Konut kredisini erken kapatana müjde!

Konut kredisi borcunu erken kapatan müşteriden ek ücret alan banka yargıya takıldı. Tüketici mahkemeleri erken ödeme ücretini haksız buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2012 09:23 GÜNCELLEME 05.03.2012 09:23 Krediler
Konut kredisini erken kapatana müjde!
Konut kredisini erken kapatana müjde!

Konya'da konut kredisini başka bir bankaya taşımak için erken kapatan vatandaş, bankanın “erken kapatma ücreti” adı altında aldığı paranın iadesi için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

Konya Ereğli'de bir bankadan 85 ay vadeli 47 bin 500 lira konut kredisi kullanan bir vatandaş, başka bankanın faiz oranlarının cazip gelmesi üzerine kredisini x bankaya taşıdı.

Banka vatandaştan erken kapatma cezası adı altında kredinin yüzde 2 oranına denk gelen 871 lira aldı. Bu cezanın ardından Konya Ereğli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuran vatandaşı heyet haklı bularak, paranın kendisine geri iade edilmesine karar verdi.

Ancak söz konusu banka Konya Ereğli 2. Asliye ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kararın iptali için dava açtı. Mahkeme yaptırdığı inceleme sonucunda tüketiciyi haklı bularak bankanın tüketiciden aldığı parayı geri iade etmesine karar verdi.

Mahkemenin kararı:

Yapılan yargılama sonucunda; Dosya içerisinde konu ile ilgili belgelerin incelenmesi sonucu 4077 sayılı yasada 4822 sayılı yasa ile yapılan değişikliklerin 6. Maddesi uyarınca bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketici ile müzakere edilmediği kabul edilir, yine aynı yasanın 10. Maddesi uyarınca tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden öğrenebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir yada bir çok taksit ödemesinde de bulunabilir, her iki durumda da kredi veren ödenecek miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimi yapmakla yükümlüdür.Banka yasası uygulama ile ilgli tedbir ve sözleşme gerekçe gösterilerek bu masrafların alınmasını öngörmekte ise de ''En az on iki punto ve siyah harfler ile'' tüketici bilgilendirilerek, sözleşmenin bir suretinin tüketiciye verilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiş olup, bu nedenle davacının davasın reddine karar verilmiştir.

Kenan Biter / Haber7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR