Ev alırken en sık başvurduğumuz 'banka'!

Ev satın alma davranışlarına yönelik yapılan araştırmaya göre, Avrupa'daki gibi Türkiye'de de ev alırken anne-babaya başvuruluyor. Türkiye bu sıralamada ikinci...

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2012 13:53 GÜNCELLEME 01.11.2012 16:54 Krediler
Ev alırken en sık başvurduğumuz 'banka'!
Ev alırken en sık başvurduğumuz 'banka'!

Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de ev alırken sıkça "anne-baba bankasına" başvuruluyor. Türkiye, 12 Avrupa ülkesi arasında ev alırken aile ve arkadaşlarından destek alanların en fazla olduğu ikinci ülke.

ING Grubu, Türkiye'nin de aralarında olduğu 12 Avrupa ülkesinde, 12 bin 54 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği ING Uluslararası Araştırmalar (ING International Survey-IIS) serisi kapsamında Ev Sahipliği ve Mortgage konulu araştırmanın sonuçları yayınladı.

30 ağustos-17 eylül arasında yapılan araştırmada katılımcılara ev fiyatları, ev sahipliğine dair değerlendirmeler soruldu. Buna göre, araştırmaya katılan 12 ülkede de aile ve arkadaşlardan sağlanan maddi desteğin ev alımında, geleneksel kredi mekanizmaları olarak görev yaptığı gerçeği teyit edildi.

İtalya, Türkiye'yi geçti

Araştırmaya göre, Avrupa'da 25 yaşın altındaki katılımcıların yüzde 69'u ev alırken aile veya arkadaşlarından yardım aldığını belirtti.

Bununla birlikte 55 yaş üzeri ev sahipleri arasında, ev alırken sevdiklerinden finansal destek alanların oranı da yüzde 31 ile azımsanmayacak düzeyde olduğu görüldü. Bu durum, tüm yaş grupları için, ev alırken aile ve arkadaşlardan finansal destek almanın yaygın bir durum olduğunu gösterdi.

Avrupa ortalamasında yüzde 40 düzeyinde bulunan, ev sahibi olmak için aile veya arkadaşlarından finansal destek alanların oranı Türkiye'de yüzde 61 ile ortalamanın çok üstünde gerçekleşti.

12 Avrupa ülkesinde sadece İtalya, yüzde 62 ile Türkiye'nin önünde yer aldı. En düşük oran ise yaklaşık yüzde 15 ile Hollanda'da görüldü.

Araştırmaya göre, insanlar kriz zamanlarında da ailelerine ve arkadaşlarına koşuyorlar. Türkiye'de, ankete katılanların yüzde 18'i ekonomik zorluklar yüzünden arkadaşlarıyla veya aileleriyle yaşamak zorunda kalırken, ankete katılan 12 ülke arasında Türkiye, "bumerang jenerasyonu" olarak tanımlanan, finansal zorluklar sebebi ile ailearkadaşları ile yaşamaya başlayanların oranının en yüksek olduğu ülke.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR