Konut kredisinde faizi düşürmenin yolu?

Bankalar son dönemde birbiri ardına tüketici kredilerinde faizleri indirmeye başladı. Düşen faizlerden yararlanmak ve kredileri yeni faiz oranlarına göre yapılandırmak için birkaç seçenek bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.12.2012 15:11 GÜNCELLEME 03.12.2012 16:28 Krediler
Konut kredisinde faizi düşürmenin yolu?
Konut kredisinde faizi düşürmenin yolu?

Gerek ekonomik iyileşme gerek yılsonu bilançolarında kredi hacmini yüksek gösterme eğilimi içinde bulunan bankaların bu hareketi ise tüketicilere yaradı. İhtiyaç, konut ve araç kredilerinde faizler sene başından bu yana gözle görülür düşüşler sergiledi. Ocak 2012'de 60 ay vadede yüzde 1,34 olan konut kredi faizleri 39 baz puan gerileyerek 0,95 oldu. Böylece sene başında 1,34 faizle 100 bin lira kredi kullanan bir kişi aylık 2 bin 610 lira öderken bu rakam yeni faiz düşüşleriyle 2 bin 310 liraya kadar geriledi. Şimdi yüksek faizden konut kredisi kullanan birçok kişi düşük faizden nasıl yararlanabileceğini hesaplamaya başladı. Düşen faizlerden yararlanmak ve kredileri yeni faiz oranlarına göre yapılandırmak için birkaç seçenek bulunuyor. Ama uzmanlar bunun için tüm yolların iyi hesaplanmasını öneriyor.

1-) Bankayla anlaşın

Yüksek faizden kredi kullanan bir kişinin öncelikle yapması gereken konu kredi kullandığı bankanın faiz oranlarına bakması ve anlaşmayı kendi bankası üzerinden yapmasıdır. Eğer bu mümkün olmuyorsa bu durumda en düşük faizi ve en az masrafı alan bankaların kapısını çalmak yerinde olur. Her dönem bazı bankalar diğer bankalardan daha agrasif büyüme politikası içinde olabilir. Bunu mevduat faizlerinde de birçok kez görmek mümkün. Tıpkı mevduatını artırmak için yüksek faiz veren bankalar gibi kredilerini büyütmek isteyen bankalar da kredi kullandığınız bankaya giderek sizin adınıza eski kredinizi kapatıp yerine düşük faizden kendi bankasında yeni bir konut kredisi açabilir.

2-) Aile ve arkadaş iyi bir seçenek

Eğer ilk yolda istediğiniz sonucu elde edemiyor veya zorlanıyorsanız bu noktada ailenizden güvendiğiniz biriyle anlaşmaya giderek evi ikinci bir kişiye satabilirsiniz. Bu noktada ikinci kişi düşük faiz veren bankadan kredi kullanmak istediğini belirtir ve sizin evinizi satın alıyormuş gisi işlem başlatır. Bu işlem neticesinde düşük faiz veren banka sizin gösterdiğiniz kişiye evin karşılığı olan krediyi verir ve siz de yüksek faizli krediyi kapatmış olursunuz. Ancak burada ev artık borcu bitene kadar kağıt üzerinde sizin değil sizin güvendiğiniz kişinin üzerinde görünür. Siz evin borcunu arkadaşınız üzerinden yatırım tamamladıktan sonra bankayla ilişki kesildikten sonra evin tapusunu alabilirsiniz.

3-) İkinci gayrimenkul kurtarıcı

Sizin adınıza kayıtlı bir başka gayrimenkulün olması ise yüksek faizden düşük faize geçiste en iyi yöntem. Düşük faizli konut kredisi çekmek istediğiniz bankaya bu evi ipotek veya teminat göstererek çok rahat yeni bir kredi kullanabilir ve böylece yüksek faizli kredi ödemek durumunda kalmazsınız. Ancak tüm bunları yaparken üzerinde durmanız ve düşünmeniz gereken bazı önemli ayrıntıları da gözden kaçırmamak gerekiyor.

4-) Tüketici kredisini incele

Düşen kredi ortamında tüketici kredileri de iyi birseçenek.Özellikle3 yıl ve altındaki vadelerde tüketici kredisi çekerek daha az faiz ödeyebilirsiniz.

Ev almak için beklemeniz gerekmiyor

Faizlerin aşağıya çekilmesi yüksek faizle kredi kullanan kişiler kadar yeni ev alacak olan kişileri de etkiliyor. Uzmanlar ev almak isteyen kişilerin faizler daha da düşer diyerek ev alma hayalini ertelememesi gerektiğini dile getiriyor. Yeniden yapılandırma imkanı yeni kredi kullanan kişiler için de önemli bir alternatif olarak veriliyor. Üstelik bir yıldan daha az bir sürede kredi kullanıp bunu yapılandırmak isteyen kişiler, 4-5 yıl kredi ödeyip sonra kredisini yapılandırmak isteyenlerle kıyaslandığında daha avantajlı görünüyor.

Faiz ödemeniz anaparanın üstünde olmalı

Düşen faiz oranlarından yararlanmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan ilki yeni kredide kullandırılan yıllık maliyet oranları. Yani faiz düşük olsa da yıllık maliyet oranları yüksekse bu noktada toplam ödeyeceğiniz rakam değişmeyebilir. Değişim yapmadan önce hesaplanacak bir diğer önemli ayrıntı da yüksek faizden kullandığınız kredi miktarında ödediğiniz anapara ve faiz karşılaştırması. Eğer faizde yapılandırmaya gidecekseniz mutlaka faiz ödemenizin anapara ödemenizden fazla olması gerekiyor. Aksi taktirde faizin çoğunu ödeyip iş anapara ödemesine kaldıysa bu durumda yeniden yapılandırma size kar değil zarar getirir.

Erken kapama cezasına dikkat

Bir diğer önemli noktada erken kapama cezası. Bu ayrıntıda kredi kullanan kişilerin yapılandırma yaparken üzerinde önemle durması gereken bir konu. Çünkü birçok banka erken ödemeye yüzde 2 kapatma cezası kesiyor. Ödeme planı değişikliğinde de yeni bir bedel talep edilebiliyor. Erken kapama cezasına ilişkin bir tüketicinin açtığı davada hakim emsal teşkil edecek bir kararla erken kapama cezası ve ödeme planı değişikliği için kesilen paraların geri ödenmesine hükmetti. Ancak siz davalarla uğraşmak istemiyorsanız bu tür ayrıntılara da dikkat etmeniz gerekiyor.

KAYNAK : Bugün
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR