.03 puan artarak 60 ayda % 0.79'a, 120 ay vadede ise % 0.84'e kadar yükseldi.
Tüm Baskılara Karşı Kredilerdeki Artış Hız Kesmiyor
KrediPazari.com'un 28 Haziran 2013 BDDK verilerinden elde ettiği bilgilere göre tüketici kredileri 223 milyar 831 milyon TL'ye ulaştı. 1 haftada % 1.02 düzeylerinde yaşanan artış 2 yıldır yaşanan en yüksek artışı ifade ediyor. 2011 Haziran ayında en yakın artış % 0.97 düzeylerinde gerçekleşmişti.
Konut Kredileri 100 Milyar'ı Aştı
Konut kredisi hacmi Haziran ayı son haftasında 100 milyar TL'yi aştı. Konut kredisi faiz oranlarında yükselme beklentisi tüketiciyi konut alımında karar noktasına hızla yaklaştırdı ve hacim 1 haftada % 1.04 oranında arttı. Son 2 yılda haftalık büyüme rakamlarına göre hacimde, en yüksek artışın Haziran ayı son haftasında gerçekleştiği görüldü.
Türkiye'de bankaların dış borçlanma ile kısa dönemde aldıkları nakiti uzun dönemde tüketiciye kredi olarak kullandırabilmesi için faiz oranlarındaki artışın, yaz dönemi boyunca da devam etmesi bekleniyor.
120 Ay Vadede Oran Yüzde 0. 84
Bankaların fazi oranlarında yaptığı artışla beraber yaptığı 21 bankanın (Halkbank, DD Mortgage, Yapıkredi, Denizbank, TEB, Türkiye Finans, Albarakatürk, Anadolubank, Citibank, Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti, Tekstilbank, HSBC, İşbankası, Abank, Vakıfbank, Kuveyttürk, Akbank, İngBank, Fibabanka) 10 yıl (120 ay) vadede konut kredisi oranları ortalaması % 0.84'e, 5 yıl (60 ay) vadede oran % 0.81 düzeylerine kadar yükseldi.
Banka ortalamasına göre 10 yıl vadede 100 bin TL konut kredisinin konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık taksiti 1.326 TL, toplam ödenecek faiz, 59.100 TL, 5 yıl vadede ise aylık taksit 2.111 TL, toplam faizi ise 26.650 TL oldu.