3 büyük ilde konut fiyat talepleri geriledi

Konut kredisi kullanarak ev almak isteyen kişilerin talep ettikleri konut fiyatı ortalaması Türkiye genelinde geçtiğimiz ay bir önceki aya göre %2,1 azaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2013 15:27 GÜNCELLEME 17.07.2013 15:27 Krediler
3 büyük ilde konut fiyat talepleri geriledi
3 büyük ilde konut fiyat talepleri geriledi

Konutkredisi.com tarafından yayınlanan Temmuz 2013 raporuna göre, konut kredisi kullanarak ev almak isteyen kişilerin talep ettikleri konut fiyatı ortalaması Türkiye genelinde geçtiğimiz ay bir önceki aya göre %2,1 azaldı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %8,3 oranında artış gösterirken endeksin başlangıç dönemi olan Ocak 2012'ye göre ise %12 arttı.


Sadece Doğu Anadolu'da arttı

Haziran ayında tüketicilerin kredi kullanarak almak istedikleri konutların fiyatı tüm bölgeler arasında sadece Doğu Anadolu Bölgesi'nde artış gösterdi. Bölgedeki artış bir önceki aya göre %2,3 olurken, geçtiğimiz yıla göre ise %12'lik artış gerçekleşti. Bu dönemde talep edilen ortalama konut kredisi fiyatı endeksinin en çok düşüş gösterdiği bölge ise geçtiğimiz aya göre %3,7 düşüş yaşayan Marmara Bölgesi oldu. Marmara Bölgesi'ni %2,7'lik düşüş ile Ege Bölgesi takip etti.

3 büyük ilde de talep edilen fiyatlar düştü

Rapora göre Türkiye'deki konut kredili ev satışlarının yaklaşık yarısının gerçekleştiği İstanbul, Ankara ve İzmir'de talep edilen konut fiyatı endeksi geçtiğimiz aya göre düşüş gösterdi. Düşüş İstanbul'da %3,9 olarak gerçekleşirken Ankara'da %0,6, İzmir'de ise %3,5 olarak gerçekleşti. En büyük düşüşü ise %4,5 ile Bursa yaşadı.

Konut fiyatlarında arz-talep makasına dikkat

Tekinturhan Tüketici Konut Fiyat Endeksi'ne ilişkin, piyasada bugüne kadar satıcıların talep ettikleri konut fiyatlarının verilerinin bulunduğunu, bu endeksle birlikte tüketici talebinin aslında ne seviyede olduğunun daha net görüleceğini belirtti. Tekinturhan, geçtiğimiz yıldan bu yana istikrarlı biçimde artan konut satış fiyatlarına karşın 2013 Haziran ayında Türkiye genelinde tüketicilerin talep ettiği ortalama konut fiyatının düştüğünü söyleyerek, konut kredisi faizlerinin de artmaya başladığı bu dönemde konut fiyatlarında arz ve talep makasının açılmasının konut satışlarına olumsuz yansıyabileceğini dile getirdi.

KAYNAK : Emlakofis
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR